Wednesday, October 6, 2010

Moist Orange Mocha Brownies

Assalamualaikum..lgi 1 kek yg kita buat msa mkn2 hri sbtu lepas jgk ni..sbnarnya brnis ni kita dah buat 3-4x rsanya..buat utk bwa blik umah mak mertua kita msa rya hri tu..pastu buat lgi dan lgi sbb cdpp!! buat bgi pda kwn kita..memang sdppp dan mosit sngat..tmbah plak ada unsur2 oren dan nscafe tu..kita ske brnis yg lembut2 gni..sblum ni dh prnah buat rspi dri FP Kak Liza ni..bleh tgk kat SINI ye..cma kli ni kita tmbah 2-3 sdu bsar snquick orange & 1/2 sdu kecil nscafe..tu yg jdi orange mocha brwnis..mksih ye kak..rspi kita letak skli lgi lah sbb ada tmbah 2 jnis bhn tu..

kita bkar gna loyang ctter..1 adunan ni bleh dpt bnykkkk..dkat 50 kping rsanya..licin!! kwn2 anak kita pun ske..lgipun snang nk ngapp..ptong kecik2 gni..hehe..mkn yg xbuh tping ckelat pun dah sdp..kita letak dlm pcup dlu bru tuang tping skit..nk bgi npak meleleh gtuw..

yg ni plak buat utk nk bgi pda kwn msa dia buat mkn-mkn 2 hri lepas..smua ckp sdppp..hri ni pun buat lgi..nk bgi kat tmpat anak2 kita mngaji quran plak..


Moist Orange Mocha Brownies
Bahan-bahan

Bahan A

  • 1 cawan butter cair - maz guna minyak masak canoli
  • 1 cawan susu cair
  • 2 cawan gula perang
  • 1 cawan air panas
  • 1/2-1 sudu kecil nescafe - bancuh dengan air panas diatas - ni maz tambah sendiri
  • 2-3 sudu besar sunquick orange - ni maz tambah sendiri

Bahan B (kacau rata) - maz guna wisk

  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 biji telur gred B

Bahan C [ayakkan]

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat

Cara-cara :

1. Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit.
2. Kacau bahan A supaya sebati.
3. Masukkan bahan B dan kacau rata.
4. Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.
5. Lapikkan kertas dalam loyang 10x 10 inci.
6. Bakar selama 45 - 50 minit. - maz bakar 30 minit dengan suhu 150 C, sbb loyang cutter nipis je..jadi kek cpat masak..ni oven maz la ye..
7. Sejukkan kek dan salutkan dengan kerim coklat.

Chocolate Topping

  • 250 gm coklat masakan
  • 1 sudu besar butter
  • 1 sudu kecil susu cair

Cara-cara untuk topping

1. Panaskan coklat dalam periuk/bekas secara double boil.
2. Bila coklat telah cair tutup api dan campurkan butter. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau lagi.
4. Salutkan pada kek dan hias mengikut kesukaan

8 comments:

  1. salam Kak...sedapnya nampak...malam tadi saya pun gak brownies resepi Kak fida Myresepi tu...nanti nak try buat camni lak...hihi...

    ReplyDelete
  2. salam kak maz...sedapnya kek coklat...nak sikitt..

    ReplyDelete
  3. hehe.nk tiru gak la..suke suke..

    ReplyDelete
  4. salam maz.ni takleh tahan nih..jln2 asek tgk cekelat jer..share resepi ya

    ReplyDelete
  5. Salam Lebaran Maz...maaf zahir batin....wah meleleh kecur liur dibuatnya!!!Ada lagi tak..suapkan sepotong!

    ReplyDelete
  6. amboi maz...
    kelezzz dah nihhh..terasa2 kek ceklat + oren ..ehhehe

    ReplyDelete
  7. Salam Maz,
    Kalau bab membaking mmng rajin tul adikku sorang niiii....badi akak sepotong..ada lagi ke tu...

    ReplyDelete
  8. aslmk kak...dah buat brownies ni, tapi kan, dlm resepi tu akak lupa kot nak bubuh gula perang, jadi saya belek2 yg terdahulu dalam dapo akak baru jumpa gula perang..hihi...

    ReplyDelete