Sponge Layer Kek by ilhamdapur.blogspot (ubah suai dari resepi asal kek sponge pandan)
- 150g tepong super fine/tepung halus (yang dalam kotak tu, mcm brand Blue Key @ MFM)
- 140g gula kastor
- 5 biji telor gred A
- 1 sudu besar ovalette
- 40ml air
- 40ml susu cair
- 80ml minyak canoli @ minyak sayur yang sesuai
- 1 sudu kecil essen vanilla
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 1/4 sudu kecil garam
- sedikit coklat emolco untuk lapisan bawah (cokelat)
- Rasberi/Strawberi jam secukupnya (maz guna Puratos Rasberi jam) - untuk sapu pada lapisan cokelat
Cara
1. Sediakan 2 loyang 10x10 inci yang dialas dengan kertas serap minyak. Panaskan oven 150C.
2. Ayak bersama tepung, serbuk penaik dan garam. Ketepikan.
3. Satukan gula, ovalette dan bahan yang diayak tadi dalam mangkuk adunan. Pukul selama 5 minit dengan kelajuan tinggi sehingga adunan menjadi kembang (2x ganda)
4. Perlahankan kelajuan dan masukkan air dan susu cair, pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama 3 minit atau sehingga aduan kek menjadi kembang dan ringan.
5. Tuangkan minyak kedalam adunan dan kaup balik dengan senduk kayu atau spatula sehingga sebati (masa ni jangan terlebih kacau ye)
6. Bahagikan adunan pada 2 bahaian. 1 dibiarkan warna asal dan 1 lagi dicampur dengan coklat emelco, kacau sebati guna spatula atau senduk kayu. Masukkan dalam loyang secara berasingan.
7. Bakar dengan sudu 150C selama 25-30 minit atau bergantung pada oven masing-masing.
8. Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan atas redai kek lebih kurang 5 minit.
9. Ambil lapisan cokat, kikis buang sedikit lapisan atasnya (tujuannya nak bagi lapisan ni melekat dengan lapisan 1 lagi) dan sapu rasberi jam pada seluruh kek secukupnya.
10. Ambil lapisan 1 lagi dan letakkan atas lapisan yang telah disapu dengan jam tadi. Tekan-tekan sedikit agar lapisan bercantum kemas.
11. Boleh lah dipotong (guna pisau yang bermata nipis dan tajam agar kek tidak berderai). Sedia untuk dinikmati.Sedapp..
P/S : Untuk mendapatkan rasa kek yang lebih sedap lagi, biarkan kek yang telah siap dipotong dalam bekas kedap udara semalaman, kek jadi lebih moist.
Resipi Asal Kek Span Pandan (Sweet 4 ever)
Bahan-bahan ( 1 biji kek )
- tepong super fine - 150 gram
- gula kastor - 150 gram
- telor - 5 biji telor A
- ovalette - 15ML - bersamaan 1 sudu besar
- air daun pandan - 80ML
- minyak / mentega cair -80ML
- pes pandan - 5ML/ 1sudu teh
- serbuk penaik - 5ML/1 sudu teh
- sedikit pewarna hijau
Cara-cara
1.satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
2.perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
3.tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
4.sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
5.bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis...(betul ker ayat ku...hihihihi) 6.ini la tepong yang sesuai untuk buat kek...
ini kek mie mau!!!! 1 loyang blh kak maz????huhuhuhu...bolehla,nk jamu diri sendiri,heehhehehehhe...
ReplyDeleteslm maz...tak sempat2 nak singgah sini...waduhh..mengancamnyer kek ituu..pandai maz mempelbagaikan idea,ida pernah juga buat kek sponge sweet ni..gebuss kn tapi versi asal dia..
ReplyDeleteMemang sedap banget deh...
ReplyDelete