Thursday, December 30, 2010

New York Cheesecake

Assalamualaikum..mnghbiskan saki baki cream cheese..tpi ni pun bkn bru buat..dpur kita dri smlm lgi dh brbngkus..insyaallah ada rzki mai main msk2 hjung thun dpn plak..kek ni suami kita je yg hbiskan..anak2 klu paksa mkn la buat syarat 2-3 sudu..utk ciskek kli ni kita ejus skit2 rspi cheesekek sblum2 ni dan ikut apa stok yg ada..tpi rasanya tetap enak..

dah kna ngap skit..

New York Cheesecake by ilhamdapur.blogspot
Bahan-bahan

Base

  • 100g biskut marrie perisa asli
  • 50g butter - cairkan
  • 3 sudu besar ground almond

Filling

  • 200g cream cheese - suhu bilik
  • 50g gula halus
  • 30g susu pekat
  • 30g whipping cream
  • 1 biji telur saiz A - suhu bilik
  • 85g sour cream
  • 1 sudu besar lemon jus
  • 15g tepung jagung - diayak

Cara

1. Panaskan oven suhu 150 C. Sapu sedikit mentega pada keliling loose spring foam.

2. Gaul bahan base dan tekan sikit dalam loyang. Bakar selama 10 minit. Sejukkan

3. Dalam mangkuk putar cream cheese hingga sebati. Masukkan gula dan putar lagi, kemudian masukkan susu pekat, sour cream, jus lemon, whipping cream dan tepung jagung. Putar sebati.

4. Akhir sekali masukkan telur dan putar sekadar semuanya sebati. Tuang dalam loyang base tadi dan bakar kaedah 'steam bath' (pastikan loyang dibalut sebaiknya dengan aluminium foil agar air tidak masuk dalam loyang kek).

5. Bakar selama 1 jam - 1.15 minit dan biarkan kek sejuk dalam oven selama 2 jam. Kemudian balut loyang kek dengan plastik wrap dan simpan dalam peti (buka sejuk beku ye) selama 8 jam atau semalaman sebelum dihidangkan. Boleh la dihias ikut citarasa, maz susun smarties je.

dekonya kita susun je smrties anak keliling kek tu nk bgi seri sikit..hehee..

11 comments:

  1. kak, kalu tak masukkan sour cream tu takpe tak?steam bath tu cmne?takleh direct msuk oven cam biasa ke

    ReplyDelete
  2. kak.. kalo xde sour cream tuh bole ganti ngan ape erk??

    ReplyDelete
  3. 2 fiszah..
    mksih ye sdi sngah dpur kcik kmaz ni..rsanya bleh kut klu gnti nga plain ygort..utk cheesekek msti dibakar cara steam bath xbleh bkar mcm kek biasa..baca kat sni http://ilhamdapur.blogspot.com/2010/11/manggo-marble-cheesecaken3-terakhir.html ada kak critakan cra steam bath..smga dpt membantu ye..

    2 ida..memang cdpp da..

    2 aloy..mksih ye sdi sngah dpur kmaz ni..rsanya bleh kut gnti nga plain yogurt..klu xcba xthu kan..slmat mncuba..klu free bleh klik kat link ni http://ilhamdapur.blogspot.com/2010/11/manggo-marble-cheesecaken3-terakhir.html..rspi ciskek ni memang kmaz gna ygurt..bleh gnti nga plain ygurt jgk..smga dpt membntu..

    ReplyDelete
  4. 2 fiszah & aloy...
    alahhh sori ye rupenya salah la plak cra nk letak link direct kat sni...xretiii..huhuu..klu rjin belek2 je kat label tu ye..cari rspi manggo marble cheesekek..sori ye..

    ReplyDelete
  5. normally saya pun tukar dengan plain yogurt jgk. Kat sini mmg susah nak dpt sour cream tu huhu Anyway, ada sesiapa free jom join lucky draw :)

    http://cintarina.blogspot.com/2010/12/year-end-giveaway-siapa-cepat-dia-dapat.html

    ReplyDelete
  6. Don't know what to say! Pls pass me some dear ;)

    ReplyDelete
  7. kak maz nk tanya ground almond tu aper?

    ReplyDelete