cdppp..rngup gtuw klu yg msih pnas2 lgi..klu dh sjuk salutan kat luar tu jdi lembut la kan..sma mcm greng psang gtuw la..
Udang Celup Tepung by ilhamdapur.blogspot
Bahan-bahan (resipi anggaran)
- 15-20 ekor udang saiz sederhana besar - buang kulit dan tinggal ekor je
- 3/4 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- sedikit garam sebagai perasa (kalau guna serbuk pati ayam lagi sedap)
- 1 sudu besar minyak masak
- sedikit daun sup - dicincang halus (kli ni gna parsly, sni xde daun sup)
- sedikit pewarna kuning - agar warna tepung kekuningan
- air secukupnya - agak-agak la ye lebih kurang 1/2-1 cawan
- minyak untuk mengoreng
- 1 sudu besar tepung lagi - untuk lumur pada udang
Cara
1. Toskan dulu udang bagi betul-betul kering, (maz lap dengan tisu kitchen) kemudian lumurkan udang dengan sedikit tepung. Ketepikan
2. Masukkan semua bahan-bahan dalam mangkuk, kecuali air dan pewarna. Kemudian masukkan air sikit-sikit sambil dikacau agar adunan tidak berketul. Masukkan pewarna dan kacau sebati, adunan licin gitu. Adunan ni tidak terlalu cair mcm bancuhan lemping atau kuih ketayap ye, pekat lagi sikit, kiranya bila celup udang tu..tepung akan menyaluti udang sepenuhnya. Biarkan dulu seketika dalam 5-7 minit sebelum digunakan
3. Panaskan minyak dan boleh la celup udang satu-satu dalam tepung dengan pegang bahagain ekornya, kemudian digoreng dengan api sederhana hingga kekuningan. Angkat dan toskan. Siap...Selamat Mencuba...
Salam Maz, kegemaran anak2 saya jg ni...
ReplyDeletemaz, cantiknya udang tu posing, klu kak rose buat x pernah nya jadi cun cam tu, maklumlah keras tangan! sedapkan udang ni!
ReplyDeletesalam
ReplyDeleteSinggah
cantiknya udang tu berposing....sedap tu cicah ngan sos....
ReplyDelete2 dear friends..
ReplyDeletemksih ye sdi sngah dan tngalkan komen utk kita..udg ni slalunya msk apa2 pun cdpp kan..clup tpung lguni pun cdpp..spngan tu skjap je licin..hehee..
udang kegemaran ku
ReplyDelete