Assalamualaikum..wpun npak ringkas je..tpi sedapp sngat..skejap je licinn 1 bekas nii..nk buat pun teramat la senangnya..gunting2 je..cuma perlukan kesabaran skit jee utk leraikan kulit popia tu..buat smbil tgk tv pun bleh..pastu msuk dlm kuali..balik-balik dah bleh angkat..sbnranya ni dh kli ke 3 buat popia nestum ni..cuma bru brksempatan nk tepek kat sni..sbb tu la pic kli ni pun berbeza2..hehee..popia nestum ni dapat dri dan versi ummi Rayyan..adik ipar maz..mkn kat rmah dia la sblum ni..pstu blik rmah buat sdri la plak..mksih Ana jamu Kak Long dgn snak Rayyan ni..
memang xnak stop mengunyah..lemak manis..tngok2 dah kosong balang tu..smjak dua mnjak ni dlm peti tu ada je kulit popia yg dh siap dilerai dlm tware..senang bila nk mkn goreng je..klu ada tetamu mengejut pun bleh je sdiakan snak yg ringkas ni..
Popia Nestum by ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 1 peket kulit popia - letak kat luar dulu sekejap biar lembut senang nak leraikan
- nestum keluarga secukupnya
- gula halus secukupnya
- susu tepung secukupnya
- sedikit garam
- minyak untuk mengoreng
Cara
1. Kisar halus 4 cawan nestum keluarga, masukkan dalam bekas besar. Kemudian campurkan dengan 8-10 sudu besar gula, 4 sudu besar susu tepung (maz guna nespray cergas) dan sedikit garam. Kacau sebati dan rasa agak cukup manis dan lemak sedikit garam. Boleh tambah gula jika kurang manis. Ketepikan.
2. Potong memanjang kulit popia dalam anggaran 1 inci, kemudian gunting kepada saiz kecik-kecik seperti dalam gambar atau ikut citarasa. Kemudian leraikan/buka satu-satu dan masukkan dalam bekas. Bila goreng kulit popia tidak akan melekat.
3. Panaskan minyak dalam kuali (seperti nak goreng pisang), kemudian masukkan 1-2 gengam kulit popia yang telah siap dilerai tadi sambil dikacau balik selalu agar masak sekata dan tidak melekat.
4. Goreng sehingga kekuningan dan sedikit perang dengan api sederhana. Angkat dan toskan, kemudian masukkan dalam nestum yang telah siap digaul tadi. Dengan mengunakan sudu kacau balikkan agar kulit popia sebati dan bersalut dengan nestum. Bancuhan nestum ni kalau lebih boleh la disimpan atau kurang boleh ditambah lagi (maz tak sukat sebenarnya, main agak-agak gitu je).
5. Masukkan dalam bekas yang sesuai dan boleh la dinikmati. Siap..
6. Kalau tak habis digoreng boleh simpan dalam bekas kedap udara dan simpan dalam peti.
6. Kalau tak habis digoreng boleh simpan dalam bekas kedap udara dan simpan dalam peti.
tgk gmbar n3 ni pun rsa nk mknn lgii..pasni nk smbung greng lgi yg dah siap lerai dlm pti tu..kwn2 jamu mata la dlu ye..klu ada yg brkenan nti bleh la ke kdai cri kulit popia..popia nestum dah msuk list utk kuih raya thun ni..sukaa..sdappp..xmuakk..