Sunday, February 16, 2014

Swedish Meatballs - Homemade

 Ar-Rahman Ar-Rahim...Yang Maha Pemurah Yang Maha Mengasihani...
 
Assalamualaikum w.b.t...Allahu Akbar...katakan atas kebesaranNya...bertemu skli lgi...kmjuan dunia IT memang buat segalanya jadi mudah...org kata smuanya dihjung jari...antara nk dgn tak je...taip je nk rsepi apa...brderet2 kluar...pahtu plih je nk yg mna...kuat sngguh pngaruh ikea ni...Alhamdulillah dpt jgk mkn wpun ditempat yg xde ikea...smjak smpai ni dah 2x buat swedish meatball ni...seisi rmah suka...memang sdppp...ni la pnyebat utama buat  beef-stock hritu...hmpir sama rasa dgn meatball ikea...rspi asal amik dari sini...tpi yg letak kat blog ni rspi yg dah diubah suai ikut cara maz dan kena dgn citarasa...senang sbgai rjukan sdri dimasa akan dtg...rsanya stkat ni utk rspi meatball ala2 ikea akan kekal dgn rspi ni...akhir kata mohon maaf andai ada yg xmnyenangkan dimana2...sesungguhnya yg baik itu dariNya dan yg kurang itu kelemahan maz sendiri...semoga jumpa lagi...in syaa Allah...katakan lah atas keizinanNya...

jam merah ni kena ada la kan...bru jdi meatball ikea...nak mkn yg ckup syarat gituw...jam ni bwa khas dri msia...stkat ni kat bahrain xjmpa lgi lingonberry jam ni kat mna2 psaraya...klu jam rasberi...cranberi dan buah merah yg lain tu bnyk....
 
Swedish Meatball by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
 
  • 1/2kg daging kisar segar - bukan yg sejuk beku dlm plastik bulat tu
  • 1/3 cawan serbuk roti - maz buat sendiri, buh roti keping dlm oven pastu kisar
  • 1/3 susu segar
  • 1/2 peket serbuk sup cendawan (mushroom soup paket) - vono, maggie dll - boleh tambah@kurang
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil serbuk buah pala (nugmeg)
  • 1 sudu kecil serbuka lada hitam
  • 2 sudu besar mentega
  • 1 labu bawang besar - didadu
 
Cara
 
1. Panaskan 2 sudu besar mentega, kemudian masukkan bawang dan goreng seketika hingga bawang sedikit lembut (2-3 minit). Padamkan api.
 
2. Dalam mangkuk besar, masukkan bawang goreng, susu segar dan semua bahan lain kecuali daging, kacau sebati. Kemudian masukkan daging kisar dan gaul sebati (maz guna tangan).
 
3. Rehatkan dalam peti selama 2 jam atau lebih, kemudian boleh la dibulatkan dan susun dalam loyang yang telah disapu dengan mentega.
 
4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan selama 18-20 minit dengan suhu 170 C.
 
Sos (gravy)
  • 2 sudu besar mentega tanpa garam (unsalted butter)
  • 2 sudu besar allpurpose flour @ tepung gandum
  • 1 cawan stok daging (beef stock - maz buat sendiri, resepi ada kat sini..
  • 1/4 cawan whipping cream -
  • 1 sudu besar serbuk sup cendawan (vono,maggie dll)
  • 1 sudu kecil sos tiram - boleh kurang@tambah
  • secubit gula
  • 3-4 titik kicap manis - utk gelapkan warna sos @ pewarna coklat
Cara
 
1. Cairkan mentega, kemudian masukkan tepung dan kacau cepat-cepat agar tidak berketul, guna api kecil, kemudian masukkan stok daging dan serbuk cendawan, kacau sebati (maz tapis dulu sebelum masukkan bahan-bahan yang seterusnya)
 
2. Kemudian masukkan semua bahan yang lain dan kacau sebati. Perasa secukup rasa agar ada rasa seperti sos ikea, suaikan apa yang kurang (sebenarnya maz buat tak sukat, main tuang dan agak-agak gituw je). Padamkan api. Kalau pekat sangat boleh la tambah stok daging atau susu segar/whipping cream sikit.
 
3. Sejukkan dan sedia untuk dinikmati bersama bebola daging yang dah siap tadi, lingon beri jam dan kentang goreng atau kentang putar.
 
Nota :- utk sos, beef stock adalah bahan utama utk dapatkan rasa gravy ala2 ikea, sebab tu maz buat sndiri air stok daging hritu, khas utk gravy meatball ni dan sukatan gravy tu bkn utk 1/2kg daging ye, maz masak sikit2 je, jdi kalu nak hidang utk 1/2kg daging tu kena 3-4x gandakan resepi. Maaf la respi tu sukatan xberapa tepat, kena ejus sikit kat mana-mana, sebab maz buat tak sukat, tuang-tuang gituw je, bukannya nak ckp diri ni teror, tpi jenis nak kerja senang dan cepat..update..
 
stelah slesai kerja2 membulat dging...siap sedia utk msuk oven...bila mask tu memang bau mcm meatball ikea...bau susu gituw...

1kg dging bleh dpt bnyk jgk...bleh la 3x mkn...beef stok yg buat hritu pun dah hbis duk gna buat sos meatball ni...nk kna buat yg bru plak...kat sni tulang2 lembu utk buat beef stock hritu tu maz mtak free je kat psar tmpat bli dging tu...

5 comments:

  1. waaa macam sedap. kena cari masa nak buat ni. tq resepi. kalau serbuk mushroom soup tu ganti ngan campbell ok tak rasanya? tp kita tak payah/kurangkan susu.

    ReplyDelete

  2. Alhamdulillah kena dgn slera kami anak beranak...rjin sbb kat sni xde ikea...hehee...jazakillahukhairan ana sdi singah dpur yg bru nk idup ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah bgi kami memang sdppp la...pasni klu xcri ikea pun takpe...hehee...xsure la plak tu...fungsi serbuk sup sbgai penambah rasa pda meatball tu...tpi bleh cba la gna campbell tu kan...buat sdkit dlu ke...jazakillahukhairan ye sdi singah jnguk meatball ni...

      Delete
  3. oo ok. kena try test dulu lah kot baru tau kan. hehe. tq!

    ReplyDelete