Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Monday, February 10, 2014

Khabar Dari Rantau & Homemade Beef Stock


Bismillahirrahmanirrahim...Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Mengasihani...
Assalamualaikum w.b.t...Syukur atas segala rahmat dan nikmatNya...segala anggota badan dpt berfungsi dgn sempurna...jari masih dtp menekan keyboard ni...mata masih dpt melihat segala keindahan alam maya...lidah sempurna dpt merasa kenikmatan... makanan...Alhamdulillah...Alhamdulillah...Alhamdulillah Ya Allah...apa khabar semua...cpat sunggah waktu berputar ye...rasa mcm bru 4-5 je xjenguk dapur maya ni...rupenya dh hmpir sthun blog ni ditinggal sepii...sedar tak sedar nk msuk bulan ke 3 dah berada dibumi bahrain ni...Alhamdulillah rezki masih disini...hijrah utk kali ke 2...berapa lama pulak kali ni tu...Wallahualam...

kali ke 2 menjalani kehidupan diperantauan...tpi msih tempat yg sama..jdi xde la asing sangat bahrain ni...lgipun slepas blik msia for good 4 thun sudah...tiap2 thun duk ulang dtg sni time cuti skolah hjung thun...sbb suami masih berkrja disini...aiman dan adik afiq pun dah mula berskolah disni...bgi aiman ni pengalaman ke2 lah skolah ditempat org...tu la bila dtg duk sni balik...trasa plak nak smbung blik dapur maya ni...nak simpan sdkit crita masak2 dan pengalaman anak2 menjalani perskolahan dan kehidupan dinegara org...skdar utk rjukan sdri dan kenangan dimasa akan dtg...sbb pengalaman msa memula duk sni dulu xbnyk yg maz crita psal kehidupan dibahrain ni...tpi itu pun xtau la terlaksa ke dak...sbb ni pun dh dkat 3 bulan smpai sni...bru ada kelapangan nk sambung berblog...first day anak2 keskolah hritu pun xsempat nk buat update kat sni...tkpe lah nti buat n3 lain kli...lgipun berblog skdar mengisi masa yg terluang dan dgn izinNya jua...banyk  perkara lain yg menuntut komitmen sepnuh masa dan harus didahulukan...jika ada kelapangan tu berupdate lah blog ni...klu dak gak..sepii mcm biasa...lgipun tenggelam timbul ni dah sinonim dgn ilham dapur...tpi klu tgk kat blog list maz ni pun...npaknya dh ramai jgk kwn2 yg lelama dlm arena blogger ni dh kurang aktif...maz doakan semoga kita semua sentiasa dlm rahmatNya dan diberi hidayah sepanjang masa walau dimana berada...amiinn...semoga jumpa lgi in syaa Allah...
 
buat beef stock ni pun dh bnyk mnggu jgk la...first time homemade mcm ni...senang bila ada menda ni...bleh masak mcm2...utk masakan western la kan...guna utk buat gravy...sup...dlm pasta dan yg pnting memang sdppp bila gna beef stok yg fresh mcm ni...slalu duk main gna kiub pati tu je...tpi sbb keinginan nk mkn sesuatu yg perlu ada beef stock ni...maka itu la sbb kejadiannya...rupenya  senang sngat ye...buh je dlm oven...pastu reneh dlm periuk...xpyah nk kacau apa...rspi asal dri Emeril Legasse Food Network...tpi yg letak kat blog ni rspi yg maz dah ubah suai...senang utk rujukan akan dtg..
 
begini lah rupenya slepas kluar dri oven...semerbak baunya...memang menusuk kalbu sungguh la...bau tulang2 yg dibakar tu...
 
Bahan-bahan
  • 1kg tulang lembu
  • 2 sudu besar tomato pes (tomato puri)
  • 2 labu bawang besar - belah 6
  • 1 batang calery - dikerat
  • 1 batang lobak merah - dipotong
  • 1 pokok daun bawang - dikerat
  • 4 ulas bawang putih - diketuk sekali dengan kulit
  • 4 helai daun bay
  • 2 litter air
  • garam secukupnya
Cara

1. Panaskan oven suhu 200 C. Susun tulang-tulang dalam loyang dan bakar selama 40 minit

2.Kemudian keluarkan dari oven dan susun semua bahan-bahan lain kecuali air dan garam diatas tulang tadi dan masuk semula dalam oven selama 20 minit lagi.

3. Keluarkan dari oven dan pindahkan semua ke dalam periuk, tuang sedikit air dalam loyang dan kikis semua dasar loyang yang berwarna keperangan dan masukkan sekali dalam periuk tulang tadi. 

4. Masukkan air dan reneh dengan api sederhana selama 2 jam dan perasa dengan sedikit garam. Bila dah siap keluarkan semua bahan dan tapis dalam bekas yang sesuai. Biar sejuk seketika dan keluarkan lemak yang mendap dipermukaan.

5. Boleh la disimpan dalam peti selama 4-5 hari dalam botol atau bekas kedap udara dan dalam sejuk beku selama 3-4 bulan. Bila nak guna, keluarkan dulu awal2 awal supaya beef stok ni cair dulu.
 
siap utk disimpan...boleh tahan 4-5 hari dlm peti dan 4-5 bulan klu frozen...bila nk guna kluarkan dulu bagi cair...maz buat mcm tu la...skli buat dpt la dlm 1 litter...guna skit2 je...biasa guna utk gravy la...

6 comments:

  1. Assalam Maz..pekabor di bumi Arab sana?semoga sihat2 sekeluarga..
    mmg byk kwn2 bloger kita yg lama dh kurang aktif skrg..sbb byk yg dh berniaga online termasuk akk sekali...hehehe..
    Lg pun ramai kwn2 yg dh blk msia for good.tu yg kdg2 bila dh berada di negara sendiri minat nk berblog agak kurang dan sibuk dgn urusan masing dan dh mula bekerja..skrg ni ramai kwn2 bloger kita suka post kt fb..mungkin cepat dan sng nk npk segala aktiviti..tp xpe..maz blh terus kan berblog selagi mampu ye..akk akan intai2 juga disini w/pun x sempat nk tggl jejak..

    ReplyDelete
  2. salam maz..rindunya nk tgk gambo2 baru.....ok..take ur time...take care

    ReplyDelete
  3. Mazzzzzzzzzzzz!!!
    Ya Allah...Rindunyaaaaaaaaaaaaaaaaa akk pd adik yg sorg nihhhhhh....no hp dh ler ilang sbb format memory...mmmuahhhhhhh

    ReplyDelete
  4. Orang Bahrain dah buat come back :)

    ReplyDelete
  5. Mazzzz sihat ke or dah ballik Bahrain ye ,nnti update ler barang2 dapo kat sana sukaaaa sukaaaa hheeheh

    ReplyDelete
  6. maz ~ ukhuwah friends
    kakzai...ummiasiah...mamaafami...kak meen & chik mimi jazakillahukhiran sdi singah dan jnguk dpur yg bru nk idup blik ni...in syaa allah smga jmpa lgi ye...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...