Monday, May 5, 2014

Homemade Kuew Teow & Hasilnya

Assalamualaikum w.b.t...Subhanallah..Subhanallah..Subhanallah...Hasbunallah wa ni’mal wakil (..cukuplah Allah menjadi penolong kami dan Dia adalah sebaik-baik pelindung - Al Imran, 173)...bertemu skli lgi dlm mood yg dipaksa2 jgk ni...kesian bnar kat kue teow ni lama snggguh dh kejdiannya...dah 3-4x homemade kue teow ni...bleh kata dh puas la menikmati char kuew teow nya...kepuasan tu sbb kuew teow tu buat sdrik...tu yg mahal sbnarnya...ok la dah pkul 11 lebih...xleh nk coret pnjang2 pgi ni...sat lgi nk amik anak skolah plak...utk rspi homemade kuew teow ni maz amik dri dapur Mamasya...memang terbaik rspi ni...hasilnya sama mcm yg org jual kat msia...jazakillahukhairan Mamasya dan tuan asal respi ni atas ilmu yg dikongsi bersama...akhir kata semoga jumpa lagi...Insyaa Allah dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...
ni la rupe kuew teow yg dibuat sdri...yg pic atas tu stelah dimesin tapi belum direbus...yg bawah tu adalah hasilnya setelah direbus...siap utk dimsak...maz hnya buat char kuew teow dan kuew teow goreng je stakat ni...
Bahan-bahan
  • 1 mangkuk kecil kuew teow
  • 5-6 ekor udang - saiz sederhana besar
  • 1 biji telur - kacau dengan garfu
  • 1 ulas bawang putih - ketuk
  • 2-3 sudu besar cili kisar/cili boh
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1/2 sudu besar kicap manis @ secukupnya
  • 2-3 sudu besar minyak - untuk menumis
  • taugeh dan daun kuchai secukupnya
  • garam, gula dan sedikit serbuk pati ayam/perasa
  • air secukupnya
Cara

1. Panaskan minyak, masukkan bawang putih dan biar sekejap. Masukkan cili kisar dan tumis dengan api besar selama 30 saat, kemudian kecilkan api dan masukkan udang. Kacau balik sebati.
2. Masukkan semua jenis sos, kicap dan bahan perasa. Kacau sebati dan masukkan air secukupnya. 
3. Kemudian masukkan kuew teow dan balikkan biar sebati, masukkan taugeh, kucai dan telur, biar sekejap. Kemudian kacau perlahan-lahan untuk sebatikan telur. Padamkan api
4. Siap dan sedia untuk dihidangkan dengan cili jeruk jika ada.

Homeade Kuew Teow by http://ilhamdapur.blogspot.com
Resipi : Mamasya
Bahannya: (dpt 1.458 kg) - sekali buat maz buat 1/2 resipi je

  • 2 3/4 Cwn Tepung gandum
  • 1 Cwn Tepung pulut
  • 1/2 Cwn Tepung beras
  • 1 bj Putih telur + 1 Cwn Air
  • 1st Garam
  • Sedikit minyak untuk merebus mee dan digaulkan bersama mee
  • Tepung ubi secukupnya untuk ditaburkan ketika menghasilkan mee
Cara
1.Satukan semua bahan tepung bersama + Putih telur + Garam + Air.Uli hingga menjadi doh dan tidak melekat pada tapak tangan. *Jika doh terlalu keras tambahkan air 1sb sedikit demi sedikit hingga doh dirasakan mudah untuk diuli.Pastikan doh tidak terlalu lembut,bagi mengelakkan mee menjadi lembik ketika dicelur nanti.
2.Ambil doh yang siap diuli,lumurkan dgn tepung ubi sebelum dicanai menggunakan pasta maker.Ketebalan mee sebaiknya menggunakan mesin no 6 dua kali.Kemudian gunakan mata mesin untuk membuat kuey teow.(mama canai 2 kali guna mata mesin yg tebal dan 2 kali mata mesin yg nipis)
3.Panaskan periuk berisi air separuh penuh.Masukkan sedikit minyak masak,biarkan ia mendidih.
4.Celurkan mee yang siap dimesin ke dalam air mendidih.Mee akan timbul dipermukaan apabila sudah masak.
5.Toskan mee dan segera pindahkan ke dalam bekas berisi air sejuk selama 1 minit (mama tos dan siram kuey teow dg air sejuk/paip sekejap saja).Kemudian toskan mee hingga kering dan gaulkan bersama minyak masak supaya mee tidak melekat.Sedia untuk digunakan untuk hidangan anda..Selamat mencuba.

pgi semlm pun main tepung buat lgi...menu anak blik skolah tghri smlm...rsa mcm xprcaya dpt buat kuew teow sdrik...ingatkan susah nk buat...rupenya senang sngat2...dlm 30 minit dh bleh siap...betul...

10 comments:

  1. Aslmkum maz.. rasa sgt berbaloi bila dpt hidangkan utk krga air tgn sendiri.. hilang penat didapur .. terliur akk tgok kuetiaw bkuah maz tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. 30 saat yang pertama haruslah seisi rumah bersin tak hengat dunia.. hehehe

    ReplyDelete
  3. Rajinnyer akak buat kuew tiaw sendiri.. ye laa, kt sana sure xde jual kn..

    ReplyDelete
  4. Tak kuaaaaser achik nak buat kue tiau. Achik beli je senang... hehehehe... sombong bukan main kan mama ni bila dah dok Malaysia. Kalau masih tercampak kat luar Malaysia, mau kayuh jugak buat kue tiau ni!

    ReplyDelete
  5. kak maz... memang kebaboom la homemade ketiaw ni. saya teringin gak nak buat sendiri, tapi sebab mudah je nak dapat, sepeket tu 2 kali masak dah habis, terus dok teringin je tapi tak buat-buat... ^_^

    ReplyDelete
  6. woww..adik akak ni mmg hebat..rajin sgt2!! tabik springg wat maz..lebiuuuu!!!

    ReplyDelete
  7. Aslmkm Kak Maz..rajinnya..hehe..nak beli sekilo!!

    ReplyDelete
  8. Wsalam...

    terima kasih semua sudi singgah...memang puas hati dpt buat sdri ni...mudah sngat rupenya nk buat kuew teow ni...tersilap taip tdi kat reply kak zana...tu yg delete...

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum, terima kasih resepinya kak. Saya dah cub, tp uli punya uli, banyak jugak air kena tambah,saya kena masuk mesin berkali2, kalau masuk 2-3 kali, kejadiannya mmg hampeh. Tp resepi nih mmg marvellous, lg best dari kueyteow yg guna tepung beras semata.

    ReplyDelete