Assalamualaikum w.b.t...Allahuakbar..Allahuakbar..Allahuakbar...Bismillahir Rahmanir Rahim...Ya Allah..ampunilah dosa kami, dosa ayah dan ibu, dosa suami dan anak-anak kami, dosa adik beradik kami, dosa saudara mara, dosa sahabat yang kami sayangi dan dosa saudara muslim kami...Amiin...bertemu skli lgi dipagi khamis yg indah...Alhamdulillah atas nikmat dan rahmatMu...syukur Ya Allah...skli lgi update gambar lama...msih blum hbis2 lgi...tkpe la ye gmbar lama pun...xingat dh bila mask kari ni...kerapnyo menu india kli ni...mgkin sbb dah biasa mkn masakan india...lgipun kat sni dh bnyk campur india arab ni...bnyk restoran atau kedai mkn yg jual masakan india dan arab skli...gaya mknan arab nga india pun xbnyk beza...akhir kata mohon maaf andai ada tersalah dimana-mana dan semoga jumpa lagi...Insyaa Allah..
Indian Style Beef Curry by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan- 1kg daging dengan tulang - maz guna tulang rusuk
- 2 ulas bawang putih *
- 4 ulas bawang merah *
- 1 inci halia *
- 2 sudu besar serbuk kari - campur air sikit
- 1 sudu besar local curry powder - arab/india style
- 1 sudu kecil serbuk jintan putih (cumin)
- 1 sudu kecil serbuk jintan manis
- 1 sudu kecil serbuk ketumbar
- 1 tangkai daun kari
- 1 biji tomato - belah 6
- 2-3 cawan santan
- rempah 4 sekawan serba 1
- sedikit daun ketumbar
- garam, gula dan aji (jika suka)
- sedikit minyak untuk menumis
Cara
1. Tumbuk lumat bahan yang bertanda *.
2. Dalam periuk (maz guna periuk tekanan) panaskan minyak secukupnya untuk menumis. Masukkan bahan tumbuk dan masak seketika. Kemudian masukkan rempah 4 sekawan, daun kari dan 3 jenis rempah serbuk serbuk. Kacau sebati.
3. Masukkan serbuk 2 jenis kari dan tumis biar pecah minyak, kemudian masukkan sedikit air. Tumis lagi sekejap.
4. Masukkan daging, kacau balik biar sebati. Tutup periuk (tutup biasa, letak je tudung) dan kacau sekali sekala agar daging mesra dengan bahan rempah dan daging keluarkan airnya (guna api sederhana) dan masak untuk 10 -13 minit. Kemudian masukkan santan dan kacau sebati.
5. Buka tudung, masukkan daun ketumbar, buah tomato, bahan perasa dan tutup periuk tekanan dengan sempurna, kecilkan api dan masak selama 40 minit.
5. Bila dan masak buka periuk tekanan ikut arahannya dan masa ni kalau kurang rasa boleh la ditambah dan tabur sedikit daun ketumbar. Siap
kari pekat gini memang sdpp cicah nga roti...kat rmah ni gaya mask sma je...blik2 kari, klu lain skit nati anak2 xmkn...
Salam... Sedapnya, siap campur tulang rusuk lg. LM copy resepi ye. Nnt nk cuba buat. Cicah lempeng sedap ni
ReplyDeleteWsalam...Alhamdulillah kat sni daging2 segar ni mudah...ada jual kat mna2...memang sdpp meratah tulang rusuk tu...silakan Lydia...smga kena dgn slera ye...mksih jgk sdi singgah dpur yg xsbrapa ni...
DeleteAssalam Maz,
ReplyDeletemaaf akak lambt tiba.. anak2 tengah exam minggu ni..
kalau masak kari akak memang suka masak kari style indian..
masam2 gitu guna santan pun sikit aje..kadang2 tak ada santan pun..heheh
kuahnya tu yang selalu kena lebihkan sebab kalau ada balance boleh buat cicah roti prata instant..hehe
eh ni akak bawa balik kuey teow kat bawah tu ya..thanks ya maz..hehe
Wsalam kakkkk...muahhh...tkpe kak no prblumm...kita pun jrang buat blog wking jgk...btul la klu sbuk nga urusan rmah memang xdan nk layan yg lain2 kan kak...kita ni smnggu free sbb en.hubby xde kat sni...tu yg relaks skit pgi ni...
ReplyDelete