Assalamualaikum w.b.t...bertemu skli lgi pgi ni...suasana pun tenang dan nyaman sngat kat luar tu...kenderaan pun xbnyk lgi atas jln...mungkin masih terlalu awal kut...laut biru yg luas sejuk mata memandang...Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah...pagi ni update dessert plak...cream brulee ni buat utk berbuka masa puasa 6 hritu lgi...biasa lah peram2 dulu tu deh...rasa kastard dri gabungan whip cream dan telur memang cukup enak...dilapis plak dgn karamel keras berkaca pastinya tak ckup dgn 1 bekas ni...terserlah keenakkannya yg ckup menawan rasa...sblum ni pun dah buat dlu...ada kat sini...msa menyepi pun ada buat jgk kat msia dlu...kli ni pun maz ejus rspi yg dulu jgk...akhir kata semoga jumpa lgi...Insyaa Allah dan mohon maaf atas segala kekurangan...
cuma utk buat dessert mewah French ni kena ada alat khas utk burnkan gula atasnya tu...kat sni blow torch ada jual kat mna2...gas utk refill pun ada jual skli...maaf la gambar ni blur skit...
Crème Brulee by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 1 biji telur (A)
- 1 biji kuning telur (A)
- 1/4 cawan gula halus
- 1 cawan whip cream
- 1 sudu kecil essen vanilla
- 1/2 sudu kecil jus lemon
- secubit garam
Cara
1. Sediakan air panas dan loyang untuk steam bath dan panaskan oven 160 C.
2. Panaskan sekejap whip cream dalam microwave atau api perlahan. Sekadar suam gitu je.
3. Satukan semua bahan lain dan kacau sebati dengan wisk. Masukkan whip cream tadi dan kacau sebati.
4. Tuang dalam ramekin atau bekas yang sesuai dan bakar secara steam bath selama 20-25 minit.
5. Bila dan masak sejukkan dulu. Jika nak hidang tabur gula secukupnya atas pudding tadi dan buat karamel guna blow torch dan boleh la hias ikut citarasa.
memang xckup sbb buat skit bnor...stok whip ada skotak kcik je...nk suruh buat lgi la tu deh...maz memang suka mkn dgn buahan klu dessert gini...
No comments:
Post a Comment