Assalamualaikum w.b.t...tomyam ni pasangan brussel sprout hritu...menu kedai tomyam...memang kena dgn selera...terasa mcm mkn kat kedai tomyam msia plak...sbnarnya tenggiri masin tu maz memang bwa dri msia pun...beli yg dlm botol tu...klu buat tomyam rspinya sama je...mesti masuk santan sikit...memang sedapp...pastu daun ketumbar mesti ada...klu xde xbleh buat tomyam...xckup syarat gituw...ok selamat berhujung minggu dan mohon maaf atas segala kekurangan...semoga jumpa lagi...Insyaa Allah...
Tom Yam Koong @ Prawns Soup by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 12 ekor udang saiz sederhana besar - belah belakang dan buang urat
- 2 batang serai - ketuk *
- 2 inci lengkuas - hiris nipis/ketuk *
- 2 sudu besar pes tomyam - maz guna pes thai yang dalam botol tutup biru *
- 1/3 cawan santan
- 5-6 helai daun limau purut
- 1 biji limau nipis - amik jus
- 1 biji tomato - belah
- 1 labu bawang besar - belah 8
- 2-3 biji cili padi - ketuk
- daun ketumbar secukupnya
- garam dan gula secukup rasa
1. Dalam periuk masak bahan bertanda * bersama 2-3 cawan air (agak-agak la ye biar sesuai dengan bahan rempah dan santan). Kemudian masukkan santan dan masak hingga mendidih sambil dikacau sekali sekala.
2. Masuk semua bahan lain dan udang kecuali daun ketumbar. Perasa secukup rasa biar ada rasa masam sikit dan udang masak dalam 4-5 minit.
3. Padamkan api dan tabur daun ketumbar.
tomyam ni menu yg cepat dimasak sedap dimkn...1 lauk ni je pun dh ckup kan...dah berkuah...sayur pun ada...memang kena dgn nsi panas2...wpun msuk santan...tpi xterasa pun santannya...kena agak2 la ye jgn pekat mcm masak lemak plak...org kata buat syarat je...
No comments:
Post a Comment