Monday, October 20, 2014

Swedish Meatballs ala IKEA...Kegemaran Anak-Anak

Assalamualaikum w.b.t...sebut saja meatballs pasti teringat ikea...klu nak mkn western pada harga yg amat berpatutan ikea la tempatnya kan...memang sedapp ikea punya...msa kat msia dlu...klu nak pergi sana...maz akan prgi wdays...sbb dh thu klu prgi wken sure masalah nk cri parking dan tempat duduk...kat sni xde ikea...tu yg kena buat sdrik...bleh kata dh berbelas kali la smjak smpai ni duk buat meatball ni...semua suka...sedappp sangat kata abangngah dgn adik afiq...klu lama xbuat mesti ada yg mintak...meatballs ni pun dah berbulan la jgk kena peram...rspi sama je setiap kli buat guna rspi yg update dulu...ada kat sini...klu anak tgk ni sure mtak sruh buat lgi...tkpe beef stock dah ada tu...wken ni bleh buat plak kut...semoga jumpa lagi dilain waktu...Inysaa Allah dan mohon maaf atas segala kekurangan...

baru keluar dari oven...cuma yg buat kli ni masak dulu sekejap meatballs tu sebelum masuk dalam oven...dan hasilnya meatball lebih cantik...xpecah masa dibakar...seronok sngat tgk anak mkn yg buat sdrik ni...siap ckp nk berapa bji seorang...minat sungguh dgn meatballs...Alhamdulillah kat sni stok daging segar kisar ni xde masalah...kat psar daging pun ada...memang fresh snguh la...

Swedish Meatballs by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1/2kg daging kisar segar - bukan yg sejuk beku dlm plastik bulat tu
  • 1/4 cawan serbuk roti - maz buat sendiri, buh roti keping dlm oven pastu kisar @ guna toaster
  • 1/4 susu segar
  • 1/2 peket serbuk sup cendawan (mushroom soup paket) - vono, maggie dll - boleh tambah@kurang
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil serbuk buah pala (nugmeg)
  • 1 sudu kecil serbuka lada hitam
  • 2-3 sudu besar mentega
  • 1 labu bawang besar - didadu
Cara
1. Panaskan mentega, kemudian masukkan bawang dan goreng seketika hingga bawang sedikit lembut (2-3 minit). Padamkan api.
2. Dalam mangkuk besar, masukkan bawang goreng, susu segar dan semua bahan lain kecuali daging, kacau sebati. Kemudian masukkan daging kisar dan gaul sebati (maz guna tangan).
3. Rehatkan dalam peti selama 2 jam atau lebih, kemudian boleh la bulatkan dan susun dalam loyang yang telah disapu dengan mentega.
4. Panaskan 2-3 sudu besar minyak sayur @ mentega dalam kuali leper, masukkan bebola tadi dan masak biar sedikit garing/berkerak kelilingnya. Angkat dan ketepikan (tambah minyak jika perlu untuk masak yang seterusnya), buat sampai habis. (kalau tak nak masak dulu pun boleh, terus masuk dalam oven)
4. Kemudian masukkan dalam dulang tadi dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan selama 18-20 minit dengan suhu 170 C.
Sos (gravy) - boleh buat awal
  • 2 sudu besar mentega tanpa garam (unsalted butter) @ mentega biasa pun ok
  • 1/2 - 1 sudu besar allpurpose flour @ tepung gandum
  • 1 cawan stok daging (maz buat sendiri, resepi ada kat sini) @ air + sedikit kiub pati daging
  • 1/4 cawan whipping cream
  • 1 sudu besar serbuk sup cendawan vono,maggie dll)
  • 1 sudu kecil sos tiram - boleh kurang@tambah
  • secubit gula
  • 3-4 titik kicap manis - utk gelapkan warna sos @ pewarna coklat
Cara
1. Cairkan mentega, kemudian masukkan tepung dan kacau cepat-cepat agar tidak berketul, guna api kecil, kemudian masukkan stok daging dan serbuk cendawan, kacau sebati (maz tapis dulu sebelum masukkan bahan-bahan yang seterusnya)
2. Kemudian masukkan semua bahan yang lain dan kacau sebati. Perasa secukup rasa agar ada rasa seperti sos ikea, suaikan apa yang kurang (sebenarnya maz buat tak sukat, main tuang dan agak-agak gituw je). Padamkan api. Kalau pekat sangat boleh la tambah stok daging atau susu segar/whipping cream sikit.
3. Sejukkan dan sedia untuk dinikmati bersama bebola daging yang dah siap tadi, lingonberi jam dan kentang goreng atau kentang putar.
Nota :- utk sos, beef stock adalah bahan utama utk dapatkan rasa gravy ala2 ikea, tu yg buat sndiri air stok daging, khas utk gravy meatball dan sukatan gravy tu bkn utk 1/2kg daging, maz masak sikit2 je, jdi kalu nak hidang utk 1/2kg daging tu kena 3-4x gandakan resepi. Maaf la respi tu sukatan xberapa tepat, kena ejus sikit kat mana-mana, sebab maz buat tak sukat, tuang-tuang gituw je, bukannya nak ckp diri ni teror, tpi jenis nak kerja senang dan cepat..update.

hilang la rindu dgn ikea punye tu...wpun xsama 100%...tpi amat puas hati...dri segi rsa hampir sangat dah...lingonberry jam kena ada la kan...baru jdi swedish meatballs...memang beli dri ikea...bwa khas dri msia...blik hritu pun beli lgi 3 botol...tkut ptus stok...

6 comments:

  1. Replies
    1. anak2 la yg suka sngat...dah xde ikea ni kena la buat sdrik...bleh la utk mkn dri tu kan...

      Delete
  2. Replies
    1. Alhamdulillah anak2 pun kata sedapp...ala-ala ikea dh...

      Delete
  3. Wahhh....nk test try nanti...thanks kak maz, sudi share resipi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. skli skala tukar slera western plak ye mat...silakan...

      Delete