Friday, November 21, 2014

Singgang Daging

Assalamualaikum w.b.t..'La ilaha illa annta subhaanaka inni kuntu minaz zolimin'..ingatkan ada msa nk update siang tdi...tpi tu la deh klu hri minggu gak pasti ada prgram lain...lauk yg xjemu dimkn...hirup yg pnas pun sedapp..klu kat kpung dlu bonda selalu sangat buat singe dging ni..terutama time raya haji tu..ye la bnyk dpt dging yg org bgi kan..ni pun bkn masih panas2 lgi..sma la nasibnya dgn yg lain...duk dalam folder dlu berbulan2...Insyaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...

Singgang Daging by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 300g daging lembut - hiris nipis
  • 5-6 ulas bawang merah *
  • 2 ulas bawang putih *
  • 2 inci lengkuas *
  • 1 inci halia *
  • 1/2 sudu besar biji ketumbar 
  • 3 biji cili kering - kerat 2
  • 2 asam keping
  • sedikit budu
  • garam dan gula secukup rasa
Cara

1. Mayang/hiris nipis bahan bertanda *.
2. Satukan semua bahan kecuali budu dan bahan perasa, masukkan air secukupnya dan masak atas api sederhana hingga mendidih.
3. Perasa secukup rasa dengan sedikit budu (dalam 1/2 besar), gula dan garam secukupnya. Masak hingga daging lembut.

singe klate kena msuk budu sikit...bru original gitu...selalu jgk duk buat singe ni...cuma ni la bru terasa nk snap...nk msak pun mudah sngat...main lebur je...xyah susah menumbuk berdentum2 atau perah kelapa bagai deh..

2 comments:

  1. Sedapnya... sy suka hirup kuahnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gee pun minat jgk dgn singe ni ye...memang sdpp mkn nsi dgn lauk ni...

      Delete