Thursday, January 29, 2015

Kuih Keria

Assalamualaikum w.b.t..'La ilaha illa annta subhaanaka inni kuntu minaz zolimin'..rsanya rmai jgk deh yg suka dgn kuih keria ni...nak buat pun xde susah mna...mkn pun sedappp...lembut dan terasa keledeknya...bleh kata slalu la jgk duk beli keldek...klu xbuat kuih ni buat cek mek molek...yg buat sblum ni ada kat sini...Inysaa Allah semoga jumpa lgi dan mohon maaf atas segala kekurangan...

utk bentuk tu maz gentel sebesar ibu jari pnjang dlm sejengkal, pastu cantum je...ni pun bkn bru buat...kejadian bulan 10 lgikk...adoii semua dah lapuk bru nk updated deh...yg ni ringnya tu trbesar skit...

Bahan-bahan
  • 500g keledek - maz kukus sebab keledek sini jenis keledek lembik
  • allpurpose flour secukupnya
  • 1/4 cawan tepung beras
  • 3/4 cawan gula
  • 1/3 cawan air
  • sedikit garam
Cara

1. Potong keledek dan kukus seperti hingga lembut. Biar sejuk dulu baru kupas kulit dan tumbuk lumat.
2. Dalam bekas satukan keledek, secubit garam, tepung beras dan tepung  (letak sikit dulu), gaul biar jadi doh yang lembut. Jangan letak banyak tepung nanti kuih keras, lekat kat tangan sikit-skit ok dah tu, nanti sapu je tepung sikit bila nak bentuk.
3. Ambil sejemput dan gentel (roll) biar jadi panjang sejengkal sebesar ibu jari. Kemudian cantumkan hujung ke hujung jadi bulat dan lekatkan, buat sampai habis.
4. Panaskan minyak secukupnya dan goreng hingga masak/perang dikedua bahagian. Angkat dan ketepikan.
5. Dalam kuali lain masukkan gula, air dan secubit garam dengan api sederhana. Masak biar air gula larut jadi berbuih-buih dan nampak macam sedikit berkerak. Kemudian masukkan kuih tadi dan cepat-cepat gaul biar gula menyaluti semua kuih.

wpun dh sejuk tetap lembut sbb xguna tepung bnyk...bleh hbis la 3-4 tu bjik skli mkn...maz memang suka klu kuih guna keledek atau ubi kayu...

4 comments:

  1. Maz... bak nak kuih keria sepiring... terlior laaa... hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. nti kita buat yg bru la Gee..lgi best mkn yg pnas2...tu dah 3 bln kena peramm...kihkihh...

      Delete
  2. Teringat zaman budak budak bila mak saya selalu buat kuih ni..
    Saya selalu tolong... tolongg habiskan. hahaha
    kalau keledek lembik ni, rasanya biar dia betul2 sejuk dulu baru lenyekkan dan masukkan tepung
    kalau tak, nak membentuk dia punyalah azab

    ReplyDelete
    Replies
    1. ubi2 ni kue mak2 kita dlu deh...sbb kledek..ubi kayu sne dpt..murah plak tu...betul tu...tu yg saya kukus...jdi xde la lembik ubi tu..klu rebus asik duk tmbah tpung je..dah kena dlu...saya pun lupa nk tulis tnggu sejuk...tu dah edit blik lepas bca komen en.rosdi ni...

      Delete