Friday, March 27, 2015

Daging Masak Biryani

Assalamualaikum w.b.t..'Allahumma innaka afuwwun karimun tuhibul afwa fa'fuanni'..xde idea plak nk tulis apa mlm ni...biryani ni lauk 3 hri lepas...kat rumah ni klu beli daging slalunya buat kari atau sup...lgi satu maz suka beli daging yang dgn tulang sekali...klu beli dgaing saja, nak gulai xsedapp la plak...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala khilaf...

Daging Masak Beryani by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 500g daging segar sekali dengan tulang
  • 5 ulas bawang merah *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1 inci halia *
  • 1 sudu kecil jintan manis *
  • 1 sudu kecil jintan putih *
  • 2 sudu besar rempah biryani 
  • 2 sudu besar serbuk kari
  • 2 sudu besar tomato pes/puri
  • 1 kayu manis, 2 bunga lawang, 4 biji buah pelaga, 2 kuntum bunga cengkih (rempah 4 sekawan)
  • 1 helai daun bay
  • 1 sudu besar daun ketumbar cincang
  • 1 biji tomato - belah 6
  •  1 biji terung
  • 1/2 labu bawang besar - belah 3
  • 2 biji cili hijau/merah - kerat 2
Cara

1. Tumbuk kasar bahan bertanda *, satukan rempah biryani/kari dan bancuh dengan sedikit air jadikan pes.
2. Panaskan minyak untuk menumis secukupnya, tumis bahan tumbuk dan daun bay serta rempah 4 sekawan biar wangi.
3. Masukkan rempah dan tumis biar pecah minyak dengan api perlahan.
4. Tambah sedikit air dan tumis lagi biar rempah masak, masukkan tomato pes dan daun ketumbar.
5. Masukkan daging, sebatikan dan masak sekejap biar daging keluarkan airnya sambil dibalik sekali sekala.
6. Masukkan air secukupnya (agak-agak la ye, kira sesuai dengan bahan) sedikit garam gula, sebatikan dan tutup periuk tekanan dengan sempurna dan masak dengan api perlahan selama 40 minit.
7. Padamkan api, buka periuk dan masukkan cili, terung dan bawang, masak seketika lagi agar sayur sedikit lembut dan perasa secukup rasa
8. Akhir sekali masukkan tomato dan padamkan api.

cicah nga roti pun sedapp...wpun xmasuk santan tetap sedapp...klu ada plak ikan masin dan sambal belacan memang mkn xhingat segala diet...

1 comment: