Assalamualaikum w.b.t..'Subhanallah walhamdulillah wala ilaha illallah wallahu akhbar'..antara kuih pabret abangngah...buat ni pun dia yg mintak...sukaa sangat dia mkn kuih ni sbb manis katanya...mudah sangat nk buat pun dan skjap je dh bleh mkn...rspi sma mcm kuih cara berlauk yg buat dulu...ada kat sini...selamat berhujung minggu buat semua semoga sentiasa dlm rahmat dan hidayahNya...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas kekurangan yg ada...
Bahan-bahan
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan air
- 1/2 cawan susu segar
- 1 biji telur gred B
- 1/4 sudu kecil garam
- sedikit pewarna hijau+kuning
- gula pasir secukupnya
1. Masukkan air dan susu dulu dalam pengisar, kemudian masukkan tepung dan garam.
2. Kisar biar sebati, masukkan telur dan pewarna, kisar sekejap lagi sekadar sebatikan telur.
3. Panaskan acuan kuih cara dengan api perlahan, sapu sedikit mentega pada setiap acuan dan masukkan 3/4 adunan. Tutup dengan tudung periuk sekejap biar kat bahagian keliling tepinya sedikit berkerak/keras (jadi base) agar bila letak gula nati, air gulanya tak turun ke bawah.
4. Bila dah jadi macam base tu baru masukkan sedikit gula dan tutup semua dengan tudung periuk, masak biar masak sepenuhnya, bawahnya sedikit perang.
5. Tolak sikit tepi dengan lidi sate/garpu angkat dan sejukkan, masak sampai habis.
klu bln puasa memang bnyk la org jual kuih ni deh...
No comments:
Post a Comment