Tuesday, May 5, 2015

Twisted Cheesy Bun

Assalamualaikum w.b.t..'Subhaanallah wabihamdihi subhaanallah hil'azim'..stelah agak lama jgk duk tnggu mood meroti ni dtg...wpun duk tgk roti sana sini kat fb...tpi klu belum digerakkan hati tu kan...xterbuat jgk...tpi wpun xde plan nk buat, tetiba keinginan tu dtg dlm hati dgn sendirinya...itulah, kita hnya merancang...tpi semua dgn izinNya jua...kes bleh buat bun pintal ni sbb abangngah beli cheesy bun bentuk gini kat bakery...pastu dia ckp nanti mommy buat ye...dri situ la terjdinya bun ni...anak request nk mcm yg kat bakery bun cheese dan ada gula kat atasnya...sedap la ada rsa manis sikit...suami pun hbis 2 ketoi mkn yg bru kluar oben......cheesy bun ni sedikit olahan dri rspi bun pandan dulu...maz suka rspi tu wpun guna bahan asas je tpi hasilnya amat memuaskan...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala khilaf...

lembut dan moist je rotinya...licin terus ptg tu jgk...buat tghari...elok dgn anak blik sekolah nk mkn bun ni dulu...

Twisted Cheesy Bun by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan :
  • 2 cawan all-purpose flour
  • 3 sudu besar gula
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu besar yis kering - mauripan dll
  • 1/2 sudu kecil bread improve
  • 120ml air
  • 30ml susu segar
  • 1 telur gred B 
  • 1-2 titik pewarna kuning
  • 2 sudu besar mentega tanpa garam (unsalted) - suhu bilik/lembut
  • cheese keping secukupnya - potong memanjang
  • sedikit susu segar+1-2 titik pewarna kuning - untuk sapu atas roti
  • sedikit gula untuk tabur
Cara

1. Masukkan semua bahan basah kecuali mentega dalam bread maker (BM), kemudian baru masukkan bahan kering dan masukkan yis akhir sekali.
2. Tekan butang bread maker seperti biasa dan biar pusing sekejap sekadar nak sebatikan, kemudian terus masukkan mentega dan biar bread maker uli seperti biasa (dalam 1 1/2 jam) atau ikut fungsi BM masing-masing.
3. Kemudian keluarkan doh, tumbuk sikit dan canai bentuk 4 segi nipis lebih kurang saiz 1 kaki.
4. Kemudian potong ditengah jadi 2 bahagian dan setiap bahagian kerat 4-5 petak kecik seperti dalam gambar dibawah.
5. Ambil sekeping dan canai memanjang biar lebar sikit, letak keratan cheese cara memanjang ditengahnya dan cantumkan biar tutup kemas, kemudian gentel/roll biar jadi panjang dalam 2 jengkal.
6. Bila dah siap gentel, pintal seperti dalam gambar, susun dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit mentega, buat sampai habis, kemudian tutup loyang dengan tuala dapur dan rehatkan 10-15 minit atau naik 1x ganda.
7. Sapu permukaan roti dengan susu segar dan tabur sedikit gula atasnya.
8. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dulu 10 minit dengan suhu 180C selama 18-20 minit atau sehingga perang atasnya.
9. Bila dah masak keluarkan dari oven dan sapu sedikit mentega atasnya agar bun berkilat.

sedikit panduan cra buat bun ni...maaf la snap pun main hentam guna hp je..

memang sedappp layan dgn kopi O...sebenarnya xde la susah mna nk buat roti ni kan...masuk je dlm BM...memang bleh buat hri2 la org kata klu rajin tu...

1 comment: