Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Friday, October 24, 2014

Bun Pandan

Assalamualaikum w.b.t...jumpa sekali lgi dipagi jumaat yg barakah...Alhamdulillah diberi kesempatan utk menikmati hari jumaat ni sekali lagi...semoga sentisa dlm rahmat dan hidayahNya...kalau masa xkenal dunia blogger ni dulu...rasa heran sngat mcmana org buat roti ni kan...sebabnya thu beli kat kedai je...rupenya mudah sngat buat roti ni ye...tpi setakat bun mcm ni je la yg mampu buat...yg canggih2 sikit bercinta la plak nk try...xberapa rajin mana jgk sbnarnya...tpi bila tgk ramai kwn2 duk buat kat FB tu...dtg jgk la keinginan tu...rspi masih dri dpur Mamafami...tekstur rotinya memang lembutt...gebu menawan kalbu...perfect respi...hnya gna yis je...xguna bahan pelembut2 lain...rspi asal dinner rolls...tpi maz buat versi pandan...tkut expire kastad pandan yg beli dah lama...cuma bancuh je...tu yg guna buat bun pandan ni...jazakillahukhairan Mama atas resipi yg dikongsi...Inysaa Allah semoga jumlagi dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...

Bahan-bahan :
  • 4 cawan all-purpose flour
  • 1/3 cawan gula
  • 1 sudu kecil garam
  • 11g yis kering - mauripan dll
  • 1 1/4 cawan air
  • 1 telur
  • 1/3 cawan mentega lembut (suhu bilik) atau shortening
  • 2-3 titik essen pandan @ pewarna hijau
  • Kastard pandan segera - dalam paket
Cara

1. Masukkan semua bahan basah kecuali mentega dalam bread maker (BM), kemudian baru masukkan bahan kering dan masukkan yis akhir sekali.

2. Tekan butang bread maker seperti biasa dan biar pusing sekejap sekadar nak sebatikan, kemudian terus masukkan mentega dan biar bread maker uli seperti biasa (dalam 1 1/2 jam) atau ikut fungsi BM masing-masing.

3. Kemudian keluarkan doh, tumbuk sikit dan potong kepada saiz kecl dan bulat kecil macam saiz bola golf.

4. Susun dalam loyan yang telah disapu dengan sedikit mentega dan rehat sekejap lagi (dalam 10-15 minit) agar doh kembang sekali lagi.

5. Sapu dengan susu segar permukaan roti dan masukkan dalam oven yang telah dipanaskan dulu 10 minit dengan suhu 200C sehingga permukaan roti sedikit perang.

6. Keluarkan dari oven dan terus paipkan pandan kastard tadi.

memang sedapp kan klu dpt layan roti panas dgn secawan kopi sambil tgk tv atau baca suratkbar...bleh aje buat sarapan atau minum ptg keluarga...kastard pandan tu maz paip masa roti baru keluar dari oven...

2 comments:

  1. Assalam maz
    gebunya, cantik bun ni
    sedapp harum bau pandan
    mcm kat kedai ni maz, seronok tgk org meroti

    ReplyDelete
  2. Wsalam...penangan tgk ramai kwn2 duk meroti kat FB...sekali sekala teringin la plak nk meoti jgk...sedapp layan dgn kopi O...meksih ye sdi singgah dpur kcik ni...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...