Monday, April 25, 2016

Telur Puyuh Masak Rebung

Assalamualaikum w.b.t
'Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah Al-Quran dan Sunnahku', sebahagian dri khutbah terakhir Khalil Allah, junjungan yg amat kita kasihi Rasulullah saw pada 9 Zulhijjah 10 Hijrah, di ARAFAH, semoga Allah swt guide us to the straight path, Ameen. 
pgi ni bkn menu diet la, selang seli deh! ada lgi menu diet dlm folder tu, nti sambung blik..ni lauk sblum diet lgi, cuma baru nk update..biasa la dapur ni peram2 tu, satu hritu tetiba rsa teringin nk mkn telur puyuh, jenuh jgk la mencrinya sbb sni telur puyuh payah..klu burung puyuh senang plak, biasanya klu telur puyuh ni buat sambal nasi lomak je..tukar selera msak dgn rebung la plak, pastu gulai masuk daun limau purut..semerbak aromanya, rebung tu maz guna rebung tin je..lgi senang la sbb xde bau busuk mcm rebung jeruk tu..suami pun kata sedap rebung tin ni, pestime beli rebung tin..maz memang jarang sangat2 msak rebung ni sbb xtahan dgn baunya tu, klu rebung jeruk la..rebung segar msa kat kmpung dulu bonda selalu jgk msak lemak putih dgn pucuk midin atau pucuk belalai gajah yg org buat ubat tu..memang sedapp! dlu buluh bnyk jgk belakang rmah bonda, skrang ni susah dh la..dh xde hutan, Inysaa Allah jmpa lagi dan maaf atas yg tidak sempurna..

TELUR PUYUH MASAK REBUNG by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 20 biji telur puyuh rebus
  • 3 cawan santan
  • 4 ulas bawang merah *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1/2 inci kunyit hidup *
  • 2 biji cili merah *
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 1 keping asam gelugur
  • 3 helai daun limau purut
  • 3 biji cili padi
  • 1 mangkuk rebung - maz guna rebus tin
  • garam, gula dan aji jika suka
  • sedikit minyak untuk menumis
Cara

1. Tumbuk lumat atau kisar kering semua bahan bertanda *.
2. Panaskan minyak untuk menumis, tumis bahan kisar biar naik bau, kemudian masukkan cili kisar, tumis lagi.
3. Masukkan santan, asam keping, cili padi, daun limau purut dan masak hingga mendidih sambil dikacau selalu.
4. Masukkan rebung, telur puyuh dan perasa secukup rasa, masak seketika lagi biar sebati dengan kuah.

ada plak ikan masin atau ikan goreng deh! tu la yg dh kena berdiet ni, memang bahaya la klu msak lauk2 gini..terbabas habis, kuah tu agak terpekat skit..

8 comments:

  1. Aamiin...
    Saya tak makan rebung Maz... tapi telur puyuh tu favourite.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo, en.rosdi xreti ke mkn rebung..klu rebung segar memang sedap, ranggup..
      kita msa zaman kecik2 dlu biasa jgk bonda masak rebung ni sbb ada skitar rmah je..

      Delete
  2. sy tak pernah masak rebung....tp nampak cm sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kmaz pun rsanya smjak kahwin ni la 1st msak rebung Adda, sbb xsuka bau rebung jeruk tu..beli rebung tin ni xde bau la plak..sdp plak msak mcm tu..

      Delete
  3. Mmg peminat tegar rebung..kecur air liur tgk gmbrnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu rebung segar yg kmpung punya tu lagi sedap kan Cheq Da, ranggup wpun dh dimsak...meratah pun sedap sayur rebung segar tu, jauh la rsanya dgn rebung jeruk ni..

      Delete
  4. tun xpandai makan rebung. maybe sbb selalu jumpa lauk rebung yg ada bau hamis2 gitu (mcm kamben pulak hamis..huhu.. xtau nama apa bau rebung tu)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo, ada ke Tun yg bau gitu..kmaz pun teramat jarang msak rebung sbb xtahan bau rebung jeruk, ni la 1st rsanya..tu pun sbb terasa gatai tngan nk beli rebung yg dlm tin..tu yg msak dgn telur puyuh ni..yg tin ni xde la plak bau busuk mcm rebung jeruk tu..

      Delete