Sunday, September 25, 2016

Hainanese Chicken Rice Lagi

 Assalamualaikum w.b.t 
'Allahumma innii zhalamtu nafsii zhulman kat'siiran wala yagh'firudzunuu'ba illa anta, fagh'firlii maghfiratan min in'dika warhamnii innaka'an tal'ghafuur ru'rahim' 
(Ya Allah, aku melakukan kezaliman yang banyak atas diriku sendiri dan tiada yang mengampuni dosa selain Engkau, maka berilah aku keampunan dari sisiMu dan rahmatilah aku. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyanyang), doa yang cukup indah yg diajar oleh Rasulullah saw kepada sahabat yg paling disayangi baginda, Sayyidina Abu Bakar As Siddeq R.A, sahabat yang telah dijanjikan syurga, sama2 kita amal baca selalu, semoga Allah swt forgive our sins we have done and accept our doa, Ameen.
menu yg teramat kerap duk ulang buat, bleh kata setiap bln mest masak nasi ayam..tpi mcm selalu la jgk, ni pon kejadian awal bln 5 lgik! utk nasi tu tumis bawang bersama daun pandan, wangi semerbak baunya..pastu masuk kicap sikit nak bgi gelapkan warna nasi, klu dedulu letak kunyit, kat rumah ni semua suka nasi ayam yg mami buat..anak2 plak lebih minat nasi jenis 1 lauk gini, mungkin sbb dh biasa dgn nasi arab..tpi nasi ayam ni memang mudah sangat nk buat deh, tukang masak ni suka masak yg simple gini..resipi sama je mcm yg dh ada kat sini, InsyaaAllah jumpa lagi dan maaf atas apa yg tidak menyenangkan..

afiq la fanatik sangat dgn nasi ayam mami dia ni, klu buat tiap2 minggu pon tkpe..maz letak halia dan bawang putih bnyk nk bagi bau fresh, jdi xde la bau hanyir ayam.

HAINANESE CHICKEN RICE by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1kg ayam - jangan potong, cuci dan toskan (maz guna ayam sekor berat 1kg) 
  • 2 inci halia
  • 1 labu bawang putih
  • 1/2 sudu besar kicap manis *
  • 1 sudu besar sos tiram *
  • 1/2 sudu besar madu *
  • garam secukup rasa
Cara
1. Tumbuk lumat halia dan bawang putih, amik separuh dan lumur pada ayam termasuk dicelah kulit, separuh lagi tu ketepikan untuk guna kemudian.
2. Didihkan air dengan sedikit garam atau serbuk pati, masukkan ayam dan rebus hingga ayam lembut (dalam 20 minit gitu atau bergantung pada saiz ayam), keluarkan ayam dan simpan air rebusan.
3. Ambil separuh pulak dari bahan tumbuk yang disimpan tadi, sebatikan dengan semua bahan bertanda *, ketepikan 1 sudu kecil campuran ni untuk masak nasi, yang selebihnya lumur pada ayam.
4. Letak ayam dalam loyang, bakar selama 30-35 minit atau hingga perang dengan suhu 180 C, panaskan dulu oven 10 minit sebelum masuk ayam.

Nasi
  • 2 cawan beras basmathi - cuci, toskan
  • 2 helai daun pandan - simpul
  • 1/2 inci halia - hiris nipis
  • 2-3 sudu besar minyak sayur
  • 1 kiub pati ayam/garam
  • baki bahan tumbuk dari ayam
Cara
1. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk yang separuh lagi tu biar naik bau, masukkan daun pandan.
2. Masukkan campuran sos (baki yang simpan untuk lumur pada ayam tadi), beras, halia dan separuh air dari rebusan ayam tadi (simpan sikit untuk sup), kalau air rebusan tak cukup, boleh tambah air biasa dan boleh tambah kicap lagi jika perlu.
3. Masukkan kiub pati atau garam secukup rasa, masak seperti biasa, bila nasi dah mendidih kacau sikit biar sebati, biar nasi masak sepenuhnya.
4. Sedia dihidang bersama kicap, air cili, salad dan sup (sup tu masak balik sekejap dan suaikan secukup rasa), tabur bawang goreng dan sedikit daun bawang.
5. Untuk resipi sambal cili dan kicap ada kat sini.

selepas buat yg ni, rsanya dh lebih 6-7x duk buat plak nasi ayam ni..bru je minggu lepas pon bernasi ayam ni jgk, cuma xsnap je..bkn apa yg ni pon baru nk update! tukang masak ni klu mkn nasi ayam suka curah air cili bnyk2 atas ayam, meratah pon sedapp..

No comments:

Post a Comment