Thursday, October 10, 2019

Strawberry Ripple Cake

Assalamualaikum w.b.t
'Bismillahillazi la yadhurru ma'asmihi syaiun fil ardi wala fis sama' wa huwa sami'un alim' (Dengan nama Allah yang tidak memberi mudharat akan sesuatu yang dibumi dan yang dilangit selagi bersama dengan Nama-Nya dan Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui), sama2 kita amal baca doa ni 3x pagi dan 3x petang, sunnah Rasulullah saw..semoga Allah swt protect us, our families and always keep us safe, Ameen.
lamanya ambil msa nk nengadap dapur usang ni..sayang sngat dgn blog ni sbb semua ni adalah kenangan dan utk rujukan akn dtg, cuma kerajinan nk menaip tu xberapa ada..bila mood membaking melanda, dlm seminggu tu bleh kata smpai 2-3x buat kek..kek ni cerita yg dh lepas berbln2 la ya, pastu ada 3-4 bijik kek lgi yg duk menunggu Q dlm folder tu..dpur ni dri dlu gini lah, semua kena berperam dlu bln2 la bru N3 kat sni..kat fb dh post lama kek yg mewah dgn strawberry ni, kbetulan musim stoberi tgh murah..buat sekli dgn strawberry compote ni..jdi tu yg dtg ilham utk buat kek ni, kali ni cuba ber experiment dgn buttercake plak..Alhamdulillah semua dgn izinNya, gandingan yg agak sesuai..lemak buttercake bersama italian meringue buttercream yg ringan dan xmuak sebati dgn masam manis stoberi compote pasti tidak mengecewakan, bleh tersenyum bila menikmatinya bersama secawan kopi..utk bc tu bleh sediakan lebih awal dan simpan dlm peti, bila nk guna letak kat suhu bilik dulu..strawberry compote pon sama, akhir bicara..semoga ada yg dpt dimanafaat bersama dan mohon maaf andai ada yg tidak sempurna, Insha Allah semoga jumpa lgi..

buat versi 4 segi gini amik langkah selamat, klu buat bulat nanti nk deko xpandai la plak..

bila buat sdrik ni rasa lebih puas hati, jujurnya maz prefer buat sdri klu kek yg xremeh atau bnyk proses tu sesambil belajar utk diri sendiri..klu xperfect atau kurang menjdi pon ok sbb bkn nk jual kan, sedakar utk mkn klrga..

STRAWBERRY RIPPLE CAKE by https://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
Cara

1. Panaskan oven suhu 160 C dan alas 2 loyang 7x7 dengan kertas baking.
2. Ayak bahan bertanda *.
3. Dalam mangkuk pengadun, putar mentega sekejap kemudian masukkan gula sambil terus putar hingga berkrim dan bertukar warna cerah.
4. Masukkan telur 1 persatu sambil terus putar dengan kelajuan rendah, masukkan vanila dan putar sebati dengan kelajuan tinggi sekejap.
5. Masukkan tepung sambil di putar dengan kelajuan rendah sebanyak 3x masuk berselang seli dengan buttermilk dan di akhiri dengan tepung, putar sekadar sebati.
6. Tuang dalam loyang dan bakar selama 30-35 minit atau hingga masak bergantung pada oven masing-masing.
7. Sejukkan atas redai kek, bila kek dan sejuk (boleh simpan sekejap kek dalam peti agar senang bila nak sapu buttercream). Ratakan buttercream atas lapisan kek pertama diikuti dengan strawberry compote dan letak kek yang 1 lagi atasnya.
8. Ratakan buttercream seluruh kek dan sapu keliling kek dengan strawberry compote sepenuhnya ,boleh lah hias ikut citarasa.

Nota ilhamdapur : keluarkan kek biar pada suhu bilik dulu sebelum hidang agar teksture kek kembali lembut dan moist

tgk kek ni terasa2 la plak kat lidah ni masam manis strawberry compote dan kek yg lemak berkrim.. kek ni lgi sedap klu di biar bermlm dlu dlm peti, bila nk hidang letak kat suhu bilik agar kek lembut dulu baru hidang..

2 comments: