Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Friday, April 12, 2019

Strawberry Compote

Assalamualaikum w.b.t 
'Allahumma innaka afuwwun tuhibul afwa fa'fuanni' (Ya Allah Engkau Maha Pengampun dan Mencintai orang yang meminta ampun, maka ampuni lah aku), doa yang Rasulullah saw ajar pada Aisyah ra jika bertemu malam Lailatulqadar..sama2 kita amal baca selalu, semoga Allah SWT forgive us, our parents and accept our doa, Ameen.
betapa beratnya nk update blog ni, tpi bila mengenangkan nk simpan sbgai rujukan di msa akn dtg..gagahi la jgk, mcm tahun2 sblumnya..dri hjung tahun haritu memang musim strawberi murah kat sni, wpun buah import tpi hrga yg dijual murah sngat..klu kat pasar 3 paket baru 1 dinar=rm11, pasaraya jual mahal skit sekitar rm4-5..tahun ni je xbrong buah merah ni sbb mood nk buat itu ini xberapa rajin, duk beli 1-2 paket utk mkn gitu je sbb manis dan buah pon besar, merah cantik..ni proses buat compote utk prjek kek, Insha Allah n3 kek tu akn menyusul nti..stawberi compote dan kek tu dh buat berminggu2, mood nk menaip xberapa rjin tu yg delay slalu..Insha Allah semoga bersam algi dan maaf atas apa yg tidak sempurna..

sepekat xmpai rm5 beli kat Lulu hypermarket, ni pon proses sbb tkut rosak duk peram dlm peti..

letak gula atas buah gini tujuannya tak nak bagi gula hangus klu letak di dasar periuk sbb tak masuk air..buat compote ni pon senang sangat, mcm nk buat jam jgk..maz xletak air pon sbb nti jus dri buah ni akn keluar, jdi masa cuci tu xperlu tos kering sngat..

Strawberry Compote by https://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 paket strawberi segar - cuci dan belah 6
  • 1/4 cawan gula @ ikut tahap kemanisan strawberi
  • 1 sudu besar tepung jagung - bancuh dengan 2 sudu besar air
  • sedikit pewarna merah jika perlu
Cara

1. Masukkan buah strawberi dalam periuk, masukkan gula atasnya dan masak dengan api kecil sambil di tutup periuk.
2. Kacau sekali sekala bila strawberi dah mula lembut/lembik, rasa agar manis secukupnya dan jika perlu boleh tambah gula dan 3-4 sb air.
3. Bila strawberi dah lembik sepenuhnya, masukkan air tepung jagung dan kacau agar tidak berketul hingga pekat dan berkilat (masa ni boleh masukkan pewarna merah jika perlu).
4. Padamkan api, boleh saja kalau nak tekan-tekan dengan senduk bagi buah strawberi hancur atau kisar separuh hancur (maz guna hand mixer)).
5. Sejukkan sepenuhnya dan simpan dalam bekas kedap udara, simpan dalam peti boleh tahan selama 2-3 minggu, boleh juga di nikmati bersama ais krim, roti, scone dan seumpamanya.

done, bila buah strawberi tu lembik bleh lah padamkan api..

mkn dgn eskrim pon bleh..walalaa sedap sngat! layan dgn pancake, scone atau roti pon sesuai selain dri utk buat kek..

2 comments:


  1. تبحث عن شركة متخصصة فى خدمات التنظيف بالدمام بافضل المعدات والسوائل وثقة تمة فى العمل ودقة فى النتائج كل هذه المميزت توفرها شركة الجنرال الشركة الافضل والامثل فى الخدمات المنزلية بالدمام وبما اننا الشركة الافضل والامثل بدون منافس سوف نسعى لتوفر افضل الخدمات باقل تكلفة وبقدر كبير من الاهتمام والدقة عزيزى اينما كنت فى اى منطقة ا وحى تابع لمدينة الدمام اتصل بنا وسوف نصلك فى الحال شركة االجنرال للخدمات المنزلية
    شركة نقل عفش بالدمام

    شركة تسليك مجاري بالدمام

    شركة مكافحة حشرات بالدمام

    شركه تنظيف منازل بالدمام ومجالس وكنب وشقق

    شركه مكافحه نمل ابيض بالدمام بافضل المبيدات

    شركه تنظيف مجالس وكنب بالدمام بافضل مواد التنظييف

    شركه تنظيف خزانات بالدمام مع التعقيم والغسيل

    شركه تنظيف سجاد بالدمام

    شركه تنظيف شقق بالدمام وفلل وقصور



    ReplyDelete
  2. numpang share ya min ^^
    bosan tidak tahu harus mengerjakan apa ^^
    daripada begong saja, ayo segera bergabung dengan kami di
    F*A*N*S*P*O*K*E*R cara bermainnya gampang kok hanya dengan minimal deposit 10.000
    ayo tunggu apa lagi buruan daftar di agen kami ^^
    || WA : +855964283802 || LINE : +855964283802 ||

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...