utk mghasilkan kek lapis surabaya ni..kita hnya gna 1 rspi pnuh je..xde tmbah2..sbb adunan ni bila dipkul dia mnjdi kmbanggg dan ringan shingga 3x gnda (kerja putar2 ni diserahkan pda cik merah kita yg gedebak tu..hehe..)
Kek Lapis Surabaya by ilhamdapur.blogspot (ubahsuai dari resipi asal kek sponge pandan Sweet 4ever)
Bahan-bahan (loyang 4 segi 7@8 inci)
- 150g tepong super fine/tepung halus (yang dalam kotak tu, mcm brand Blue Key @ MFM)
- 140g gula kastor
- 5 biji telor gred A
- 1 sudu besar ovalette
- 40ml air
- 40ml susu cair
- 80ml minyak canoli @ minyak sayur yang sesuai
- 1 sudu kecil essen vanilla
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 1/4 sudu kecil garam
- sedikit coklat emelco
- Rasberi/Strawberi jam @ jam pilihan jam secukupnya (maz guna Puratos rasberi jam) - untuk sapu pada setiap lapisan
Cara
1. Sediakan 2 loyang 7x7 inci yang dialas dengan kertas serap minyak. Panaskan oven 150C.
2. Ayak bersama tepung, serbuk penaik dan garam. Ketepikan.
3. Satukan gula, ovalette dan bahan yang diayak tadi dalam mangkuk adunan. Pukul selama 5 minit dengan kelajuan tinggi sehingga adunan menjadi kembang (2x ganda)
4. Perlahankan kelajuan dan masukkan air dan susu cair, pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama 3 minit atau sehingga aduan kek menjadi kembang dan ringan.
5. Tuangkan minyak kedalam adunan dan kaup balik dengan senduk kayu atau spatula sehingga sebati (masa ni jangan terlebih kacau ye)
6. Bahagikan adunan pada 2 bahaian. 1 bahagian yang banyak (2/3) dibiarkan warna asal dan 1 bahagian lagi (1/3) dicampur dengan sedikit coklat emelco, kacau sebati guna spatula atau senduk kayu. Masukkan dalam loyang secara berasingan.
7. Bakar dengan sudu 150C selama 25-30 minit atau bergantung pada oven masing-masing.
8. Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan atas redai kek lebih kurang 5 minit.
9. Belah 2 sama ketebalannya untuk kek yang asal, kemudian sapukan jam secukupnya pada 1 permukaan kek saja, satu bahagian lagi ketepikan dulu, kemudian amik kek yang coklat tadi letak atas kek yang telah disapu dengan jam. Sapu pula jam secukupnya pada kek coklat dan letak 1 lagi kek yang diketepiakn tadi, tekan-tekan sikit agar bercantum elok.
11. Boleh lah dipotong (guna pisau yang bermata nipis dan tajam agar kek tidak berderai). Sedia untuk dinikmati.Sedapp..
Catatan : Untuk mendapatkan rasa kek yang lebih sedap lagi, biarkan kek yang telah siap dipotong dalam bekas kedap udara semalaman, kek jadi lebih moist.
salam maz,seb baik maz tak tabur2 gula icing atas kek tu,kalo tak dah sah2 akak kata kek ni ni kena abu gunung berapi..haha....
ReplyDeleteada lagi kek ni?bak mai 3 potong..
ni confirm masuk list..maceh ya maz.
salam kak maz, cantik la kek lapis tu....elok jer jadinya...
ReplyDeleteSalam Maz,
ReplyDeleteTngk pun dah tau mmng sedap kek ni...nak tanya sikit ni...bakar asing2 ya warna tu...pastu sapu jem kegemaran....gitu ke...dah tak sabar nak wat ni....hi3...
Waaa..kak maz..ishh ini boleh mendatangkan jelesssssssssss..aduh, kena buat gak nihh..
ReplyDeletekak maz,sgt menggoda jiwa...tengok lapisnye tu xtahan,macam nk mintak setengah loyang terus,hehhehehe....
ReplyDeletesalam Maz..pekaba..lama tak jenguk sini..bz skitlah...cantik kek lapis tu...nak skit blih..he he buat minum petang...
ReplyDeleteWsalam semua..
ReplyDelete~ kak anim..kita pun tkut nk letak lava tu kak..nti tkut mnis sngat..hehe..nti kak cba ye..sodapp...
~ nti mas sba buat ye..msti jdi cntik jgk tu..yg pnting sedappp..hehe..
~ kak yatie..memang sdppp kak..tpi mcm kita ckp tu la..klu nk sdp lgi..smpan dlu smlman dlm bks kedap udara..lgi sdp kak..moist sngat..a ah kak..kita bkar brasingan..pastu bru sapu jam..nti kak cba ye..
~ cik mat..mana pding laici kmaznye..hehe..cpat2 p blik godek ye..pastu antor stngah loyang..sdppppp..hehe...
~ mimiey..nk bgi 1 loyang pun bleh mie..tpi loyang ksong je..isinya smua dh hbis..hehe..anak buah kmaz suke sngat2..nti kmaz buat yg lain utk mie ye..
~ kerull..loyang pun hd cuci ni kerull..takpe2 nti kita buat lgi ye..ramai yg nk tu..hehe...
sedapnya kak maz...t'ingin nak buat tp lia x der 'cik merah' tue.... :)
ReplyDeletesalam ziarah,salam kenal
ReplyDeletemenarik sungguh kek itu :)
salam maz amboi jauhnya nak makan kek ni kena p surabay ye maz heheheh
ReplyDelete~ lia
ReplyDelete.. memang sdp lia..nti leh cba ye..nk buat pun xde susah mana..tkpe xde cik merah pun..janji mixer tu leh putar..klu mixer kcik..lia buat 1/2 rspi je..tkut dia xleh nk putar btul2 utk 1 rspi pnuh..
~ peri pia
..slm kenal jgk buat pia..mksih ye sdi sngah dpur kcik kita ni...smga enjoy slalu..hehee..
~ chik mimi..
..dok dh chik mi..xyah p jauh2..leh buat sdri..dh ada rspi ni..hehee..