Assalamualikum..layan bubur la plak..tpi ni pun dh lama jgk kejadiannya..kat umah ni hnya kita nga alisa je yg mkn bubur plut hitam ni..tpi sbb anak mtak nk mkn..buat la jgk..tu pun buat lepas maghrib..jdi mlm tu layan bubur la kami..
Bubur Pulut Hitam by ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 1 cawan beras pulut hitam - cuci bersih
- 2-3 cawan santan
- 1 helai daun pandan
- gula secukup rasa
- sedikit garam
- 1-2 sudu besar tepung beras (utk pekatkan kuah)
Cara
1. Rebus beras pulut hingga separuh masak, kemudian cuci/bilas 2-3 kali buang air hitam dan masukkan air baru, kemudian rebus lagi sehingga beras lembut. Angkat dan toskan.
2. Dalam periuk satukan tepung beras, gula, garam dan daun pandan. Kacau sebati agar tidak berketul. Kemudian masak dengan api sederhana sambil dikacau selalu hingga mendidih. Perasakan manis secukup rasa.
3. Sedia untuk dihidangkan.
sbnarnya teramat jarang sngat buat bubur2 ni sbb kurang smbutan..tpi skali skala mkn sdpp kan..klu buat bubur pulut itam ni kita suka msk asing2 pulut dan santan..klu msak skali nti kuah tu hbis jdi wrna itam jgk..