Monday, December 1, 2014

Baked Pasta

Assalamualaikum w.b.t..'Allah humma innaka afuwwun karimun tuhibul afwa fa'fuanni'..bertemu skli lagi...tentu ramai yg amik peluang balik kpung atau bercti deh...skolah pun dh cti...kat sni hjung thun cuma cti semester break je 2 mnggu bermula tngah bln nti...cuti pnjangnya time summer...lgi gambar lama la ni...guna sos sma yg lebih buat baked chiken pasta hritu...memang kerappp snguh duk buat pasta...aiman dgn afiq sukaa sngat...yg simple maple gaul dgn sos gtu je pun jln jgkk...Inyaa Allah semoga jumpa lgi dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...

Baked Pasta by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 3-4 biji tomato masak - belah 8
  • 1/2 batang lobak merah saiz kecil * - hiris
  • 1 labu bawang besar bombay * - belah 8
  • 2 helai daun bay *
  • 2-3 sudu besar tomato pes
  • 2-3 sudu besar sos tomato/cili (jika nak ada rasa pedas sikit)
  • 1 sudu kecil dry basil
  • 1 kiub pati ayam
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • sedikit minyak zaitun
  • pasta rebus secukupnya
  • mozarella cheese secukupnya
Cara

1. Panaskan sedikit sudu minyak zaitun, masukkan semua bahan bertanda *. Masak sambil dikacau sekali sekali hingga sedikit perang. Kemudian masukkan tomato pes dan kacau sebati.

2. Masukkan buah tomato, sebatikan dan masak biar keluar jusnya. Kemudian air (agak-agak la ye kira padan dengan bahan) dan kiub pati ayam. Masak dengan api sederhana hingga mendidih lama dan sayur lembut/sedikit hancur (jika perlu boleh tambah air sikit lagi). Masukkan dry basil dan sos tomato/cili, kacau sebati. Padamkan api.

3. Kemudian masukkan dalam pengisar dan kisar lumat. Tuang semula dalam periuk dan panaskkan balik sekejap je dengan api perlahan. Kalau pekat sangat boleh tambah air sikit lagi. Masukkan sedikit gula, serbuk lada hitam dan perasa secukupnya apa yang kurang. Padamkan api

4. Dalam bekas tanan panas/casserole masukkan pasta dan sos secukupnya, kacau biar sebati. Tabur cheese dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan 170C selama 8-10 minit atau hingga cheese sedikit perang.

tukang masak ni memang suka klu jenis cepat dimsak gini...xpayah lama kat dpur...sosnya bleh buat awal...time nk mkn cuma rebus pasta je...

No comments:

Post a Comment