Assalamualaikum..bersua kembali smoga sihat dan gembira bersama keluarga semua..dah ada yg duk pkir2 nk msk apa utk sahur malam esk ye..biasanya memula puasa tu ok lagi kan..bila dh dkat nk hjung2 tu mcm xde idea dah..boleh pening jgk kan..semoga kita semua dipanjangkan usia agar dpt bersama Ramadhan kali ini..InsyaAllah..talam tokyo..xthu la mcmana kuih ni dpt nama..rsanya org jepun xkenal pun kuih ni..tpi tokyo plak yg dpt nama ye..kuih talam ni rsanya agak unik skit sbb lapisan bawahnya tu biji sagu dan campuran kelapa parut bersama sedikit su'un..tapi sedappp..mcm sbiasa la buat utk mkn bersama kakak2..
Talam Tokyo by ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
Lapisan Bawah
- 30g suu'un - rendam selama 10-13 minit - gunting kecik-kecik
- 125g sagu kecil - cuci dan rendam 10-13 minit dan toskan
- 50g kelapa parut -amik yang putih je
- 1 sudu kecil garam
- 200ml santan
Cara-cara
1. Satukan semua bahan-bahan
dan kukus selama 15 minit,bila dah masak tekan-tekan sikit dengan sudu (pastikan
tutup pengukus ditutup dengan kain/towel)
Lapisan Atas
-
150g gula pasir
- 50g tepung kastard
- 400ml santan
- 1 biji telur (gred A)
- 1/8 sudu kecil air abu
- 1/4 sudu kecil garam
- sedikit pewarna hijau
- sedkit paste pandan
Cara-cara
1. Satukan semua bahan-bahan
kecuali gula. Kacau sebati dan tapiskan dalam periuk
2.Masukkan gula dan masak atas
api sehingga naik wap (jadi pekat sikit macam susu pekat gitu)
3. Tuang ke atas lapisan
sagu tadi dan kukus lagi selama 30 minit. Siap dan buka tutup pengukus dan
sejukkan dulu sebelum dipotong.
bln puasa klu mls nk buat kuih2 ni xrisau la kan..bleh main tunjuk2 je kat bazar ramadhan..mcm2 yg ada..yg xprah mkn pun adaa..semoga tidak ada pembaziran dlm kita berbelanja..
bln puasa klu mls nk buat kuih2 ni xrisau la kan..bleh main tunjuk2 je kat bazar ramadhan..mcm2 yg ada..yg xprah mkn pun adaa..semoga tidak ada pembaziran dlm kita berbelanja..