Assalamualaikum...tiba2 plak trngin nk mkn dsert yg ringkas..cepat..tpi sedapppp...lalu ni la yg trcipta...mabeles snguh!! sbtulnya yg jdi tringin tu sbb tgk prgram masakan Daily Cook...tpi chef tu buat dia xgrill atas kuali pisangnya..dia main bkar sbjik gtuw dlm oven..pastu dia curah coklat dan cream bila nk serve...tpi kita buat stail sdri lgi snang la kan...xpyah buh krim2 tu..lgipun xde stok...hehe..buat je gna apa yg ada kat dpur..nma pun kita main letak je tu..dan ni ler hasilnya...sedapppp sngat2..dgn rasa psang berangan yg digril..pastu melting ais krimnya plak..ditmbah dgn sos stroberi segar..walala..memang enak snguh!! npaknya nk kna buat lgi hri ni..yg buat ni cma 7 bjik psang je..bkn apa klu bli pisang bnyk2 kang trbuang gtuw je..rmah kita ni klu buat kuih yg gna pisang xlaku la plak..xde peminat..
rmah kita memang peminat benda2 yg ada unsur srbuk kayu manis ni...tak kira la bun ke apa..tpi tak terasa pun srbuk kayu manisnya tu...mgkin rasa vanilla dri ais krim tu lgi kuat...apa2 pun seisi rumah kita suke la dgn dsert yg ringkas ni..ni bgi slera kluarga kita la kan..org lain mgkin lain citarasnya..
1. Pisang dibuang kulit dan dibelah dua.
2. Panaskan non stick pan, kemudian masukkan 1 sudu besar butter dan biar hingga butter cair.
3. Masukkan pisang dalam pan. Masak sehingga keperangan dikedua bahagian. Angkat dan ketepikan. Masak sampai habis.
4. Susan pisang yang telah dimasak tadi dalam pinggan, taburkan dengan sedikit serbuk kayu manis. Letak pula satu scoop ais krim dan kemudian tuang sos stroberi yang telah siap dikisar tadi secukupnya.
5. Siap dan sedia untuk dinikmati...Selamat Mencuba...SODAPPPPP....
makan time...laju sngat msuk mulut...anak2 dan adik bongsu kita pun ckp sedappp...tu yg ada prmintaan sruh buat lgi...
Sumber Resipi : Ilham Dapur.blogspot
Sumber Resipi : Ilham Dapur.blogspot
Bahan-bahan
- 4-5 biji pisang - jangan pisang yang terlalu masak ye, nanti lembik - maz guna pisang berangan dan maz cadangkan pisang berangan sebab sedap
- 2-3 sudu besar butter lembut
- 7-8 biji buah strawberi - dikisar dengan 2-3 sudu besar gula dan sedikit air (dalam 4-5 sudu), air jangan banyak sangat, nanti sosnya terlalu cair
- ais krim perisa vanilla secukupnya - atau terpulang pada citarasa
- sedikit serbuk kayu manis
1. Pisang dibuang kulit dan dibelah dua.
2. Panaskan non stick pan, kemudian masukkan 1 sudu besar butter dan biar hingga butter cair.
3. Masukkan pisang dalam pan. Masak sehingga keperangan dikedua bahagian. Angkat dan ketepikan. Masak sampai habis.
4. Susan pisang yang telah dimasak tadi dalam pinggan, taburkan dengan sedikit serbuk kayu manis. Letak pula satu scoop ais krim dan kemudian tuang sos stroberi yang telah siap dikisar tadi secukupnya.
5. Siap dan sedia untuk dinikmati...Selamat Mencuba...SODAPPPPP....
Salam kak Maz,
ReplyDeleteWah... saya tak tahan! Memang terliur sangatlah. topping sos stoberi tuh. Rasa yg marvellous! Nice idea kak ;)
Salam Kak Maz...
ReplyDeleteCantiknye masuk rumah akak ni..rasa fresh je tengok warna2 lembut... :)
Bestnye nampak pisang dengan stroberi tu kak..macam dessert kat hotel je..nanti nak buat la :)
Ijan
salam kak Maz,
ReplyDeletewah, ngeces nih tengok gambar creamy banana split tu,kak...