Sumber Resipi : Ilham Dapur.blogspot
Bahan-bahan
- 4-5 biji pisang - jangan pisang yang terlalu masak ye, nanti lembik - maz guna pisang berangan dan maz cadangkan pisang berangan sebab sedap
- 2-3 sudu besar butter lembut
- 7-8 biji buah strawberi - dikisar dengan 2-3 sudu besar gula dan sedikit air (dalam 4-5 sudu), air jangan banyak sangat, nanti sosnya terlalu cair
- ais krim perisa vanilla secukupnya - atau terpulang pada citarasa
- sedikit serbuk kayu manis
1. Pisang dibuang kulit dan dibelah dua.
2. Panaskan non stick pan, kemudian masukkan 1 sudu besar butter dan biar hingga butter cair.
3. Masukkan pisang dalam pan. Masak sehingga keperangan dikedua bahagian. Angkat dan ketepikan. Masak sampai habis.
4. Susan pisang yang telah dimasak tadi dalam pinggan, taburkan dengan sedikit serbuk kayu manis. Letak pula satu scoop ais krim dan kemudian tuang sos stroberi yang telah siap dikisar tadi secukupnya.
5. Siap dan sedia untuk dinikmati...Selamat Mencuba...SODAPPPPP....
Salam kak Maz,
ReplyDeleteWah... saya tak tahan! Memang terliur sangatlah. topping sos stoberi tuh. Rasa yg marvellous! Nice idea kak ;)
Salam Kak Maz...
ReplyDeleteCantiknye masuk rumah akak ni..rasa fresh je tengok warna2 lembut... :)
Bestnye nampak pisang dengan stroberi tu kak..macam dessert kat hotel je..nanti nak buat la :)
Ijan
salam kak Maz,
ReplyDeletewah, ngeces nih tengok gambar creamy banana split tu,kak...