Assalamualaikum..ada yg jmu ke duk tgk kmben nga udg je kat dpur kita ni..apa nk buat dlm mngu ni memang kita duk glir2 msk antra cik udg ni nga pakcik kmben..esk bru kita p psar..sni psar2 mlm xde la plak..jdi kita korban je la apa yg ada lam pti tu..lgipun kat sni bhn smpingan yg lain agak trhad jgk..jdi kita msk la apa yg senang..sbnarnya udg ni lauk hri slasa lgi..bnyk bnor gmbar yg tngu Q nye..ye la kat sni kojenya asik duk msk je..kat msia plak asik duk tapau je..hehee..tu yg jrang brupdate..kli ni msk mcm Ma kita duk buat..gulai darat..tpi sbb kita xde rmpah gulai darat tu..gna srbuk kari je..jdi kita pngil la nma mcm tu..bleh la ye apa2 nama pun..
pastu layan nga ulam timun dan budu tmpoyak..cdpnyeee..ulam lain xder..jgn xcya..kcang pnjang tu pun kita bwa dri msia jgkk..sni susah nk dpt..dh ler tu mahal sngat2..
pastu layan nga ulam timun dan budu tmpoyak..cdpnyeee..ulam lain xder..jgn xcya..kcang pnjang tu pun kita bwa dri msia jgkk..sni susah nk dpt..dh ler tu mahal sngat2..
tu pun stok udg ada bnyk lgi..pgi esk p psar kita bli lgi..pnyakit xleh tgk udg..msti nk bli..kihkihhh..
Gulai Tumis Udang (Gulai Darat) by Ilhamdapur.blogspot
Bahan-bahan
1. Tumbuk lumat bahan yang bertanda *
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang ditumbuk sehingga masak. Kemudian masukkan serai, lengkuas dan cili kisar. Tumis sehingga pecah minyak dengan api perlahan.
3. Masukkan serbuk kari, tumis lagi seketika sehingga serbuk kari benar-benar masak. Kemudian masukkan air asam jawa. Kacau sekata.
4. Masukkan santan sikit. Tumis lagi buat seketika. Masukkan terung pipit dan biar seketika sehingga terung separuh lembut.
5. Kemudian baru masukkan santan yang masih berbaki, kacau dan biar sehingga santan mendidih. Masukkan udang dan perasakan dengan sedikit gula, garam dan aji atau serbuk pati ayam (jika suke). Akhir sekali masukkan kacang panjang dan cili merah. Biar seketika agar kacang lembut dan udang masak. Siap..
Gulai Tumis Udang (Gulai Darat) by Ilhamdapur.blogspot
Bahan-bahan
- 10 ekor udang - belah belakang dan toskan (maz guna udg agak besar jugak)
- 2-3 cawan santan - maz guna santan serbuk
- 2 sudu besar serbuk kari
- 3-4 sudu besar cili kisar (rebus cili kering dan kisar)
- 1 batang serai - diketuk
- 1 inci lengkuas - diketuk
- 3 ulas bawang merah *
- 1 ulas bawang putih *
- 1/2 -1 inci kunyit hidup *
- 2-3 biji cili merah - dikerat 2
- sedikit air asam jawa
- sedikit garam, gula dan aji (jika suke)
- sedikit minyak untuk menumis
- sedikit sayuran - maz guna terung pipit dan kacang panjang
1. Tumbuk lumat bahan yang bertanda *
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang ditumbuk sehingga masak. Kemudian masukkan serai, lengkuas dan cili kisar. Tumis sehingga pecah minyak dengan api perlahan.
3. Masukkan serbuk kari, tumis lagi seketika sehingga serbuk kari benar-benar masak. Kemudian masukkan air asam jawa. Kacau sekata.
4. Masukkan santan sikit. Tumis lagi buat seketika. Masukkan terung pipit dan biar seketika sehingga terung separuh lembut.
5. Kemudian baru masukkan santan yang masih berbaki, kacau dan biar sehingga santan mendidih. Masukkan udang dan perasakan dengan sedikit gula, garam dan aji atau serbuk pati ayam (jika suke). Akhir sekali masukkan kacang panjang dan cili merah. Biar seketika agar kacang lembut dan udang masak. Siap..
KakMaz, Love ambik kuah je..pass udang kat my son ye! Hehehe...;)
ReplyDeleteSedapnye, terliur tengok...uish! Leh tukar ngan puding nenas tak??? :D
salam maz .... wah menariknyer gulai tumis udang tu... lebih lagi ni udang ni kegemaran khai lak ... teruja khai tengok maz .... khai nak minta izin ye maz ambik resepi dier ....SAYA SUKA BLOG AWAK LA maz ... wasalam .
ReplyDeletesedapnya kak maz gulai udang.....besor2 udangnya.....
ReplyDeletesalam sekali lagi maz .....
ReplyDeletesaya suka blog awak la .... maz
http://khaissedap-sedapan.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html
Eiiyy..
ReplyDeleteFaberet kak sue gak ni..! Penuh2kan laa mangkuk kecik kak sue ni.. Dah abes?? Sob2.... erm, nak balik lah..