Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Saturday, March 6, 2010

Talam Tokyo

assalamualaikum semua...npak gayanya mcm ni lah kita ni...smuanye menu2 yg dah kehabisan...maap lah ye...masa memang tidak menyebelahi kita sngat utk lepak dpn lappy ni...ada je krje yg nk kna buat...lgi 1 smjak klmarin lgi line tnet kita memang prblum...teramat lah slownyeeee!!...kita cuba buka blog kwn2...tapi apa pun xkluar...klu yg kluar pun...smbox plak xmuncul2...smpai 3-4x la kita duk buka...tension jgk klu mcm ni kan...dah la kita ni bkn slalu duk dpn laptop...kita dah pun call P1 Wmax tnya psal ni...depa kata memang ada gnguan line...btul ke ye...pnjang plak mukadimah kita kli ni...hihi....brbalik pada kuih kita tu la..pstime kita mkn kuih talam tokyo ni kakak angkat kita yg bgi....ternyata memang sedappppppppp.....lalu kita pun mtak lah rspi drinya...maka hri ni..pagi2 lagi kita mengukus talam jauh ni...npe namanya talam tokyo ye...kuih ni pun sama mcm kuih sekaya jgk...kakak angkat kita kata guna sntan dan daun pndan segar bru kuih ni terasa kesedapannya...kita pun memang buat guna yg ori lah ni....mksih bnyk2 buat kakak angkat kita tu....

nk buat pun senang je...anak2 kita pun suke...pstime la ni mkn kuih ada suu'un...tapi xterasa pun suu'un nya tu..rasa sedap jeeee....rspi ni memang utk klrga kecik mcm kita..rasanya klu sapa2 yg ada pngukus bsar bleh lah didoublekan sukatannya tu..sbb memang sedappp..kita cuma ada pngkus kecik je...


Sumber Resipi : Kakak Angkat
Bahan-bahan (kita guna loyang 4 segi 6 1/2 inci)

Lapisan Bawah
  • 30g suu'un - rendam selama 15-20 minit - gunting kecik-kecik
  • 125g sagu kecil - cuci dan rendam 30 minit dan toskan
  • 50g kelapa parut -amik yang putih je
  • 1 sudu kecil garam
  • 200ml santan

Cara-cara
1. Satukan semua bahan-bahan dan kukus selama 15 minit,bila dah masak tekan-tekan sikit dengan sudu (pastikan tutup pengukus ditutup dengan kain/towel)
Lapisan Atas
  • 150g gula pasir
  • 50g tepung kastard
  • 400ml santan
  • 1 biji telur (gred A)
  • 1/8 sudu kecil air abu (kita tak letak,sbb xde,klu ada letak ye supaya lapisan atasnya tu kenyal elok)
  • 1/4 sudu kecil garam
  • sedikit pewarna hijau
  • sedkit paste pandan (kita bland daun pandan sekali dengan kelapa parut,kemudian ramas amik santannya)


Cara-cara

1. Satukan semua bahan-bahan kecuali gula. Kacau sebati dan tapiskan dalam periuk

2.Masukkan gula dan masak atas api sehingga naik wap (jadi pekat sikit macam susu pekat)

3. Tuang ke atas lapisan sagu tadi dan kukus lagi selama 30 minit. Siap dan buka tutup pengukus dan sejukkan dulu sebelum dipotong (kita ptong guna benang dan kita alas loyang dengan plastik wrap)- kita buat pagi,ptg bru ptong sbb nak bagi lapisan atas tu keras elok,mgkin sbb kita xletak air abu

2 comments:

  1. Maz, tq sebab bagi ma rasa talam tokyo ni. Nanti mama nak buat gak, tapi maybe ma buat yang bawah dia pulut. Ma suka pulut daripada sagu. Tapi apa-apa pun, memang sedap bangat la... terima kasih share resepi!

    ReplyDelete
  2. Maz..akak nak rasa jugakkkkkkkk

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...