Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Friday, June 25, 2010

Udang Celup Tepung Lagii

Assalamualaikum...ni menu ulangan je la ye...udg celup tpung ni memang slalu kita buat...kdang2 tu mlm pun duk main celup2 udg ni jgk...anak2 kita udg buat stail gni je bru mkn...klu buat lauk2 memang xsntuh le...udg ni kita buat ptg rabu tu utk anak bongsu kita...adik afiq xmkn kuih seri muka tu...jdi ni la kuih utknya ptg tu...rspi mcm yg slalu duk buat...ni pun kita buat 10 ekor je...bncuhan tpung tu kita xde sukat2...main agak2 gtuw je...sbb buat skit bnor..cma yg ni kita xbuh daun sup sbb xde..mls nk p bli..rspi kita letak skli lagi la ye...


Sumber Resipi : Ilham Dapur
Bahan-bahan (resipi anggaran)
  • 15-20 ekor udang saiz sederhana besar - buang kulit dan tinggal ekor je
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/8 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar minyak masak
  • sedikit daun sup - dicincang halus, kli ni xbuh sbb xde
  • sedikit pewarna kuning - agar warna tepung kekuningan
  • air secukupnya - agak-agak la ye lebih kurang 1 cawan
  • minyak untuk mengoreng
  • 1 sudu besar tepung lagi - untuk lumur pada udang
Cara-cara

1. Toskan dulu udang bagi betul-betul kering, ((kita lap dengan tisu kitchen) kemudian lumurkan udang dengan tepung. Ketepikan

2. Masukkan semua bahan-bahan dalam mangkuk, kecuali air dan pewarna. Kemudian masukkan air sikit-sikit sambil dikacau agar adunan tidak berketul. Masukkan pewarna dan kacau sebati. Adunan ni tidak terlalu cair mcm bancuhan lemping atau kuih ketayap ye, pekat lagi sikit, kiranya bila celup udang tu..tepung akan menyaluti udang sepenuhnya. Biarkan dulu seketika dalam 5-7 minit sebelum digunakan

3. Panaskan minyak dan boleh la celup udang satu-satu dalam tepung dengan pegang bahagain ekornya, kemudian digoreng dengan api sederhana hingga kekuningan. Angkat dan toskan. Siap...

2 comments:

  1. jari kak maz ni mesti jenis gebu gebu, jari org pandai masak..sebab semua masakan kakmaz lawoo je..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...