Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Friday, June 11, 2010

Udang Celup Tepung

Assalamualaikum...bkesempatan brsua skli lgi dipagi Jumaat ni..dah bekpes ke smua ye..kita mkn cereal je pgi ni...cpatnya msa brjln..sdar tak sedar dah hbis pun cti skolah smgu..ni pun menu yg tertunggak jgk!! kuih ptg anak2..rmah kita udang kna msk stail gni je...klu dimsk buat lauk pauk ni kita sorang je yg mkn..rspi mcm yg prnah kita duk buat msa kat bahrain dulu2...senang sngat..rspi kat bawah tu kita main agak2 je ye sbb kita xsukat pun msa nk buat tu...ok la insyaallah nti jmpa lgi ye..kita nk kluar p Nilai ni...mksih buat smua yg sudi bertndang dpur kecik kita ni...

Sumber Resipi : Ilham Dapur
Bahan-bahan (resipi anggaran)

  • 20 ekor udang saiz sederhana besar - buang kulit dan tinggal ekor je
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • sedikit garam (kalau guna serbuk pati ayam lagi sedap)
  • 1 sudu besar minyak masak
  • sedikit daun sup - dicincang halus
  • sedikit pewarna kuning - agar warna tepung kekuningan
  • air secukupnya - lebih kurang 1/2-1 cawan
  • minyak untuk mengoreng

Cara-cara
1. Toskan dulu udang bagi betul-betul kering, kemudian lumurkan udang dengan sedikit tepung. Ketepikan
2. Masukkan semua bahan-bahan dalam mangkuk, kecuali air dan pewarna. Kemudian masukkan air sikit-sikit sambil dikacau agar adunan tidak berketul. Masukkan pewarna dan kacau sebati. Adunan ni tidak terlalu cair mcm bancuhan lemping atau kuih ketayap ye, pekat lagi sikit, kiranya bila celup udang tu..tepung akan menyaluti udang sepenuhnya. Biarkan dulu seketika dalam 5-7 minit sebelum digunakan
3. Panaskan minyak dan boleh la celup udang satu-satu dalam tepung dengan pegang bahagain ekornya, kemudian digoreng dengan api sederhana hingga kekuningan. Angkat dan toskan. Siap...

4 comments:

  1. lawo lah udang nih..mcm kat kedai2 masakan thailand cam ni la comel e..pandai la kak maz nih tangan seni tu

    ReplyDelete
  2. sis...sya pjam resepi neh...mekasih...http://eliyaezlinalias.blogspot.com/2010/06/sotong-celup-tepung.html

    ReplyDelete
  3. salam Maz,
    akak baru cuba wat udang ni, sedap sgt rasanya, tkasih sudi berkongsi resepi, tp ada juga yang tpg tertanggal dari udang, kenapa ya.

    ReplyDelete
  4. salam Maz,
    akak baru cuba wat udang ni, sedap sgt rasanya, tkasih sudi berkongsi resepi, tp ada juga yang tpg tertanggal dari udang, kenapa ya.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...