Thursday, September 30, 2010

Daging Masak Bersos GP

Assalamualaikum..lgi mnu kita yg trtunggak..dging ni pun dah lama msknya..umah kita slalunya klu dging ni asik msk kcap je..tu yg anak2 ske..tpi kli ni saja kita ubah skit..bkn apa kdang2 tu kita sdri pun naik bring asik kcap..kcap..kcap!! hehe..tpi yg ni pun tetap kna msuk kcap jgk..bru anak2 mkn..rspi simple je cma kita msukkan kcang peas..janji kna dgn slera kan..tetap sdpp..

klu mkn nga nsi tomato pun bleh..yum..yum..

Sumber Resipi : Ilham Dapur.blogspot
Bahan-bahan (resipi anggaran)
  • 400g daging dihiris nipis (maz guna daging biasa jadi kena rebus dulu)
  • 1 labu bawang besar saiz kecil *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 3 ulas bawang merah *
  • 1/2 inci halia *
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 biji cili merah - dihiris nipis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1/2 - 1 sudu kecil kicap manis
  • 1-2 sudu besar sos cili/tomato
  • kacang peas secukupnya
  • sedikit serbuk pati ayam dan gula
  • daun bawang/daun sup dan bawang besar - untuk hiasan
  • beberapa titik sirap ros
  • minyak masak secukupnya
Cara-cara

1. Dalam periuk (maz guna periuk tekanan @ presure cooker) masukkan daging dan beberapa titik sirap ros (tujuannya nak bagi warna daging sedikit kemerahan) dan rebus sehingga empuk (kalau guna daging batang pinang daging tak perlu direbus sebab dagingnya sudah lembut. Angkat dan toskan (simpan air rebusan)

2. Kisar lumat bahan-bahan yang bertanda.

3. Panaskan minyak dan goreng seketika daging agar sedikit garing. Angkat kan ketepikan

4. Dengan menggunakan minyak yang sama tumis bahan-bahan kisar, bunga lawang dan kulit kayu manis hingga wangi. Kemudian masukkan semua jenis sos, sedikit kicap manis. Kacau sekata.

5. Masukkan daging dan sedikit air rebusan agar tidak terlalu kering dan masak sehingga sebati buat seketika.
6. Kemudian masukkan kacang peas, cili merah, bawang besar yang dibelah 6 dan daun bawang yang dipotong panjang-panjang. Perasakan seenak rasa dengan sedikit serbuk pati ayam, gula dan garam (jika perlu). Balik-balikan

7. Angkat dan boleh la ditabur dengan daun bawang/daun sup. Siap..

Moist Orange Coklat Kek

Assalamualaikum..msih lgi dgn crte msk2 yg kita buat dlm bln pse aritu..tpi kek ni kita buat bkn utk mkn sdri..saja buat nk bgi pda sdara yg dtg umah hri sabtu msa mngu kedua ramadhan tu sbgai buah tngan bwa blik..msih lgi gna rspi mcm yg duk buat sblum2 ni..kita ske rspi ni sbb moist dan sdppp..cma kli ni tkar nama dlm bhsa omptih je..hehe..takpe la ye..sma je mksudnya..kli ni pun kita tmbah 2 sdu bsar sunquick orange..sma mcm buat utk Chef Hanieliza @ Kak Liza hri tu..sdppp!! diakui sdri oleh Kak Liza..bleh tgk kat SINI ye..mksih skli lgi Kak Zaiima ye.. ok ni auto pblish ye..hri ni kita sbuk sngat..ada TETAMU ISTEMEWA nk mai umah..nti kita update crtenya ye..insyaallah smga jmpa lgi..mksih skli lgi pda yg sdi sngah dpur kita ni..maap jgk mna yg kita lum brksmpatan buat knjungan bls lgi tu ye..

maap la ye sbb buat nk bgi kat sdara..jdi xde le pic kek yg diptong..tpi bleh tgk n3 sblum ni..memang sdpppp..ada plak unsur2 orange tu..nk deko lebih2 xreti..jdi ku susun je ler cik stobri utk nk cover tping cklat ku yg xlicin mcm org lain buat..hehe..rspi kat bwah ni rspi yg kita dh buat stail kita..rspi asal bleh tgk kat SINI ye..

Moist Orange Coklat Kek
Bahan-bahan
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan minyak masak
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp soda bicarbonate
  • 3 biji telur saiz A
  • 2 sudu besar sunquick orange

Cara

1. Panaskan oven 150 C. Sediakan loyang bulat atau 4 segi 10x10 inci.

2.Campur koko, gula, susu cair, susu manis dan minyak ke dalam periuk dan masak sebentar atas api kecil cukup sekadar semuanya sebati.

3.Tepung, soda bikarbonat dan baking powder di ayak.

4.Telur dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi. Kacau sebati dan masukkan campur tepung serta sunquick. Kacau sebati agar tidak berketul dan tuang dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit butter.

5.Tutup loyang dengan aluminium foil dan bakar selama 1 1/2 jam dengan suhu 150 C atau bergantung pada oven masing-masing secara steam bath ( 1 loyang berisi air panas kemudian baru masukkan loyang kek)

6. Sejukkan dulu kek sebelum disapu dengan toping cokelat.

Topping Coklat

  • 200ml whipping cream
  • 400g coklat masakan

Cara :

1. Panaskan whipping cream secara double boil. Kemudian masukkan coklat masakan dan kacau guna spatula sehingga coklat cair dan sebati.

2. Sejukkan dulu seketika sebelum disapu pada keseluruhan kek.

Wednesday, September 29, 2010

Crab in Pineapple Sos

Assalamualaikum..brsua skli lgi..dah mkn ke smua ye..msih lgi dgn mnu msa bln pose ni..xsmpat nk msuk kat sni sblum brcti aritu..mna idaknya asik n3 ckut rya je..hehe..ok la ketam ni kita bland buah nenas sbgai bhn utama utk sosnya..jdi bgni tu sbb nk hbiskan nenas tin yg ada skit lam pti..dri trbuang gtuw aje baik dibuat sesuatu..jdi dipkir2 lalu trjdi la msk ketam ni..tu yg bgi nma cm gtuw..takpe la ye..jnji ado nma dan kna dgn slera kan..dgn rsa msam mnis dri jus nenas tu..sodappp..layan je la rspi simple ni..


Sumber Resipi : Ilham Dapur.blogspot
Bahan-bahan
  • 2 ekor ketam - dicuci bersih dan dipootong 2
  • 2 keping nenas tin - dikisar halus dengan sedikit air
  • 1/2 labu bawang besar - dicincang halus
  • 1 ulas bawang putih - dicincang halus
  • 4-5 biji cili merah - dikisar halus dengan sedikit air
  • 1-2 sudu sos tiram
  • 3-4 sudu sos cili
  • minyak untuk mengoreng ketam
  • sedikit air - jika perlu

Cara-cara

1. Panaskan minyak dan goreng ketam hingga masak dikedua bahagian. Angkat dan ketepikan. Goreng sampai habis.

2. Dengan kuali yang sama, keluarkan minyak goreng ketam tadi, cuma tinggalkan dalam 1/4 cawan. Kemudian tumis bawang putih dan bawang besar hingga kekuningan.

3. Kemudian masukkan cili merah. Masak seketika. Masukkan sos nenas (nenas yang dikisar), kacau sebati dan masak seketika lagi sehingga kuah masak sekata.

4. Masukkan pula sos tiram/cili dan perasakan secukup rasa dengan sedikit gula, garam atau serbuk serbuk pati ayam (jika perlu). Tambahkan sedikit air jika terlalu kering dan kacau sebati.

5. Kemudian masukkan ketam yang digoreng tadi dan balik-balikan agar sekata. Padamkan api. Tabur dengan sedikit daun sup sebelum menghidang. Selamat Mencuba...

Pau Kacang Merah - Masih Resipi Sama

Assalamualaikum..waaa lamanya kita braya thun ni..smpai xingat nk msuk dpur 1 lgi ni..hehe..sib baik Ida dan Kak Ummi mai ketuk pntu..hehe..bkn apa smngat xckup kuat..telah dibwa brsama ke bahrain..apa kbar smua..hri ni bru ada rsa nk jnguk blog ni..memang 2 mngu prtama brcti..langsung kita xon lappy..xbwa blik kpung pun..tmbah plak bnyk prkara yg brlaku diluar plan..mna tdaknya..p trganu smpai 3 kli..ok la hri ni kita hngatkan dlu dpur kita ni dgn pau ptih mlepak ni..tpi pau ni kita buat dah smgu lebih..cma bru nk tepek sni..rspi mcm yg duk buat sblum ni..bkn apa..kita jnis nk cpat..jdi klu rsa nk buat tu..mls benor nk cri rspi2 lain..jdi buat je lah ikut rspi yg dah ada kat buku..lgipun memang puah hti dgn rspi Chef Sedenak ni (amik gelaran yg Mama bgi)..mkish skli lgi Cik Mat..rspi bleh tgk kat SINI ye..SINI pun ada jgk..

mcm slalu la..kna buh inti kcang merah je bru anak2 mkn..inti2 lain xjln...inti ni kita bli yg dah siap kat kdai bakeri je..sdpppp...

jamu mata je la ye..dah lama slmat msuk peyut..hehe..

Friday, September 3, 2010

Salam Aidilfitri Buat Semua & Esok Mula Bercuti..

Assalamualaikum..memandangkan esk kita sklrga akan mula bercti..suami pun dah slmat smpai pgi tdi..jdi kita nk buat pngumuman raya lebih awal la ye..hehe..esk kami blik Perak umah mertua kita slama 2 hri..mlm ahad tu kita akan blik smula ke subang jaya..esk pginya akan btrolak blik ke kmpung kita di kelantan plak yg dah lama kita xblik utk smbut lebaran kat sna..insyaallah kita akan brada kat kpung shgga hri rya ke 2..pastu akan brmlm kat Trganu 1 mlm utk prgram jjcm sblum blik smula ke subang jaya..

Jadi kita akan brcti dri brblog slama suami kita ada disni la rsanya..tpi klu ada msa yg mngizinkan tu xthu la kan..buat MAMA ku cayang..maap ye Ma krna trpksa mninggalkn Mama buat sketika..klu Mama or Kak Jun call..dngar suara budak je yg angkat..maknanya kita xde la tu ye..hahaha..TAPI..lepas cik abang kita blik bahrain kita cri Mama blik ye..msa tu Ma jgn buat xkenal plak ye..cian kita xde kwn..hehe..

Dikesempatan ini kita nak ucapkan SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR & BATIN BUAT SEMUA KELUARGA..SANAK SAUDARA..TEMAN-TEMAN DI ALAM MAYA YG JAUH DAN YG DEKAT SERTA PENGUNJUNG ILHAM DAPUR DAN UMAT ISLAM SELURUHNYA..semoga lebaran tahun ni kita sambut dengan penuh kesyukuran dan dipanjangkan usia kita semua agar dapat bersama lgi dengan Ramadhan yang akan dtg dan Syawal yg menanti..insyaallah..

Walau tangan tak berjabat..ucap tak terdengar..mata tak bertentang..kita dengan SETULUS HATI MEMOHON AMPUN & MAAF jika ada salah dan silap yang datang dari kita slama ini samaada secara kita sedar ataupun tidak..dan trima la kad ini sbgai pnganti dri..insyaallah smga kita smua dpt brsama lagi DISINI..Salam Sayang buat semua teman-teman..dan buat kwn2 yg diprantauan..jgn brsedih ye..mohon maap skli lgi mana yg kita xsmpat nk buat knjungan bls..

Tart Nenas Round Ke 2

Assalamualaikum..lgi ckut yg kita buat 3 hri lepas tpi bru nk pblish..bkn apa sbb bnyk sngat ckut yg tngu Qnyee!! hehe..prjek ckut rya kita dah siap hri rabu lgi..dh kmas sgala tpung dan brng2 yg seangktan dgnnya..ni kira ckut pnutup utk prjek ckies rya kita thun ni la..tu diaaaa!! mcm org brniaga la plak!! ada scnd round tart ni sbb yg kita buat 2 adunan mngu lepas tu xckup..xde utk kita sdri..jdi tu yg kita buat lgi 2 adunan ni dan bleh dpt dlm 3 loyang bsr..ni snap smntara tnggu oben panas..klu bkar gna loyang bsr2 ni snang skit keje kan..cpat siap!!

dah mskk..rspi sma je mcm n3 sblum ni..bleh tgk kat SINI..mksih skli lagi Baya..srnok buat tart Baya ni..yg pnting adunan tu kena betul2 lembut..seakan2 lembik2 skit..bru snang nk tekan keluar..dan tart pun gebus..sedappp!! cair dimulot gtuw..xyah kunyah2..

ni dah siap msuk btol la..bleh dpt dlm 7 btol lebih..ni pun bkn utk kita smua..kita amik 4 btol je..utk cik abang kita bwa p bahrain bgi kat kwn2nya skit..pastu yg lainnya tu bgi sna sni jgk..

Tart Kelopak

Assalamualaikum..masih lgi smbungan n3 ckut2 rya yg kita lum pblish..pgi ni gliran tart kelopak plak..tart ni kita buat awal mngu ni..tart yg ayu dan cumil ni skli lgi rspi dri dpur Cik Mat Gebu yg memang pemes semalaya..rspi asal dri Chef Norzailina Nordin..kulit tartnya tu gebu sngguh!! ske tgk tart ni brseri2 gtuw..tpi kita ske mkn tart glung lgi..mksih buat kedua2 Sifu kita ni..mtak izin nk share rspi kat sni jgk ye..


Sumber Resipi : Cik Mat Gebu/Chef Norzailina Nordin
Bahan-bahan :-)
  • 120 g marjerin
  • 120 g mentega (mat guna 130g)
  • 60 g gula aising - maz guna gula kaster
  • 1 kuning telur
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 50 g tepung jagung*
  • 50 g tepung kastard*
  • 300 g tepung gandum*(*digaul rata dan ayak) - maz guna tepung red rose 200g
  • Jem nenas secukupnya (mat guna jem berperisa strawberry) - maz pun sama

CARA MEMBUATNYA :-)

1.Putar marjerin, mentega, gula aising, kuning telur dan vanilla hingga sebati. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga manjadi doh yang lembut.

2.Canai doh setebal 4 mm, terap dengan acuan bentuk bunga, perlahan2 gunakan hujung pisau, masukkan ke dalam paper cup kecil yang telah dialas ke dalam tin "patty". Kemaskan doh tadi (seperti dalam gambar). - sila rujuk blog Cik Mat Gebu

3.Gentel2 jem sebenar duit 10 sen dan letak di bahagian tengah doh tadi, tekan sedikit biar kemas. Hias ikut kreativiti masing. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit, bergantung pada oven masing2. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya.

4.Menghasilkan kurang lebih 80 hingga 90+ biji tat.....

Thursday, September 2, 2010

Biskut Cornflakes

Assalamualaikum..lgi smbungan n3 ckut rya yg lum pblish..ckut cornflks plak..ni pun buat bebrpa hri lepas..dah prnah buat 2-3x kli sblum ni..rspi dri Kak Jun yg skrang ni tgk bz-bizian skit..takpe kak..lepas raya kita gader2 brtiga ye..muahhh..ckut ni bhn2nya pun simple je..nk buat pon sonang bangat dan mkn pon sodapp!! krup krap gtuw..mksih kak..


Sumber Resipi : Kak Jun
Bahan-bahan ( boleh dapat satu balang kuih.. )
  • 250gm butter (1 buku)
  • 1/2 cawan gula
  • 2 1/2 cawan tepung naik sendiri
  • 1/2 kotak cornflakes - diramas sedikit
  • Papercup dan ceri untuk hiasan

Cara-cara

1.Pukul butter dan gula hingga kembang.

2.Masukkan tepung dan cornflakes.

3.Sudukan kedalam papercup, hias dengan ceri dan bakar lebih kurang 20min

Biskut Suji Brunei

Assalamualaikum..smbung n3 ckut yg lum hbis lgi pblish..ni prjek ckut dihri mrdeka..tgk kat dpur Maklang trus je buat jgk..hri tu sji salju..yg ni suji jauh plak!! kita suke ckut2 yg ada mnyk2 sapi ni..cdpkan..kli ni kita dah p cri tpung sujinya..yg ni bru leh pngil bskut sji btul..yg buat ari tu xbuh tpung sji..hehe..tpi tetap sdp weiii..cair dimolut gtuw..yg ni pun xde kurang sdpnya..tmbah ada plak nstum kluarga sbgai bedaknya tu..1 rspi ni klu buat bolat2 mcm ni leh dpt bnyk jgk..lenguh jgk ler tngan nk gntel tu..hehe..rspi asal dri Harlina Rnet..mksih skli lgi Maklang dan tuan pnye rspi sbb sdi kongsi rspi2 hebat ni..mtak ijin nk c&p rspi kesni plak ye..

utk bedaknya tu kita masih lgi gna coffemate..sbb anak2 lebih ske cffemate dri salut dgn susu tpung..katanya cffemate lgi sdp la mumy..xkisah la ye apa2 pun..jnji sdppp..

Sumber Resipi : Harlina Mahdar RNet /Maklang
Bahan-bahan
  • 200gm minyak sapi (gheeblend) - maz guna jenama windmill
  • 100gm Shortening
  • 180gm gula kaster
  • 100gm cornflakes - kisar halus
  • 1 biji kuning telur
  • 80gm tepung jagung
  • 80gm tepung suji
  • tepung gandum secukupnya - tak de sukatan - sampai jadi doh je

Bahan sadur:

  • susu tepung + Nestum Kisar + (gula aising)
    *(mklang guna susu Everyday jadi tak perlu campur dengan icing sugar sbb dah sedia manis) - maz guna coffemate + sedikit gula ising

Cara:

1. Satukan minyak sapi, shortening dan gula. gaul hingga lembut

2. Masuk kuning telur. pukul lagi. masuk bahan2 lain.

3. Akhir sekali masuk tepung jagung sedikit demi sedikit. uli hingga menjadi doh.

4. Terap dan bakar. (maz buat bulat-bulat je dan bakar dgn suhu 150 C selama 18-20 min)

5. Dah sejuk salut dengan susu tepung + nestum kisar + (**gula aising) agak2 kalau dah manis tak yah letak gula

Wednesday, September 1, 2010

Selesai Sudah..Tapi..Dah Takde..

Assalamualaikum..akhirnya slesai jgk la prjek ckut rya kita thun ni..hmpir 2 mgu duk main nga tpung dan mjerin..hehe..esk dah bleh kemas sgala tpung tu lah..memang pecah rekod hidup..prtama kli dlm sjarah buat ckut rya sdri sbnyk ni dan 11 jnis kesmuanya..kat atas ni ada 38 bks smuanya..kita buat bnyk jnis sbb xnak rsa cpat boring asik duk gntel ckut yg sma je..jdi time bgi2 tu..smua xdpt bskut yg sma la kan..kita suke buat tpi utk kita cma amik 4-5 jnis je..slebihnya utk dibgi2kan..wpun ada yg tnya npe xamik tmphan..bgi kita tmphan ni dah jdi 1 kmitmen..wlu mcmana pun msti kna siapkan..klu buat mcm ni..rsa lebih enjoy skit..kita bleh plih nk buat ckut yg mna brkenan dihti dan klu rsa mls tu..tdor je ler..hehe..ada lgi 2-3 jnis yg lum pblish..xsmpat lgi weii..hehe..tgk la esk lusa kita tepek kat sni..


ni sbhgiannya lgi 16 btol yg bru buat hri isnin dan slesa mngu ni..ckut2 ni ada yg lum publish lgi pun..kat atas tu yg kita buat spnjang mngu lepas..ni xtrmsuk 7 btol lgi tart nenas yg kita bru buat ptg tdi..sbb pic ni snap tghri smlm..
ni ler antara ckut rya kita yg dah siap msuk plstik..time utk brtukat tngan..hehe..2 plstik lgi dah xde dlm pic ni..adik ipar kita dh amik bwa blik..1 umah kita bgi dlm 4-5 btol/jnis sorang..2 plastik akn bwa blik kmpung utk Ma (mak kita) dan 1 lgi utk umah nenek kita..1 plstik lgi utk mak mertua kita..slebihnya lgi utk belah suami kita jgk..memang srnok dpt buat ckut rya sdri thun ni..dpt la tmbah saham bln pose skit..hehe..insyaallah..mksih jgk pda tuan2 pnye rspi..smga kita smua sma2 dpt kbrkatannya..insyaallah..smua org pnyee..mana kitanye plak..hehe..tuuuu bawah tuuu..

ni je utk kita..jgn trkejut plak ye..sja xnak amik bnyk2..tkut nti xde spa yg mkn plak..dan ada lgi dlm 3 btol utk cik abang kita bwa bgi pda kwn2nya kat bahrain nti..jdi klu ada spa2 yg mai umah kita nti..tgk weiiii!! xkan ni je ckutnyee..tgk kat blog tu pnye la bnyk..mcm org brniaga..mna lgi nih!! xkan ko smpan lam lemari bju maz oiii!! hahaha..ni ler jwpannyeee..hehe..tpi ckut2 ni time rya bknnya mkn sngat pun kan!! lgipun bnyk lgi mnu smpingan yg lain yg dihdangkan..jdi tu yg kita xamik bnyk utk kita..anak2 kita pun xminat sngat skut2 rya ni..

Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak

...STICKY MOOD...N3 terbaru sila scroll dibawah..

11 bulan...

tanpa disedari
banyak kata sudah diucapkan dan dilontarkan
tak semua menyejukkan,

11 bulan...
banyak perilaku yang sudah dibuat dan diciptakan
tak semua menyenangkan,

saatnya istirahat dalam "perjalanan dunia"
saatnya membersihkan jiwa yang berjelaga,
saatnya menikmati indahnya kemurahanNya
saatnya memahami makna pensucian diri

Selamat menunaikan Ibadah Puasa
bersama kita leburkan kekhilafan,

Ya Allah...

ku tak layak ke syurgamu...namun tak pula aku sanggup ke Nerakamu ... kami lah hamba yang mengharap belas darimu "ya Allah jadikan lah kami hamba2 mu yang bertaqwa..ampunkan dosa2 kami..dosa kedua ibubapa kami..dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia" Amin.....

andai benar ini Ramadhan terakhir hambamu
Ku pohonkan kemaafan di atas segala kesilapan & dosa-dosa yang lalu. Semoga Ramadhan tahun ini akan menjadi 'ibadah puasa YANG TERBAIK & YANG PALING IKHLAS yang pernah kita lakukan. Semoga 'ibadah puasa kita pada tahun ini juga akan diberkati & diterima oleh ALLAH s.w.t.. InsyaAllah.
Salam Ramadhan Buat Semua...

Tart Nenas - Biskut Seterusnya..

Assalamualaikum..strusnya ckut yg mnjdi pujaan ramai..ni yg kita buat 2 adunan hri jumaat yg lepas..ckut2 rya yg kita publish tu yg dh siap 2-3 hri bru nk kluar kat sni..biasa la kan..asik bz je..hehe..tpi stelah dibhgi2kan xckup lgi weii..kna mngulung lgi npaknya..nk buat 2 adunan tmbhan lgi ptg ni..tart ni teramat la lembut dan sdpnya..sblum ni dah buat 3-4x..kita memang stia dgn rspi ni rasanya..yg memula buat bleh tgk kat SINI..kat SINI pun ada jgk..mksih skli lgi Baya..rspi kita letak skli lgi lah ye..

kita letak dlm pper cup ni sbb ckutnya teramat lah lembut..syang tkut nti bila goyang2 bkas tu ada plak yg sumbing2 nti..hehe..tart kita ni jgk akan prgi jauh smpai ke trngganu nu..rmah Chef yg pemes kat kerteh tu..hehe..

Sumebr Resipi : Baya ( resipi.net )
Bahan-bahan
  • 1 cawan butter ( 226 gram) at room temp) bukan butter cair atau lembik.
  • 1 biji kuning telor.
  • 1 suduteh asen vanilla.
  • 20 gram gula. - maz buh 40g, manisnya elok2 je
  • 40 gram tepung jagung,
  • 50 gram tepung kastard.
  • 20 gram susu tepung (boleh tukar ke coffemate powder pun ok)
  • 240 gram tepung gandum - maz guna tepung red rose sebanyak 200g
  • 1 biji kuning telor + beberapa titik pewarna kuning telor untuk sapuan.
  • jem nenas secukupnya - gentel bulat-bulat (ni maz tambah sendiri sbb resipi asal tak tulis)

Cara cara

1. Sebatikan telor, butter, gula dan asen vanilla. ( baya hanya guna spatula aja) - maz guna hand mixer

2. Masukkan tepung satu pesatu, mula tepung jagung, tepung kastard dan susu tepung. Gaul sebati. Masukkan tepung gandum. Gaul sebati.

3. Lepas tu masukkan dalam acuan tart golung tekan keluar, letak jem dan gulong.
Bakar 350F selama 17-19 minute.

Nota : Jika adunan nie masih melekit dekat tangan kena masuk skit skit tepung rasanya tak banyak dalam 10 gram aja. Jika adunan kering pula kena masukkan butter tak banyak skit aja jika kering pun. Adunan mesti dapat seperti gambar dibawah. Baya sentiasa tutup adunan nie dengan tuala atau tissue paper atau cling sepaya adunan nie tak kering. Cuba tekan dengan adunan jika ia keluar elok dan tak putus putus adunan tu elok, seeloknya dicuba terus . Tekan sekeping lepas tu letak jem try gulung kalau tak merekah maknanya adunan tu dah ok. Last sapukan kuning telor.