klu mkn nga nsi tomato pun bleh..yum..yum..
Bahan-bahan (resipi anggaran)
- 400g daging dihiris nipis (maz guna daging biasa jadi kena rebus dulu)
- 1 labu bawang besar saiz kecil *
- 1 ulas bawang putih *
- 3 ulas bawang merah *
- 1/2 inci halia *
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 biji cili merah - dihiris nipis
- 1 kuntum bunga lawang
- 1 batang kulit kayu manis
- 1/2 - 1 sudu kecil kicap manis
- 1-2 sudu besar sos cili/tomato
- kacang peas secukupnya
- sedikit serbuk pati ayam dan gula
- daun bawang/daun sup dan bawang besar - untuk hiasan
- beberapa titik sirap ros
- minyak masak secukupnya
1. Dalam periuk (maz guna periuk tekanan @ presure cooker) masukkan daging dan beberapa titik sirap ros (tujuannya nak bagi warna daging sedikit kemerahan) dan rebus sehingga empuk (kalau guna daging batang pinang daging tak perlu direbus sebab dagingnya sudah lembut. Angkat dan toskan (simpan air rebusan)
2. Kisar lumat bahan-bahan yang bertanda.
3. Panaskan minyak dan goreng seketika daging agar sedikit garing. Angkat kan ketepikan
4. Dengan menggunakan minyak yang sama tumis bahan-bahan kisar, bunga lawang dan kulit kayu manis hingga wangi. Kemudian masukkan semua jenis sos, sedikit kicap manis. Kacau sekata.
5. Masukkan daging dan sedikit air rebusan agar tidak terlalu kering dan masak sehingga sebati buat seketika.
7. Angkat dan boleh la ditabur dengan daun bawang/daun sup. Siap..