Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Tuesday, June 29, 2010

Kek Coklat Lembab

Assalamualaikum...jom pakat mkn kek cklat plak...kek ni kita buat hri jumaat lgi...pastu peram lam pti 1 mlm...pgi sabtu tu bru kita corak skit2..nk corak lebih2 memang xreti!! lepas tuang toping cklat..kita lorek plak dgn white cklat yg dicairkan...pastu picit munga2 skit...kononnya nk bgi seri gtuw la kan!! hehe...ok la ni ye wpun npak brserabut skit..buat pun saja utk mkn2...kbtulan mak sdara kita yg duk kat ampang dtg umah dgn anak2nya pda hri tu...jdi memang licin laaa!! tpi memang really moist...smua ckp sdppp!! rspi asal kek coklat kukus dari Kak Zaiima Melayu.com...tapi kita amik dri Teratak Chetam..memang dah biasa dgn rspi ni..cma stiap kli buat kita xkukus...kita bkar kaedah waterbath...mcm nk bkar ciskek tu...dan ni la hsilnya..mewah dgn rasa ckelatnya...lembab sngattt!! bila mkn tu melekat2 kat gigi...klu yg xde gigi tu lekat kat gusi la kan...hehe..ok ni auto publish ye..kita dah luar umah ni..bwa Ma dan adik bongsu kita p tgk2 baju raya..hri jmaat ni Ma kita dah nk blik..insyaallah nti jmpa lgi ye..

bleh npak kan kek ni yg basah2 gtuw....

Sumber Resipi : Teratak Chetam Kek Coklat Kukus Zaiima NoorMasri (very moist)
Bahan-Bahan:

  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan serbuk koko - maz guna serbuk koko vanhouten
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan minyak masak (jika ganti dgn butter cair lagi sedap)
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp soda bicarbonate
  • 3 biji telur

Cara

1.Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Tutup api biarkan adunan suam.

2.Tepung, soda biakrbonat dan baking powder di ayak.

3.Telur dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi.Gaul rata dan campur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. (tuang dlm 1/2 acuan je) Tutup acuan dng aluminium foil agar tidak masuk wap.Kukus selama 1 1/2 jam baru angkat dan sejuk kan . (maz bakar kaedah waterbath selama 1 1/2 jam dgn suhu 150 C)

TOPPING COKLAT dari Noor Masri

Bahan-bahan:

  • 250 g coklat masakan } potong kecil2
  • 1 sudu besar majerin
  • 130 ml double cream atau whipping cream
  • sket gula halus secukup rasa (supaya topping tu tak pahit sgt) - optional (maz ganti dgn susu pekat)

Cara membuat: Cairkan coklat secara double-boiler. Alihkan dr api kemudian masukkan majerin, gula & cream Kacau sehingga sebati. Curahkan atas kek kemudian ratakan Bila dah agak sejuk/beku baru boleh lorekkan dgn garpu secara melintang dan menegak selang seli.

4 comments:

  1. waduh2..meleles2 ayaq liuq tgk kek cekelat tuhh..meh la sepotong 2

    ReplyDelete
  2. SALAM MAZ..dah lame gek tk menjengah kt sini.dek bz dgn keje2 seharian...cake look's mavlicius.(bahase ape ek?)...harap2 tk de org curi pict ni n mengaku dia punya plak...!

    ReplyDelete
  3. camne kek akak leyh jdi cntik cmtu ek..? itam nye pon pekat je... sy bwt x mcm akak punye la... ikot resepi nie jgk... :(

    ReplyDelete
  4. suka sgt-2 tgk kek coklat akak.....need to try.......nak pi crk whipping cream ar...b4 tis wat topping guna butter+susu pekat+serbuk koko jea....nie mcm menggoda plak bile ada whipping cream...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...