ni la rupe pau kita yg terlupeee nk buh shrtning...tapi tetap gebusss...
semua dah srpan ke...pagi2 ni dpt srpan dgn pau panas2 memang sdp jgk kan...tu angan2 kita la..hihi..sbnarnya pau ni kita buat ptg smlm...dah licinnnnn!! bru nk tepek kat sni...dah lama sbnarnya beli tpung pau ni..msa mula2 blik hri tu lagi..trus p borong barang2 baking kat BWY shah alam...dah hmpir xpired pun tpung ku ituww...bru ptg smlm digerakkan hati olehNya nk mengepauuu..tu pun stelah tgk pau kat dpur Kak Ummi dan Mamafami...xtahan negokkk..gebusssnyeee...apa lagi..kita pun trus p beli readymade red bean kat kdai Lea Oven yg xjauh dari rmah kita...5 minit je dah bleh smpai...dkat kan..rspi asal dari jejaka sedenak..CMG dari Dapur Tanpa Sempadan...
pada mulanya kita ingat akan mkn pau kejung dah..sbb ada brlaku kejadian yg tak disengajakan...kita lupa nk buh shortninggg!!...bila dah siap bntuk...tngu nk kukus..bru tringat yg kita x buh bnda alah tuuuu!!...apa nk buat pau ku dah trsusun cntik dlm pngukus...kita tawakal je lah..tenggek jgk la...kasi kukus jgkkk!!...alhamdulillah jdiiiiiiii...xkejung pun pau kita tu...lembus gebussss je...wajah pau ni pun xde kedut2...licin je..
Sumber Resipi : CMG ( Dapur Tanpa Sempadan )
Bahan-Bahannya : (10 biji )
Cara membuatnya : (kita guna Bread Maker)
1.Satukan tepung, yeast, garam dan double-acting baking powder dalam satu bekas, gaul hingga rata. Tuang bahan yang disatukan sedikit demi sedikit hingga habis dalam adunan tadi sambil digaul hingga menjadi doh.
2.Masukkan lemak sayur dan terus menguli hingga menjadi doh yang lembut dan kenyal (lebih kurang 15 minit). Masukkan dalam bekas lain, tutup permukaannya dengan plastik cling dan biar 45 minit hingga doh naik sekali ganda.
3.KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan di atas kecuali "inti" ke dalam bread maker, pilih setting for dough dan tekan. Biar hingga siap.
Keluarkan doh, uli sekejap dan bagi kepada 10 bahagian (kurang lebih 40 g setiap bahagian) dan bulat2kan. Ambil satu, leperkan dan isi inti, tutup kemas dan bukat2kan, letak atas kertas minyak yg telah dipotong 2 inci x 2 inci dan sapu dgn sedikit lemak sayur. Buat hingga siap.
4.Rehatkan 25 minit dan kukus atas air mendidih selama 15 minit. Angkat dan boleh dihidangkan panas atau pun suam...Selamat mencuba
semua dah srpan ke...pagi2 ni dpt srpan dgn pau panas2 memang sdp jgk kan...tu angan2 kita la..hihi..sbnarnya pau ni kita buat ptg smlm...dah licinnnnn!! bru nk tepek kat sni...dah lama sbnarnya beli tpung pau ni..msa mula2 blik hri tu lagi..trus p borong barang2 baking kat BWY shah alam...dah hmpir xpired pun tpung ku ituww...bru ptg smlm digerakkan hati olehNya nk mengepauuu..tu pun stelah tgk pau kat dpur Kak Ummi dan Mamafami...xtahan negokkk..gebusssnyeee...apa lagi..kita pun trus p beli readymade red bean kat kdai Lea Oven yg xjauh dari rmah kita...5 minit je dah bleh smpai...dkat kan..rspi asal dari jejaka sedenak..CMG dari Dapur Tanpa Sempadan...
pada mulanya kita ingat akan mkn pau kejung dah..sbb ada brlaku kejadian yg tak disengajakan...kita lupa nk buh shortninggg!!...bila dah siap bntuk...tngu nk kukus..bru tringat yg kita x buh bnda alah tuuuu!!...apa nk buat pau ku dah trsusun cntik dlm pngukus...kita tawakal je lah..tenggek jgk la...kasi kukus jgkkk!!...alhamdulillah jdiiiiiiii...xkejung pun pau kita tu...lembus gebussss je...wajah pau ni pun xde kedut2...licin je..
Sumber Resipi : CMG ( Dapur Tanpa Sempadan )
Bahan-Bahannya : (10 biji )
- 240 g tepung Hong Kong/Tepung halus/tepung waterlily/tepung pau
- 1 camca teh Double-Acting baking powder
- 1 camca teh instant yeast
- 1/2 camca teh garam
- 25 g lemak sayur (shortening) (xbuh,kita terlupeee)
- 100 ml air suam*
- 30 g gula halus*
- 1/2 camca teh cuka*(*disatukan, kacau hingga sebati) (xletak)
- Inti kacang merah secukupnya atau pun ikut kegemaran masing2
Cara membuatnya : (kita guna Bread Maker)
1.Satukan tepung, yeast, garam dan double-acting baking powder dalam satu bekas, gaul hingga rata. Tuang bahan yang disatukan sedikit demi sedikit hingga habis dalam adunan tadi sambil digaul hingga menjadi doh.
2.Masukkan lemak sayur dan terus menguli hingga menjadi doh yang lembut dan kenyal (lebih kurang 15 minit). Masukkan dalam bekas lain, tutup permukaannya dengan plastik cling dan biar 45 minit hingga doh naik sekali ganda.
3.KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan di atas kecuali "inti" ke dalam bread maker, pilih setting for dough dan tekan. Biar hingga siap.
Keluarkan doh, uli sekejap dan bagi kepada 10 bahagian (kurang lebih 40 g setiap bahagian) dan bulat2kan. Ambil satu, leperkan dan isi inti, tutup kemas dan bukat2kan, letak atas kertas minyak yg telah dipotong 2 inci x 2 inci dan sapu dgn sedikit lemak sayur. Buat hingga siap.
4.Rehatkan 25 minit dan kukus atas air mendidih selama 15 minit. Angkat dan boleh dihidangkan panas atau pun suam...Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment