Assalamualikum..last n3 sbgai pnutup tirai 2011..sdar tak sdar dh hbis pun sthunn..bgi dri sdri alhamdulillah thun ni amat brmakna..syukur atas hidayatNya yg sntiasa mngasahi hamba2nya..smga kita smua sntiasa dlm rahmatNya dan dipnjangkan umur utk terus mencari saham2 utk hari kemudian..insyaallah..ok la mood pun dh xdee nii..saat2 akhir kat sni..beratnya hti ni hnya Dia saja yg thu dan pdaNya la tempat mengdu..smga diberi sgala kekuatan utk kita kelak..insyaallah..kita blik hjung mngu dpn..ada msa smngu lgi kat sni bleh la mngemas apa yg ptut..tu yg tutup dpur awal2 ni..jdi kita tngalkan dpur ni dgn dsert omptih yg amat sdpppp nii..rspi dri my febret chef Ina Garten..rspi2 dia pasti xmngecewakan..kita kenal Ina Garten ni smjak duk sni dedulu dlm Fatafeat 24 jam cooking chaneel..kita suke fatafeat ni sbb ada ramai chef2 trkenal..smpai la ke hri ni pun suami msih amik chanel ni khas utk kita time dtg mcm ni..akhir kata mohon maaf andai ada salah dan silap dimana2 dan TERIMA KASIH pada yg sdi snggah Ilham Dapur yg xsbrapa ni..jmput la msuk smua ye..wak mcm umah sdri..pasni xthu la bila plak dpur ni akan brupdate..al maklum la dpur msia ni smngatnya asik tngelam timbul je..nk kena buat renovation dlu kut..hehee..dan buat yg bergelar GURU selamat kembali bertugas dan selamat memulakan sesi persekolahan 2012 buat anak2 semua..SEMOGA JUMPA LAGI..INSYAALLAH..SELAMAT TAHUN BARU 2012..salam sayang dri maz...
mamann timee!! memang sdpppp..tksturnya lembutt gtuw..lemak brkrimm..pastu ada plak buahan..enak skli weii..kita pun ni la pstime mkn creme brulee ni..pasti akan wak lgiii..
memang dsert yg comel..mewah dgn rsanya yg sdppp dan yg pnting nk buat pun senang sngatt..bhn2 pun simple je..cra nk hias tu trpulang la pda citarasa sdri..rspi asal xhias apa2..
pic sblah ni yg bru kluar oven sblum diburnkan gula atasnya..rsanya ni la yg buat pding ni specil..sbb tknik burnkan gula tu..pastu gula tu akan mngeras ala2 kaca gituww..klu ktuk nga sdu pun brbunyi mcm ktuk gelas..rngup kramelnya..yg mcm pstul sblah tu gas torch yg kita gna utk kramelkan gula..
Creme Brulee by ilhamdapur.blogspot.com
Resipi : Ina Garten/Food Network
Ingredients
- 1 extra-large egg - maz guna 2 biji telur saiz kecil
- 4 extra-large egg yolks - maz guna 4 kuning telur saiz kecil
- 1/2 cup sugar, plus 1 tablespoon for each serving - maz guna 1 cwn gula utk puding, manisnya secukup rasa
- 3 cups heavy cream - maz guna 2 cawan
- 1 teaspoon pure vanilla extract
- 1 tablespoon orange liqueur (recommended: Grand Marnier) - maz guna 1/2 sudu lemon jus+1/2 sudu orange jus
Directions
1. Preheat the oven to 300 degrees F. (150 C)
2. In the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment, mix the egg, egg yolks, and 1/2 cup of the sugar together on low speed until just combined. Meanwhile, scald the cream in a small saucepan until it's very hot to the touch but not boiled. With the mixer on low speed, slowly add the cream to the eggs. Add the vanilla and orange liqueur and pour into 6 to 8-ounce ramekins until almost full. ( maz kisar je skejap guna blander telur + gula, pastu tuang dalam bekas, baru masukkan whip cream, vanilla dan lemon jus, panaskan whip cream cukup sekadar suam je)
3. Place the ramekins in a baking pan and carefully pour boiling water into the pan to come halfway up the sides of the ramekins. Bake for 35 to 40 minutes, until the custards are set when gently shaken. Remove the custards from the water bath, cool to room temperature, and refrigerate until firm.
4. To serve, spread 1 tablespoon of sugar evenly on the top of each ramekin and heat with a kitchen blowtorch until the sugar carmelizes evenly. Allow to sit at room temperature for a minute until the caramelized sugar hardens.
* Untuk hiasan boleh buat ikut cara sendiri, resipi asal tak letak apa-apa atas creme dan utk sukatan yg maz buat tu boleh dapat 4 ramekin saiz besar. Utuk sukatan gula tu memula maz buh 1/2 cwn je, pastu bila dirasa tak cukup manis, jadi maz tambah lagi 1/2 cawan dan manisnya secukup rasa utk dessert mcm ni. Maz bakar 45 minit sebab saiz remakin yg sedikit besar.
jamu mata je la ye..yg buat ni pun tuan umah pun xckupp..adoiii..tkpe kita wak plak kat msia nti ye..