Monday, November 30, 2015

Cakoi Dengan Kaya Pandan

Assalamualaikum w.b.t..'Astaghfirullah robbal baraya, Astaghfirullah minal khotoya' (Ampuni hambamu ya Allah, Tuhan sekalian makhluk, Ampuni hambamu ya Allah dari segala dosa), bertemu sekli lgi dipagi isnin yg penuh dgn nikmatNya, Alhamdulillah..jom layan cakoi la plak, setelah berthun2 lamanya xbuat kue ni tiba minggu lepas suami tersebut psal cakoi ni..lalu dgn semangat yg membara wpun xberapa yakin, tawakal menguli la mokcinya..memang main buh je ikut kata hati, tepung maz saja letak 200g..pastu masa menguli terlembik sikit, jdi tambah la sikit lgi..air dh siap buh dlm cawan 200ml mulanya, pastu tuang 150ml je dlu..yis pun main sesedap rasa letak banyk tu dan bahan penaik yang lain, amik sdkit idea dri kuih pau yg selalu duk buat, pau pun kerap jgk duk buat..cuma xsnap gmbar je..Alhamdulillah semua dgn izinNya, boleh dikira jdi la jgk cakoinya, lembut sangat dan ada ronga2 gitu dlmnya..cuma rsa mcm kulit luar tu xberapa krispy, mungkinkah terlebih bahan penaik? takpe Insyaa Allah buat plak cuba kurangkan kat mna2..tapi tetap dpt pujian dari umat kat rmah ni, mungkin dh lama xmkn..Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan maaf atas khilaf yg ada..

memang sedapp sangat la kan layan dgn kaya homemade ni, terasa wangi dan segar daun pandan yg dikisar serta santan..memang bleh buat sokmo..menu sarapan atau alas perut mlm yg ringkas dan mudah..kaya tu bleh buat awal simpan dlm peti..

CAKOI by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 220g allpurpose flour * - memula maz  guna 200g, pastu masa menguli lembik sikit, jadi tambah sikit lagi
  • 150ml air sedikit suam - bergantung pada jenis dan kualiti tepung
  • 1/2 sudu kecil yis mauripan
  • 1 sudu kecil gula
  • 1/4 sudu kecil double action baking powder *
  • 1/4 sudu kecil baking powder *
  • 1/4 sudu kecil garam *
  • 1/2 sudu besar minyak sayur
  • minyak untuk mengoreng
  • pandan kaya (Inysaa Allah maz update next n3)
 bila dah canai, potong mcm ni pastu cantumkan..

bila nk goreng, tekan kat tengah dengan chopstik yg telah dicelup air..

Cara

1. Satukan bahan bertanda *, kacau sikit biar sebati dengan garfu.
2. Dalam mangkuk satukan air, yis dan gula, biar sekejap dalam 1 minit.
3. Masukkan minyak dan bahan kering sambil dikacau dengan garfu buat bulatan jam biar adunan bersatu.
4. Uli dengan tangan selama 5-7 minit hingga jadi doh yang lembut dan tak melekat, masa menguli tu kalau rasa terlalu lembit sapu sikit tepung pada tangan dan uli.
5. Tutup mangkuk dengan plastik atau tuala, rehatkan doh selama 30-40 minit atau naik 1 kali ganda (maz guna cara panaskan oven dengan suhu paling rendah 50C, sebab lampu microwave dah terbakar, pastu letak doh ni, Insyaa Allah sekejap naik atau bergantung pada oven masing).
6. Tabur tepung sikit atas tempat nak canai, tumbuk sikit doh tadi kemudian canai 4 segi 1/2 cm tebal, potong kepada beberapa kepingan kecil dalam 1/2 inci lebih sikit (seperti dalam gambar diatas).
7. Cantum 2, celup chopstik dalam air dan tekan atasnya (seperti dalam gambar tu).
8. Panaskan minyak secukupnya, amik 1 keping yang dah ditekan dengan chopstik dan tarik sikit dari ke dua hujungnya (agar jadi panjang sikit dari saiz asal tu), masukkan dalam minyak panas dan goreng sambil dibalik-balikkan hingga garing dikedua bahagian.
9. Angkat dan toskan, boleh la dihidang ketika masih panas bersama kaya pandan yang cair.

Nota ilhamdapur : kat sni maz memang duk guna allpurpose flour (tepung serbaguna) atau maida flour. Allpurpose flour ni tak sama mcm tepung gandum, tepung gandum adalah plan flour, allpurpose flour ni kandungan protinnya rendah sikit, boleh je guna tepung gandum atau tepung roti, cuma sukatan air tu mungkin tidak sama dengan setiap tepung yang digunakan, ni dari pengalaman maz sendiri, masa blik msia dulu cuba buat pau 3S yg selalu duk buat kat sni dgn allpurpose flour, tapi bila guna tepung gandum masa kat msia, jdi lembik dgn sukatan air yg sama kat sni.

smpai 2x dlm shri buat cakoi ni..gitu kat rmah ni klu benda yg dpt sambutan mesti kena ulang buat dlu, tu pun stok kaya utk cakoi ni kacau plak smlm..cuaca dingin ni memang molek sangat la dpt cakoi ni deh, memula buat utk bekpes..yg tu xdan nk snap apa sbb nk cepat, sbb pkul 8 sheikh dtg nk mengajar dh..yg ni buat plak mlmnya utk alas perut, biasa jgk duk beli cakoi mkn dgn kaya cair ni kat pasar mlm dlu..jdi tu yg kena buat kaya jgk utk cakoi ni sbb anak dgn suami dh oder mcm tu, kena buat mcm yg biasa duk mkn..

Sunday, November 29, 2015

Kuew Teow Ladna

Assalamualaikum w.b.t..'Allahumma innaka afuwwun karimun tuhibul afwa fa'fuanni' (Ya Allah Engkau Maha Pengampun dan Mencintai orang yang meminta ampun, maka ampuni lah aku), dah lama duk pendam rsa nk buat kuew teow jenis kuah gini, cuma sayur tu selalu xde..kailan dgn jagung muda sayur yg mesti ada utk buat kuew teow gini, sedap bila dimkn bersama tu..maz suka mkn dgn sayur banyak, sayur pun masak olok2 je biar masih terasa rangup time mkn tu..klu dh lembik xsedap, ni bagi selera maz la kan..kuew toew ladna atau kungfu lebih kurang je dri segi rasa, cuma sedikit berbeza cara penyediannya..keduanya pun sedap, kuahnya guna sedikit bancuhan tepung jagung dan telur, boleh guna isi ayam dan jgk sotong..maz guna udang dgn daging je, apa stok yg ada..pastu mkn dgn ada cili potong deh, walaaa nikmatnya..ilang windu kat kedai tomyam..nak buat pun teramat la mudah sekli..semoga jumpa lagi dan maaf atas segala yg tidak sempurna..

KUEW TEOW LADNA by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1/2 paket kuew teow - maz guna kuew teow kering, rebus sampai lembut
  • 1 mangkuk kecil hirisan daging - guna daging batang pinang/bahagian lembut
  • 1 mangkuk kecil udang segar - siang tinggal ekor je
  • 1 ulas bawang putih - ketuk
  • 1 biji telur - kocok dengan garfu
  • 1 sudu besar tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
  • 2 sudu besar sos tiram
  • sedikit serbuk pati ayam, garam dan sedikit gula serta aji jika suka
  • sedikit minyak bijan
  • sayuran - kailan, jagung muda, lobak merah, kobis dan 1 biji cili hijau
  • sedikit minyak sayur untuk menumis
Cara

1. Panaskan sedikit minyak, dalam 3-4 sudu besar, tumis bawang putih sekejap kemudian masukkan daging dan kacau balik 3-4 minit biar daging masak.
2. Masukkan udang, lobak merah, kobis dan bahagian batang kailan, masak sekejap biar udang bertukar warna merah.
3. Masukkan semua jenis sayur yang masih ada, sos tiram dan kuew teow.
4. Masukkan air secukupnya, agak-agak la ye dan perasa secukup rasa, bila kuah dah panas berwap masukkan bancuhan tepung jagung, kacau biar sebati.
5. Masukkan telur sambil dikacau agar tidak berketul dan kuah jadi pekat, padamkan api dan masukkan beberapa titik minyak bijan.
6. Sedia untuk dihidang bersama cili potong (sedikit kicap ikan, kicap manis dan air, masukkan cili padi yang dipotong).

buat 1 kuali licin sampai ke kuah dihirupnya semua, sedapp komen juri awam kat rmah ni..tpi klu mkn kat kedai pun kekadang tu ada yg kena dgn selera, ada kedai yg biasa je rasanya..tak kick org kata, klu dpt masak guna wok dan api besar mcm kedai tomyam dpt mempengaruhi rasa kuew teow ni..lagi sedapp, ada mcm bau asap gitu deh..

Creamy Celery Soup

Assalamualaikum w.b.t..'Assalamualaikum w.b.t..'La ḥawla wa laquwwata illa billah' (tiada daya upaya melainkan padaNya jua la tempat berserah), bertemu lgi..semoga dipermudahkan segala urusan kita hri ini, pestime buat sup celery ni..biasa mushroom sup je, kes nk perabiskan celery yg beli 1 bundle tu, murah punya psal tu yg beli..biasanya celery ni memang mahal kat sni..amik 2 batang pun dh 400-500 fil, tpi terkejut tgk msa kat Ansar Galery 2 minggu sudah 1kg lebih bru 500 fil..tu yg xpikir bnyk terus amik, mkn dgn sour cream sikit..pastu ada jgk kwn kat fb kata buat ulam pun sedap, maz try la cicah budu..memang sedap rupenya, ada mcm rsa timun plak..cuma buat jus dgn epal hijau yg blum lgi, org kata elok utk ubat darah tinggi..makanan yg banyk khsiatnya, Inysaa Allah sampai ketemu lagi dan maaf atas kekurangan yg ada..

CREAMY CELERY SOUP by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1/2 cawan celery yang dicincang 
  • 1/2 labu bawang besar - cincang
  • 3 sudu besar mentega tanpa garam (unsalted)
  • 2 sudu besar cawan allpurpose flour @ tepung gandum - bancuh dengan sedikit air
  • 1 cawan susu segar @ boleh campur dengan sedikit whipping cream
  • 1/2 kiub pati ayam
Cara

1. Panaskan mentega, masukkan bawang dan celery, masak sekejap sekadar layu.
2. Masukkan susu segar, tepung, kiub dan kacau agar tidak berketul.
3. Masak hingga mendidih dan sup jadi sedikit pekat, kalau rasa kurang pekat atau sebaliknya tambah tepung atau susu sikit lagi dan suaikan rasa apa yang kurang.
4. Boleh la dihidang ketika masih panas dengan roti pilihan.

sup ni maz xletak whip cream sbb xde stok, klu nak masuk pun bleh..lagi sedap la..cuaca dingin ni memang kena la deh layan sup panas..

Friday, November 27, 2015

Featherlight Cheese Cake

Assalamualaikum w.b.t..'Hasbunallah wa'nik mal wakil' (cukuplah Allah penolong bagi kami), kejadian tanpa dirancang langsung, xde plan pon nk buat kek ni..tpi satu hritu msuk dpur fren Malinapg, tetiba hati terus tertarik nk buat kek ni..terus msuk dpur buka peti tgk baki cheese yg lebih guna beberapa hri sudah tu elok lagi ke dak, baki cheese yg ada pun xckup 125g..kurang dlm 10g lebih gituw, tapi hentam la jgk takut nati duk simpan terbuang gitu je plak..Alhamdulillah dgn izinNya naik elok keknya, dgn lembut dan moistnya..cuma tang marble tu main hentam je la labu! pastu bru ingat rupenya maz pun ada resipi ni dri buku koleksi cheese cake by Alex Goh, memang best resipinya..tpi buku tu duk kat Msia! tu la bila dh beli tu kena buat kan, ni duk simpan dlm lemari, jazakillahukhairan fren atas resipi yg dikongsi..harap dpt dimaafkan setiap kekurangan yg ada dan Insyaa Allah semoga jumpa lagi..

kek gini xrsa muak sangat kan, klu kek mentega tu yg maz kurang..tu yg jarang buat sbb xde sambutan, satu lgi yg memang teramat jarang ada kat dapur ni, muffin..anak2 dgn suami tak suka la plak mkn muffin ni, mungkin kerana teksturenya sedikit padat..

FEATHERLIGHT CHEESE CAKE by http://ilhamdapur.blogspot.com
Sumber Resipi : Lina Teratak Mutiara Kasih

Nota ilhamdapur : Resipi klik kat link tu ye, xbleh nk c&p mood plak xberapa rajin mana nk menaip..Inysaa Allah jika ada kelapangan nanti maz cuba masukkan semula resipi kat sni..

maz suka jgk mkn kek light gini, teksture kek memang gebu gebas gituw..nk buat pon mudah sangat..

Thursday, November 26, 2015

Tom Yam Kung (Tomyam Udang)

Assalamualaikum w.b.t..'Subhanallah walhamdulillah wala ilaha illallah wallahu akbar' (Maha Suci Allah, segala puji bagi Allah dan tiada Tuhan selain Allah), maaf la klu asik menu sama je deh..tomyam dgn dapur ni rasanya xdpt dipisahkan, memang kerap sungguh la duk menunyam ni..kekdang tu xde idea jgk nk msak apa dgn udg, tpi bila tnya..jwpan yg akn dpt, buat tomyam..tu yg bleh kata 3-4x sblum buat tomyam ni, cuma xupdate selalu je..tghri tdi pun buat tomyam jgk..mcm biasa la klu buat tomyam santan memang xtinggal, sedap la tomyam yg masuk santan sikit ni..pastu daun ketumbar kena ada la kan, bru menyerlah rsa thai tu..sedapp, Inysaa Allah esk jumpa jumaat sekali lagi..sama2 kita baca surah Al kahfi, sunnah Rasulullah saw..paling tidak pun 10 ayat pertama surah, semoga jumpa lagi, Inysaa Allah dan mohon maaf atas kekurangan yg ada..

TOM YAM KUNG (TOMYAM UDANG) by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 8 ekor udang - belah belakang, buat urat hitam
  • 2 sudu besar pes tomyam thai - maz guna pes dari thailand *
  • 2-3 cawan air *
  • 1/2 cawan santan *  
  • 2 batang serai - ketuk *
  • 2 inci lengkuas - hiris *
  • 1 batang saleri - potong serong *
  • 4-5 helai daun limau purut - koyak sikit
  • 1/2 labu bawang besar - potong 5
  • 1 biji asam limau - jika perlu
  • cili padi secukupnya - tumbuk sikit
  • daun ketumbar - mesti ada ni
  • garam, gula secukup rasa dan aji sikit
Cara

1. Dalam periuk masukkan semua bahan * dan masak biar mendidih dan saleri lembut sikit sambil dikacau sekali sekala.
2. Masukkan udang, daun limau, bawang besar, garam, gula secukup rasa dan sedikit aji jika suka, masukkan jus limau jika perlu, sebab setengah pes tomyam dah cukup masam, masak sekejap agar udang masak, tak perlu masak lama nanti udang jadi kecut dan tak segar. 
3. Bila nak hidang masukkan cili padi dan daun ketumbar.

dh msuk musim dingin ni lgi la kerap suami mintak tomyam ni..dia memang suka hirup kuah panas2 tu, maz pun suka klu msak lauk tomyam ni..skejap je kat dpur, pastu telur dadar tu mesti ada la selalunya sebgai lauk pelengkap..

Sambal Merah Campur Terung Ala Padang

Assalamualaikum w.b.t..'Allahumma ajirni minan nar' (Ya Allah pelihara aku dari api neraka), sama2 kita amal baca 7x selepas solat subuh dan maghrib, sebaik saja bagi salam, sunnah Rasulullah saw, kerap plak menu dari negara jiran, takpe la deh mencuba sesuatu yg baru..tukar selera skli sekala dgn sambal belacan yg biasa duk mkn, lgi ilham dari apa yg telah dicuba masa cuti-cuti Padang blik Msia hritu..sblum ni ada buat sambal ijau ni, ada 3 jenis sambal klu tak silap yg maz mkn selama kat sna, 1 lagi sambal merah yg cair sikit..sedapp jgk dan sambal sana jenis tak pedas sangat sebab banyk guna cili besar, nak guna terung biasa tu pun boleh..ni kebetulan ada beli 2 jenis terung tu, jdi masuk je la..terung thai tu yg kecik bulat mcm bola ping pong, warna hijau cerah gitu, sni senang dapat sayur thai ni sbb org siam ramai..terung pipit tu pun org thai suka jgk, selamat berhujung minggu..Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan maaf atas kekurangan yg ada..

SAMBAL MERAH CAMPUR TERUNG ALA PADANG by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 labu kecik bawang besar - hiris nipis
  • 2 ulas bawang putih - hiris nipis
  • 1/2 biji tomato masak - hiris nipis
  • 4-5 biji cili merah - potong 3-4
  • 4-5 biji cili padi hijau @ merah - boleh tambah jika suka pedas - potong 2-3
  • 1 inci belacan
  • 3-4 biji terung kecik thai (warna hijau cerah, bulat kecik)
  • 1 tangkai terung pipit
  • gula, garam secukup rasa dan sedikit aji jika suka
  • minyak sayur secukupnya
Cara

1. Panaskan 1/2 cawan minyak, tumis 2 jenis bawang biar sedikit perang, angkat dan toskan.
2. Masukkan pula cili dan belacan, masak sekejap dalam 2-3 minit sambil dikacau balik, angkat.
3. Masuk pula terung, masak 2-3 minit biar sedikit lembut, angkat.
4. Akhir sekali masukkan tomato dan masak sekejap, angkat dan ketepikan.
5. Dalam lesung masukkan cili, bawang dan belacan, tumbuk biar separuh lumat.
6. Masukkan tomato, tumbuk sikit biar semua sebati dan perasa secukup rasa.
7. Panaskan semula minyak yang goreng semua bahan ni tadi (minyak tu biar panas ye), masukkan semula sambal dalam minyak panas dan masak sekejap lagi dalam 1-2 minit, angkat dan gaul bersama terung tadi. Boleh la dihidang bersama nasi putih dan lauk sampingan.

memang sedap la layan dgn nasi panas tu, ada plak ikan goreng pun dh ckup..kira ulam semua skli dh ada dlm sambal ni, klu nak buat versi hijau pun boleh..guna cili hijau dan tomato hijau..

Wednesday, November 25, 2015

Gulai Tulang Rusuk Dengan Umbuk Kelapa

Assalamualaikum w.b.t..'Allahumma La ilaha illa annta subhaanaka inni kuntu minaz zolimin' (Tiada Tuhan yang disembah melainkan Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku adalah dari orang yang membuat zalim), doa Nasi Yunus ketika dlm perut ikan, amik peluang update skli lagi lah..klu bleh memang nk clearkan cepat2 folder tu..mcm xpercaya plak ada jual umbuk kelapa kat sni, umbuk ni dtg dri thailand, kebetulan ada yg ketol kecik, jdi saja la maz beli nk sruh anak rasa..yg lebih tu buat gulai ni,  kebetulan ada beli tulang rusuk sikit..klu msa kat kampung dlu memang biasa la gulai kat kenduri kahwin masuk umbuk kelapa gini..tpi skrang ni susah dh nk jumpa, pokok kelapa pun dh xde..gulai ni saja buat cair gitu, maz xsuka klu jenis kuah pekat sangat..tu yg masak kurma xpernah buat lgik rasanya, sbb tak minat..

GULAI TULANG RUSUK DENGAN UMBUK KELAPA by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 700g tulang rusuk - cuci dan toskan
  • 4-5 ulas bawang merah *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 1/2 inci halia *
  • 2 sudu besar rempah gulai, maz guna rempah kelantan + sikit rempag gulai kawah - bancuh dengan sedikit air
  • 1 cawan santan
  • 1 kayu manis, 3 kuntum bunga lawang, 3 bunga cengkih, 3 biji buah pelaga (rempah 4 sekawan)
  • 1 mangkuk umpuk kelapa yang dihiris
  • 3 biji cili hijau
  • 1 keping asam gelugur
  • sedikit nisan, garam, gula secukup rasa dan aji jika suka
  • minyak untuk menumis
Cara

1. Tumbuk lumat bahan bertanda *.
2. Panaskan minyak untuk menumis secukupnya dalam periuk tekanan, tumis bahan tumbuk dan rempah 4 sekawan biar wangi.
3. Masukkan rempah dan tumis biar pecah minyak, kemudian tambah 1-2 sudu air dan tumis lagi hingga rempah masak, ulang 2-3x proses ni.
4. Masukkan daging, sebatikan dengan bahan rempah dan masak sekejap biar daging keluar airnya.
5. Masukkan air dalam 2-3 cawan, santan, asam keping, nisan dan sedikit garam, masak biar mendidih kemudian tutup periuk tekanan dengan sempurna dan masak dengan api perlahan selama 30-35 minit.
6. Padamkan api, buka tutup periuk tekanan setelah wap habis keluar dan masukkan cili hijau, umpuk kelapa dan perasa secukup rasa.
7. Masak balik sekejap biar umpuk lembut, padamkan api.

umbuk ni beli kat Lulu hypemarket, kat msia pun xde jual deh umbuk kelapa ni atas pasaraya..tpi itu lah bahrain, mungkin sbb bangsa luar ramai sangat kat sni..jdi makanan dibawa masuk atas permintaan..

Kerabu Daun Kangkung Thai Style, Appetizer Yang Sedap Dan Unik Sikit..

Assalamualaikum w.b.t..'Subhaanallah wabihamdihi subhaanallah hil'azim' (Maha Suci Allah dengan segala puji bagiNya, Maha Suci Allah yang Maha Agung), 2 kalimah yg ringan dilidah, berat ditimbangan Mizan..bertemu skli lgi, mcm bersemangat plak pgi ni..tpi keje kat dpur tu bnyk yg duk menanti..kembali dgn gambar lama, lgi ilham dari apa yg dimkn kat kedai..gitu la tabiat mokcik ni deh, tpi kerabu ni dh berzaman duk peram dlm folder..kejdian dri kerepek daun kangkung dlu, ada kat sini..cuma xterupdate awal yg ni, pernah dedulu mkn kerabu gini kat satu kedai thai tepi jln di kg Pandan Dalam klu tak silap, memang sedap kerabu daun kangkungnya dan hanya kat kedai tu je maz jumpa kerabu mcm ni..dh lama duk teringin nk buat, tpi idea utk berexperimen tu belum dtg, hingga la kejadian lepas experimen resipi batter yg duk guna selalu tu, jdi dri situ maz cuba recall blik rasa kerabu yg pernah mkn satu ketika dlu..ingat apa yg diguna utk sosnya tu, pastu bru didtgNya ilham utk buat kerabu daun kangkung versi manis ni..memang sedapp la mkn kerabu ni, rasanya agak lain dari kerabu biasa yg jenis pedas atau masam tu..semoga jumpa lagi, Inysaa Allah dan maaf atas segala yg tidak sempurna..

tepung utk celup daun ni memang xbleh tebal, nanti kurang sedap...makan tu rasa xnak stop, dgn rangup daun dan manis sos bersama isi ayam..agak unik jgk kerabu thai ni..Alhamdulillah semua dgn izinNya..

KERABU DAUN KANGKUNG THAI STYLE by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • daun kangkung secukupnya - cuci, toskan
  • 1/2 cawan tepung beras 
  • 1/4 cawan allpurpose flour 
  • 1 sudu kecil baking powder 
  • 50ml susu segar 
  • 1/4 sudu kecil yis kering - larutkan dalam 2 sudu besar air suam 
  • 1-2 titik pewarna kuning 
  • air sejuk peti secukupnya @ air biasa pun ok, sbb nak masuk peti pulak
  • sedikit garam 
Cara

1. Dalam mangkuk satukan bahan kering, kemudian masukkan susu segar, yis, pewarna dan air (air tu masuk sikit-sikit, maz tak sukat pun, adunan ni cair gitu, cair lagi dari bancuhan goreng pisang), kemudian simpan dalam peti selama 4-5 jam atau semalaman, maz bancuh malam untuk guna esok.
2. Panaskan minyak secukupnya, masukkan daun kangkung dalam adunan, amik sehelai-sehelai, masukkan dalam minyak panas, jarakkan masa goreng baru tak melekat. 
3. Goreng hingga garing dikedua bahagian, angkat dan toskan, buat sampai habis.
4. Bila nak hidang tuang sos manis atasnya dan sedia untuk dinikmati. 

Sos Manis
  • 1/2 cawan thai palm sugar (nisan putih thai)
  • 1 sudu besar cili kisar, jangan guna cili boh ye
  • 2 sudu besar daging ayam yang dicincang - celur sekejap, toskan 
  • 1 ulas bawang putih - ketuk
  • 1/2 cawan air @ secukupnya 
  • secubit garam @ nampla (kicap ikan)
Cara

1. Satukan semua bahan diatas kecuali isi ayam, masak hingga mendidih dan nisan larut.
2. Masukkan isi ayam dan masak dengan api sederhana biar sos jadi pekat sikit, suaikan rasa kalau kurang manis tambah nisan putih sikit lagi atau air jika perlu, maz buat main agak gitu je, tak sukat pun, sejukkan sepenuhnya sebelum dituang atas kerepek daun kangkung.

Nota ilhamdapur : untuk sos manis tu mesti guna nisan thai, baru sos akan jadi pekat dan warna merah, nisan yang dalam gambar tu nampak sedikit keras sebab maz simpan dalam peti, nisan tu lembut sangat, macam pes gitu, kat sini senang dapat barang thai ni seban orang siam ramai.

utk sosnya tu mesti kena guna thai palm sugar, klu guna nisan kita xjdi pekat dan sos akan jadi warna hitam bukan merah..masakan thai memang bnyk guna nisan putih dia tu..

Tuesday, November 24, 2015

Sekali Lagi..Homemade Strawberry Jam

Assalamualaikum w.b.t..'Astaghfirullah robbal baraya, Astaghfirullah minal khotoya' (Ampuni hambamu ya Allah, Tuhan sekalian makhluk, Ampuni hambamu ya Allah dari segala dosa), ingatan utk diri sendiri jgk yg selalu alpa..ni kira jam yg masih panas lgik la, mengacau 2 hri lepas..klu bleh nk update gambar lelama yg berderet lgik tu, tpi mood rajin pun xberapa ada..tepek je la jam ni dlu sbb senang keje main c&p respi sblum ni..dh msuk musim stoberi ni, msuk pasar buah wken hritu nk beli anggur..tpi tergoda plak dgn buah merah ni sbb murah, 3 bekas 1 dinar..tu yg terus beli, nk godek buat yg mencabar skit xberapa rajin..jdi takut rosak proses buat jam ni..respi sama mcm yg kat sini, senang sangat pun kan, Inysaa Allah jumpa lagi dan maaf atas kekurangan yg ada..

pepagi memang duk sapu kat roti peanut butter dgn jam ni, beli fresh jam yg jual kat pasaraya, sni ada jam segar yg jual timbang..memang sedap jamnya, tu yg xde pkir panjang, terus buat jam ni..

HOMEMADE STRAWBERRY JAM by http://ilhamdapur.blogspot.com/
Bahan-bahan
  • 1kg buah strawberi - timbang yg dah cuci, toskan
  • 3 1/2 cawan gula kastor @ ikut keperluan, bergantung pada kemanisan strawberi
  • 1/8 sudu kecil garam
  • 2 sudu kecil serbuk agar-agar - maz guna NONA
Cara

1. Kisar atau hancurkan (tekan-tekan guna potato masher atau masuk dalam pengisar dan tekan biar hancur sikit, maz guna immersion blander).
2. Satukan strawberi, gula, garam dan masak sambil dikacau sekali sekali hingga berwap panas.
4. Kemudian masukkan serbuk agar-agar, sebatikan dan terus kacau hingga mendidih dengan api sederhana, kalau rasa kurang gula boleh tambah.
5. Masak biar mendidih lama sikit dalam 8-10 minit, sejukkan sepenuhnya sebelum disimpan dalam botol dan peti sejuk.

memang sedap la yg buat sdrik ni kan, 100% guna buah..musim sejuk ni memang mewah la dgn stoberi dan buah tin, kat tempat parking kereta pasar, kita belum trun kereta lagi org dh menunggu nak jual buah ni..klu pergi pasar lewat ptg sikit lagi depa jual murah..

Cheesy Rice, Chicken And Vegetable Casserole

Assalamualaikum w.b.t..'Allahumma innaka afuwwun karimun tuhibul afwa fa'fuanni' (Ya Allah Engkau Maha Pengampun dan Mencintai orang yang meminta ampun, maka ampuni lah aku), doa yg Rasulullah saw ajar pada Aisyah jika bertemu dgn malam Lailatul Qadar..sama2 kita amal baca selalu semoga Allah swt ampunkan dosa kita, dosa ayah dan ibu, dosa suami, anak2 dan insan yg kita sayangi..layan nasi versi 1 pot la plak, skali skala bila xde idea nk masak apa..bleh la cuba nasi casserole gini..kejadian ni pun sbb xthu nk masak apa jgk, pastu tgk sayur pun bnyk..jdi clearkan la harta karun dlm esbok tu..sayang plak tgk brokoli yg dh nk kuning, cendawan butang yg beli 1 paket seminggu lebih dh pun xterusik..lalu dtg la ilham nk buat casserole ni..sedapp rupenya, senang plak tu sayur, lauk semua ada dlm 1 pingan..nak buat pun mudah sangat, bleh jgk sedia ni utk menu mkn mlm yg ringkas..Inysaa Allah jumpa lagi dan maaf atas segala khilaf..

CHEESY RICE, CHICKEN AND VEGETABLE CASSEROLE by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
Bahan A
  • 1/2 cawan beras basmathi - rendam 20 minit
  • 2 sudu besar mentega tanpa garam (unsalted)
  • 2 sudu besar bawang besar cincang
  • 1 helai daun bay
  • sedikit kiub pati ayam @ garam
Bahan B
  • 1 keping isi dada ayam - belah 2 biar nipis
  • 1/2 cawan mentega tanpa garam (unsalted)
  • 1/4 cawan allpurpose flour @ tepung gandum
  • 1/2 cawan cheese, maz guna monterey jack dan cheedar
  • 1 kiub pati ayam
  • 1 1/2 cawan air @ secukupnya
  • sayuran secukupnya - maz guna cendawan butang segar, brokoli, lada benggala hijau, zucchini
Cara

1. Sediakan bahan A, panaskan mentega, masukkan bawang besar dan tumis biar layu sekejap, kemudian masukkan beras dan daun bay, sebatikan.
2. Masukkan air secukupnya, sedikit kiub pati (nasi jangan lembik sebab nak masuk oven plak) dan masak seperti biasa hingga nasi masak, ketepikan.
3. Sediakan bahan B, panaskan mentega kemudian masukkan tepung dan kacau biar tidak berketul.
4. Masukkan air dan kacau selalu agar tidak berketul, kemudian masukkan kiub pati dan cheese.
5. Masak hingga cheese cair, kalau rasa pekat sangat tambah air sikit lagi dan suaikan rasa.
6. Panaskan kuali non stick dengan 1 sudu kecil mentega, letak dada ayam dan masak hingga perang selama 2-3 minit dikedua bahagian, angkat dan hiris nipis.
7. Sapu sedikit mentega pada casserole, masukkan sayuran dan nasi serta ayam.
8. Tuang sos cheese secukupnya dan masak dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180 C hingga sedikit masak, dalam 15-20 minit, boleh la dihidang ketika masih panas
Nota ilhamdapur : semua bahan ni boleh disedia awal, nanti bila dah nak hidang, cuma masukkan dalam casserole dan masuk oven je, pastu nasi dengan sayur tu biar balan, jangan banyak nasi sangat dan sayur tu memang tak perlu dimasak dulu.

maaf la snap yg dh diusik gini, sbbnya kluar je oven trus msuk dlm pingan..anak dgn babanya dah menunggu nk mkn, memula tu xberapa nk snap jgk, tpi dlm hati kata takpe la posing yg dh ceduk pun..yg ketul kuning tu monterey jack cheese, maz buh jgk skit yg kiub..

Monday, November 23, 2015

Pais Ikan

Assalamualaikum w.b.t..'Assalamualaikum w.b.t..'La ḥawla wa laquwwata illa billah' (tiada daya upaya melainkan padaNya jua la tempat berserah), bertemu sekli lgi..semoga kita sentiasa dlm lindunganNya, dh mula rasa berat sangat nk update dapur ni..ditambah dgn gambar yg berderet dlm folder tu, xthu dh nk tepek yg mna dlu..layan je la pais ikan yg dh berzaman jgk ni duk dlm draf, buat msa duk beli fillet ikan dlu, nk perabis tu yg bakar skeping ni..lauk gini maz dgn suami je la yg layan..klu nk guna ikan kembung atau pari pun bleh..terima kasih pada yg sudi singgah dapur kecik ni, harap dpt dimaafkan segala kekurangan yg ada..Inysaa Allah semoga jumpa lgi..

PAIS IKAN by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 keping fillet ikan - maz guna hamour fillet @ boleh guna ikan pari/kembung/siakap dll
  • 3 sudu besar cili kisar
  • 3 ulas bawang merah - tumbuk lumat
  • 1 ulas bawang putih - tumbuk lumat
  • 1/2 inci halia - tumbuk lumat
  • 3 helai daun limau purut
  • garam, gula secukup rasa dan sedikit aji jika suka
  • daun pisang secukupnya - untuk balut ikan
Cara

1. Sebatikan semua bahan rencah.
2. Ambil sekeping daun pisang, ratakan separuh sambal atasnya ikut besar saiz ikan, kemudian letak 2 helai daun limau purut, letak ikan atasnya dan lumur bahagian atas ikan sepenuhnya dengan baki sambal tadi, letak baki daun limau.
3. Balut biar kemas dan bakar hingga masak dikedua bahagian, maz bakar atas kuali non stick je, malas nak keluarkan pemanggang ajaib, panaskan kuali non stick, tuang sedikit minyak masak kemudian letak ikan dan tutup dengan tudung periuk, masak selama 10-12 minit dikedua bahagian.
4. Boleh la dihidang bersama hirisan limau dan sedikit daun ketumbar.

buat ni pun kbetulan ada stok daun pisang, nak bkar dlm oven pun bleh..lauk gini xbleh buat selalu deh, nanti asik tu tambah nasi je..ada plak pasangannya sayur lemak putih kobis ke, ckup nikmat..

Thursday, November 19, 2015

Fish Cocktail

Assalamualaikum w.b.t..'Hasbunallah wa'nik mal wakil' (cukuplah Allah penolong bagi kami), rasa slow je pagi ni..badan pun penat semcm, xde idea sangat nk taip apa ni, cuci mata je la dgn menu anak yg dh berzaman dlm folder, masih guna fillet ikan kerapu jgk dan batter tu pun guna rspi sama yg buat utk udang celup tepung dlu..memang kerap jgk duk buat snak utk anak2..Inysaa Allah jumpa lagi dan maaf atas segala kekurangan..

FISH COCKTAIL by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 keping isi ikan kerapu (hamour fillet) - potong saiz 2 inci
  • 1/2 cawan tepung beras 
  • 1/4 cawan allpurpose flour 
  • 1 sudu kecil baking powder 
  • 50ml susu segar 
  • 1/4 sudu kecil yis kering - larutkan dalam 2 sudu besar air suam 
  • 1-2 titik pewarna kuning 
  • air sejuk peti secukupnya 
  • sedikit serbuk pati ayam @ garam 
Cara

1. Dalam mangkuk satukan bahan kering, kemudian masukkan susu segar, yis, pewarna dan air (air tu masuk sikit-sikit), kemudian rehatkan sekejap bancuhan dalam 5-7 minit, bancuhan tu kira bila celup fillet tu bersalut elok la.
3. Panaskan minyak secukupnya, goreng hingga perang dan garing dikedua bahagian. Angkat dan toskan, buat sampai habis, boleh juga dihidang dengan sos pilihan.

menu cepat dimsak sedap dimkn, rsa mcm nugget ikan plak..selepas yg beli hritu ada la rsanya dh 2 bln kut xbeli fillet..klu beli pun duk msak menu sama je, slalunya suka buat fish n chips la..

Tuesday, November 17, 2015

Chicken Majboos

Assalamualaikum w.b.t..'Subhanallah walhamdulillah wala ilaha illallah wallahu akbar' (Maha Suci Allah, segala puji bagi Allah dan tiada Tuhan selain Allah), baru nk tepek nasi majboos ni..dh sbln lebih jgk duk peram rasanya, maaf la deh dapur ni memang bnyk menu delay..xdan nk terus update, cuma lepas buat tu maz akan tulis respi kat draf atau note phone dlu, klu dak sure lupanya..ni pun cuba reka ikut nasi yg biasa duk mkn kat kedai..Alhamdulillah licin jgk 1 periuk berniaga hritu, berniaga kat rmah la kan...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan maaf atas kekurangan yg ada..

CHICKEN MAJBOOS by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1kg ayam - potong 4
  • 1/2 labu bawang besar, kalau kecik guna 1 - cincang
  • 2 ulas bawang putih - tumbuk lumat
  • 1 inci halia - tumbuk lumat
  • 1 sudu besar mix arabic
  • 1 biji tomato - dadu
  • 3 biji cili hijau besar- dipotong 1 inci
  • 2 sudu besar paste tomato/tomato puri
  • 1 biji limau kering
  • segengam daun dill cincang - boleh ganti dengan daun sup
  • segengam italian parsley cincang - boleg ganti daun ketumbar
  • garam/kiub pati, gula secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
Cara

1. Panaskan sedikit minyak, masukkan bawang besar dan bahan tumbuk, tumis hingga bawang sedikit layu, bukan perang ye.
2. Masukkan tomato, kacau sebati dan masak sekejap biar turun jusnya.
3. Masukkan paste tomato, 2 jenis daun dan cili hijau, sebatikan.
4. Masukkan ayam, kacau biar mesra dengan bahan rencah dan biar ayam keluar airnya.
5. Masukkan serbuk kari dan limau kering, masak dengan api sederhana sambil dikacau sekali sekala dengan periuk bertutup.
6. Masukkan air dalam 1 cawan atau lebih sikit, garam/kiub pati dan gula secukup rasa.
7. Masak biar merenih lama hingga ayam lembut dan bahan rencah hampir hancur.

Nasi
  • 2 cawan beras basmathi - cuci dan rendam 20 minit 
  • 4 sudu besar minyak sayur/minyak sapi
  • 1 inci halia - tumbuk lumat
  • 2 ulas bawang putih - tumbuk lumat
  • 2 batang kayu manis
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 7 biji buah pelaga
  • 1/8 sudu kecil jintan manis (fennel seed)
  • 1 kiub pati @ garam secukup rasa
Cara

1. Panaskan minyak/minyak sapi (maz guna rice cooker terus), masukkan bahan rempah, tumis sekejap biar wangi kemudian masukkan bahan tumbuk.
2. Masukkan kuah ayam tadi (tinggal sikit untuk tuang atas nasi bila masak nati), beras dan air jika perlu (ikut sukatan beras masing-masing ye), kalau dah cukup dengan kuah ayam air tak perlu la.
3. Kacau sebati, masukkan kiub pati atau garam secukup rasa dan masak seperti biasa, sekali dua kacau sikit nasi agar masak sekata dan nasi tidak terlalu berkerak.
4. Bila nasi dah kering atau hampir masak tuang kuah yang disimpan tadi dan gemburkan dengan garfu.
5. Letak ayam diatas nasi dan biar nasi masak sepenuhnya.
6. Boleh la dihidang bersama salad pilihan.

time rajin nk snap yg atas dpur, masa ni belum tambah air lagi..pastu tambah air la dan masak dengan api sederhana hingga ayam lembut dan semua bahan rencah hampir hancur..

sampai jdi mcm ni la, ada sikit2 sayur yg xhncur tu takpe sbb kuah tu akan guna utk masak nasi plak..

seksi plak ayam tu posing, nasi arab ni memang sempoi sungguh, klu mkn kat restoran pun kosong xde berhias apa..hnya lauk je tergolek dlm dulang..

Butter Crab

Assalamualaikum w.b.t..'Allahumma ajirni minan nar' (Ya Allah pelihara aku dari api neraka), sama2 kita amal baca 7x selepas solat subuh dan maghrib, sebaik saja bagi salam, sunnah Rasulullah saw..bertemu skli lgi, apa kbar semua..semoga sentiasa dlm rahmatNya..sedapp plak duk melepak pgi ni, idea pun xde lagi nk msak utk tghri nti..smlm dh buat ayam sambal, hri ni pun ayam lgi la jwbnya sbb daging xde stok..layan cik ketam la plak, menu hujung bln hritu rsanya..biasanya klu msuk pasar wpun xrasa nk beli, tapi mesti akan terbeli jgk klu tgk ketam ni idup..fresh sangat, jdi geram..tu yg beli la jgk 1kg..masak ringkas gini memang sedap layan dgn nasi putih, tukar stail la plak skali skala deh, asik kuah kuning je..Inysaa Allah jumpa lagi dan maaf atas segala yg tidak sempurna..

ketam ni mkn memang sedap, cuma nak prosesnya tu yg bercinta sikit..abangngah dgn afiq klu xperisi bagi, xmkn la jwbnya..babanya pun amik isi kat badan je..kaki tangan dia tolak dlm pingan kita, xreti jgk..kita la yg paling lama duk depan meja tu..

BUTTER CRAB by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 2-3 ekor ketam - kerat 2
  • 2-3 ulas bawang putih - cincang
  • 1 tangkai daun kari
  • 2-3 biji cili padi - potong serong
  • 1/4 cawan mentega tanpa garam (unsalted)
  • 1/4 cawan minyak sayur
  • 1/2 cawan susu cair
  • sedikit serbuk pati ayam
Cara

1. Panaskan mentega bersama minyak, tumis sekejap bawang putih, cili padi dan daun kari.
2. Masukkan ketam, masak sambil tutup kuali dan balik sekali sekala hingga ketam masak.
3. Masukkan susu cair dan sedikit serbuk pati ayam, masak sekejap lagi biar sos jadi sedikit pekat.
4. Boleh la dihidang dengan nasi putih ketika masih panas, kalau sejuk nanti kuahnya akan beku sebab guna mentega.

nk buat pun mudah sangat, cuma bila masak tu kena terus mkn la sbb guna mentega..klu dah sejuk nanti kuahnya akan beku..

Monday, November 16, 2015

Pancit Canton (Filipino Noodle)

Assalamualaikum w.b.t..'Allahumma La ilaha illa annta subhaanaka inni kuntu minaz zolimin' (Tiada Tuhan yang disembah melainkan Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku adalah dari orang yang membuat zalim), doa Nasi Yunus ketika dlm perut ikan..international la plak menu kat dapur shri dua ni, sbnarnya ni bekal anak skolah..memang duk goreng selalu, cuma xdan nk snap..pgi tu kebetulan siap awal tu yg posing la skit, kat wet kitchen hypermarket pun ada jual mee goreng pinoy ni..maz cuba buat tiru yg tu la, adoiii! xhbis2 dgn tabiat nk buat sdrik jgk tu deh..ada la jgk beli skli dua tu klu anak nk, mcm mee goreng kita je cuma xmsuk cili kisar dan meenya jenis kering, celur je 2 minit dah lembut, pastu terus masuk dlm rencah la..sayur pun bleh letak mcm2, pancit ni memang sedap ada sayur banyak..nk letak isi ayam pun bleh, ni maz buh telur je..Inysaa Allah jumpa lagi dan maaf atas segala khilaf..

PANCIT CANTON (FILIPINO NOODLE) by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1/2 paket pancit canton
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 biji telur - kocok sikit
  • 1/4 labu bawang besar - cincang
  • 1/4 sudu kecil kicap manis 
  • sedikit serbuk pati ayam @ garam
  • sayuran - maz guna zucchini, lobak merah, lada benggala hijau
  • sedikit minyak sayur untuk menumis
Cara

1. Didihkan air, celur pancit dalam 1-2 minit dan toskan, celur bila dah nak masuk dalam bahan rencah sebab pancit ni sekejap je dah lembut, jangan celur lama nanti hancur bila goreng.
2. Panaskan sedikit minyak, masukkan telur dan biar sekejap agar bahagian bawahnya masak dulu, kemudian kacau biar sedikit hancur, angkat dan ketepikan.
2. Dengan kuali yang sama, tambah 2-3 sudu minyak, masukkan bawang, sayuran dan masak sekejap sekadar layu.
3. Masukkan sos tiram,kicap dan sedikit air, dalam 1/4 cawan ke, sedikit serbuk pati ayam dan pancit.
4. Kacau balik biar sebati dan masukkan telur tadi, perasa secukup rasa, masak sekejap lagi sambil dibalik biar bahan rencah kering dan pancit lembut.

ni ler pancit canton, rsanya seakan mee kuning kita..makanan pabret pinoy la ni, kat sni pinoy memang ramai sungguh..rasa mcm kat manila dh, pekerja kfc, restoran, mall semua rata2 memang pinoy..

ni plak pancit yg dijual kat wet kitchen Ansar Galery, maz cuba tiru yg ni la..memang mudah sangat nk sedia pun..memula dlu xthu pun mereka guna pancit canton ni, ingatkan guna spagheti..maz main agak je, beli la yg mentah 1 bungkus dlu nk try..rupenya betul sbb ada banyak jenis jgk noodle pinoy ni..yg putih pun ada, goreng pun main ikut naluri je, Alhamdulillah kuat jgk sense dgn maknan ni..

pancit ni rsanya ringan gitu, mungkin sbb xguna bahan rencah banyak..tapi rasanya tetap sedap..xmuak mcm mkn mee, mungkin boleh juga goreng mee mcm ni kan..

Udang Masam Manis

Assalamualaikum w.b.t..'Subhaanallah wabihamdihi subhaanallah hil'azim' (Maha Suci Allah dengan segala puji bagiNya, Maha Suci Allah yang Maha Agung), 2 kalimah yg ringan dilidah, berat ditimbangan Mizan, bertemu skli lagi..kebetulan free dh skjap ni, masak pun simple je tghri ni..terasa jgk nk buat kue atau baking utk kunyah ptg nti..tpi rasa letih la plak, Inysaa Allah kut skjap lgi sambung msuk dpur blik ke..udang masam manis la plak, biasa udang ni buat tomyam atau gulai kuning..gaya lauk sepesen je kat rmah ni, masam manis ni memang menu pabret anak2..smlm buat telur bungkus, sosnya jenis manis gini la..tkpe la deh kena ikut gaya org yg mkn, kang klu buat lain xmkn pun buat ponat je masak..terima kasih seklai lagi pada yg sudi singgah dapur suam ni, semoga segala kekurangan yg ada dpt dimaafkan dan Inysaa Allah jumpa lagi..

UDANG MASAM MANIS by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 10 ekor udang 
  • 1 ulas bawang putih - ketuk
  • 3-4 sudu besar sos cili
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
  • sedikit gula, garam @ serbuk pati
  • bawang besar, cili merah, tomato, daun bawang - option
  • sedikit minyak sayur untuk menumis
Cara

1. Panaskan sedikit minyak, dalam 2-3 sudu, tumis bawang putih sekejap, masukkan semua jenis sos dan masaj biar berbuih sikit.
2. Masukkan sedikit air dan udang, masak sambil dibalik agar masak sekata.
3. Masukkan bahan sayur dan perasa secukup rasa dengan sedikit gula dan garam.
4. Masak biar sos pekat dan udang masak.

menu simple yg cepat dimasak sedap dimkn, memang sedap layan dgn nasi putih..ni pun lauk yg dh berminggu jgk duk dlm folder..

Sunday, November 15, 2015

Pulut Ayam (Thai Fried Chicken With Sticky Rice)

Assalamualaikum w.b.t..'Astaghfirullah robbal baraya, Astaghfirullah minal khotoya' (Ampuni hambamu ya Allah, Tuhan sekalian makhluk, Ampuni hambamu ya Allah dari segala dosa), sama2 kita perbanyakkan istighfar selalu, peringat utk diri sendiri jgk yg sentiasa lalai..Alhamdulillah berkesempatan bertemu skli lgi diruangan dapur maya ni, dh agak lewat bru ada masa nk update blog hri ni..smlm memang xsempat langsung, kluar rmah pepagi lepas sheikh habis mengajar, asar bru blik..skrang ni cuaca pun dh masuk musim sejuk, memang best la utk aktvti outdoor, ok la layan menu siam plak..tetiba rasa teringin dan didtgNya ilham utk buat pulut ayam ni, godek la tnya pakcik gugel ajak pergi thailand, kihkihh..tpi maz cuma amik sikit panduan utk bahan perap ayam je..tu pun xikut 100%, ejus buat ikut cara sendiri..pastu mcm pulut, semua tahu kukus kan, air cili tu guna yg dlm botol je..pastu bawang goreng, mudah sangat kan..sedap la mkn dgn ayam yg masih panas, pastu ada sos cili manis plak, cuma yg lucunya anak bongsu xreti nak mkn..dia tanya mommy xde kuah ke nasi ni, dia mkn la pulut dulu, pastu ratah ayam..Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan maaf atas kekurangan yg ada..

sekli skala mkn pulut gaya berlauk gini sdpp jgk..tpi klu selalu memang xlalu jgk, ye la kan kita org melayu dh azali perut nasi..org thai memang suka mkn pulut, agak unit jgk rasa pulut ayam ni..tapi sedap sbb ayamnya berasa dgn bahan tumbuk yg guna utk perap ayam tu, dulu klu blik kmpung time raya biasa la pulut ayam ni..kat pasir mas pun ada org jual, xsusah la nk cari menu siam ni klu duk sempadan tu kan..

PULUT AYAM (THAI FRIED CHICKEN WITH STICKY RICE) by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 10 ketol kepak ayam saiz kecik 
  • 4 uls bawang putih *
  • 2 ulas bawang merah *
  • 3-4 tangkai akar pokok ketumbar *
  • 1/4 sudu kecil lada hitam *
  • 1/4 sudu kecil lada putih (white peppercorn) *
  • 1/2 sudu besar gula pasir
  • nampla (fish sos) secukup rasa
  • sedikit kicap manis @ kicap pekat - nak bagi ayam warna gelap bila goreng
  • tepung beras secukupnya
  • minyak untuk mengoreng
Cara

1. Tumbuk lumat semua bahan bertanda *.
2. Dalam mangkuk satukan kepak ayam, bahan tumbuk, gula, kicap manis dan nampla secukup rasa (agak la ye), kemudian masukkan dalam peti dan perap selama 3-4 jam atau semalaman.
3. Panaskan minyak secukupnya dengan api sederhana (guna minyak yang buat goreng bawang tadi).
4. Masukkan tepung beras dalam ayam dan gaul sebati, kira bersalut dengan ayam (maz tak sukat pun, main buh gitu je), goreng sambil dibalik hingga masak dikedua bahagian, angkat dan toskan.
5. Boleh la dihidang bersama pulut, air cili dan bawang goreng.

Bawang goreng
  • 6-7 ulas bawang merah 
  • 1-2 cubit garam
  • 1/2 sudu kecil tepung jagung
Cara

1. Hiris nipis bawang, susun atas tisu dapur dan biar airnya serap agar bila goreng cepat masak dan bawang jadi rangup (sedia awal bawang goreng ni).
2. Panaskan minyak secukupnya, minyak biar banyak takpe sebab akan guna untuk goreng ayam plak, gaul bawang dengan secubit garam dan tepung jagung.
3. Goreng sambil dikacau selalu hingga perang, angkat dan toskan.

Pulut
  • 1 1/2 cawan beras pulut - rendam 1 jam
  • 1/2 sudu besar gula
  • 1/4 cawanb santan cair
  • sedikit garam
Cara

1. Sediakan pengukus dengan air mendidih, kukus pulut seperti biasa hingga masak, tapi masih keras ye sambil balik sekali sekala agar masak sekata.
2. Kemudian keluarkan dan masuk dalam bekas, gaul pulut dengan santan yang telah disatukan dengan gula dan garam biar sebati.
3. Masuk semula dalam pengukus dan kukus lagi dalam 5-7 minit agar pulut masak/ sepenuhnya/lembut.

Nota ilhamdapur : untuk air cili tu maz guna thai sweet cili sos, cuma tambah air panas dengan gula sikit nak bagi cair, atau boleh juga guna sos pencicah biasa. Ayam tu boleh juga guna bahagian lain, potong jangan besar nanti bila goreng cepat masak dan tidak hangus diluar.
ratah cicah dgn air cili tu pun sedap ayam ni..tpi mkn pulut ni perut rasa xkemas mcm mkn nasi deh..org kata kenyang skejap je, buat pun xbnyk..utk alas perut mlm sbb tghri msak simple je, xckup la plak..suami memang suka klu mknan gini..

Friday, November 13, 2015

Sekali Lagi..Es Teler

Assalamualaikum w.b.t..'Allahumma innaka afuwwun karimun tuhibul afwa fa'fuanni' (Ya Allah Engkau Maha Pengampun dan Mencintai orang yang meminta ampun, maka ampuni lah aku), sama2 kita perbanyakkan baca doa ni, doa yg Rasulullah saw ajar pada Aisyah jika bertemu dgn malam Lailatul Qadar..semoga Allah swt ampunkan dosa kita, dosa ayah dan ibu, dosa suami, anak2 dan insan yg kita sayangi serta muslim seluruhnya..bertemu lgi dipagi jumaat yg indah, amik masa skjepa la update dlu sblum kluar kjap lgi..Inysaa Allah bnyk jgk plan utk aktvti luar hri, cuti masak la klu hri minggu gini..ok la meh sejukkan tekak dgn minuman enak yg terkenal dri tanah seberang ni, dh kerap jgk duk buat esteler ni..semua sukaa! sedapppnya dgn rasa buah yg mcm2 tu..esteler ni buah avokado dan nangka mesti kena ada, kelapa muda dan buah kabung tu selalunya ada tempat yg letak, ada yg ganti dgn buah lain..maz guna nagka tin..airnya pun masuk sekali, walaaa sedap la terasa bau nangka tu..yg buat sblum ni xcampur air buah nagka tu, pastu kli ni guna susu pekat manis mcm yg mkn kat Padang..Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan maaf atas segala kekurangan yg ada..

masa kat Padang hritu pun, sampai je terus ckp kat Pak Supir nk cri esteler dlu..sempat la rasa esteler kat 2-3 tempat rumah makan, esteler Rumah Makan Simpang Raya sedap, Lambun Ombak pun sedap..ilang windu kat esteler sana..abangngah dgn suami kata dh sama mcm rasa esteler simpang raya, Alhamdulillah atas segala nikmatNya..

ES TELER by http://ilhamdapur.blogspot.com/
Bahan-bahan
  • 1 biji kelapa muda 
  • 1 biji buah avokado 
  • 1/2 tin nagka dan jusnya - boleh guna nangka segar
  • buah kabung - yang warna putih jernih, ada jual kat pasaraya, kat sini pun ada jual
  • nata de coca dalam sirap, amik buah je  - kalau guna yang biasa (putih) boleh masuk dengan airnya sekali
  • susu pekat manis secukupnya
  • sedikit ais ketul
Cara

1. Satukan air kelapa muda, sirap dari buah nangka dan susu pekat secukup rasa.
2. Masukkan semua buahan dan sedikit ketulan ais.
3. Untuk hidang, letak sedikit ketulan ais dalam gelas, tuang sedikit air (dari no 1) kemudian susun buah diatas secukupnya, letak serba sedikit buah yang diguna.
4. Tuang sikit susu pekat atas buah, sedia untuk dinikmati.

nak buat pun mudah sangat..klu npak ada buah kelapa muda mesti beli utk buat esteler ni, smlm pun beli lgi buah kelapa sbb nk habiskan nangka tin yg ada skit lgi tu..Inysaa Allah esteler lgi la esk lusa..

Thursday, November 12, 2015

Kek Pandan Kukus Lapis Keju

Assalamualaikum w.b.t..'Assalamualaikum w.b.t..'La ḥawla wa laquwwata illa billah' (tiada daya upaya melainkan padaNya jua la tempat berserah), sekli lgik kek lapis keju..asik kek keju je ni! lgi la bertambah lemak tepu deh..hasil expiremen ilhamdapur 5 hari lepas, biasa la dapur ni klu delay ni kan..kek pandan lembut dgn gabungan keju yg ckup sedap, mcm mkn japanese cotton cheesecake pun ada rsa keknya, lembut, moist dan lemak..Alhamdulillah semua dgn izinNya, amik idea dri kek ni..asalnya resipi kek kukus hawflakes dari Kak Fida myresipi..cuma maz ubah buat kek coklat, kali ni buat versi pandan, pastu gabung dgn lapisan cheese kek coklat lapis keju hritu..cuma utk kek coklat tu maz guna 130g keju dgn 1 biji telur, utk kek pandan ni maz tambah sikit kejunya jdi 150g utk sebijik telur dan maz gandakan kuantiti cheese jdi 300g dgn 2 biji telur..ok la nak kena masuk dpur dlu, dh pkul 10..Insyaa Allah jumpa lgi, selamat berhujung minggu dan maaf atas segala kekurangan..

nak buat pun mudah sangat, utk lapisan ijau tu cuma campur je smua dan putar..lapisan cheese pun gitu jgk..pastu selamat mengukus la..

KEK PANDAN KUKUS LAPIS KEJU by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan 
  • 4 biji telur sejuk gred B, dari peti  
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan allpurpose flour @ tepung gandum berkualiti (kat sini maz memang banyak guna allpurpose flour sebab tepung gandumnya tak elok sangat)
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu besar ovalette
  • 75 ml susu cair
  • 1/4 sk garam
  • 50 ml minyak sayur atau minyak jagung
  • 1/2 sudu kecil vanilla
  • sedikit paste pandan - kalau nak buat kek coklat, ganti coklat emulco, pewarna merah kalau nak buat red velvet
Cara-cara

1. Sediakan pengukus dengan air mendidih (maz guna pengukus guna pengukus letrik) alas loyang dengan kertas baking.
2. Ayak tepung garam dan baking powder, kemudian campur kesemua bahan-bahan di dalam mangkuk mixer kecuali minyak.
3Putar selama 3-4 minit kalau guna (stand mixer) atau 6-7 minit dengan (hand mixer) sehingga adunan menjadi kembang dan ringan, maz guna hand mixer je.
4. Masukkan pandan paste, putar sekejap untuk sebatikan warna, masukkan minyak dan kaup balik dengan senduk kayu atau spatula biar sebati, jangan terlebih kacau ye.
5. Tuang adunan pandan dalam loyang, ratakan keseluruh loyang (maz guna senduk lauk yang plastik tu, bahagi untuk 3 lapis, agak-agak la ye ketebalan tu).
6. Kukus selama 4-5 minit, balut tutup pengukus atau letak je sekeping aluminium foil atas permukaan loyang agar air tidak menitik.
7. Tuang pula separuh dari lapisan keju, jika buat 2 lapis mcm tu dan kukus selama 7-8 minit atau biar permukaannya keras sikit. 
8. Lapisan akhir sekali kukus selama 20-25 minit dan sejukkan dulu sebelum dipotong.
9. Kek ni kalau nak simpan 2-3 hari kena masuk dalam peti la sebab ada keju.

Lapisan Keju
  • 300g cream cheese - suhu bilik, tapi maz terus guna je yang amik dari peti
  • 2 biji telur saiz B
  • 4 sudu besar gula halus
  • sedikit vanilla
Cara : Satukan cream cheese dan gula, putar biar berkrim dalam 2-3 minit kemudian masukkan telur dan vanilla, putar biar sebati.


Nota ilhamdapur : sebenarnya maz buat 1/2 dari respi diatas sbb pengukus kat rumah ni kecik, tu la gambar pengukusnya, dh 5-6 tahun rasanya duk berkhidmat, buat kuih pun kukus guna ni la jgk, sbb tu kek coklat lapis keju baru ni pun kecik jgk sbb pengukus bleh masuk loyang bulat 7 inci je, dan bekas plastik tu la yg maz guna utk kukus kek pandan ni, saiz 5 1/2 x 8 inci, sbb xde loyang 4 segi yg muat pengukus, tapi kat atas tu maz letak respi yang dah digandakan sebab rsanya klu buat 1/2 takut sikit sangat, kalu nak buat 1/2 respi mcm yg maz buat ni pun boleh je..

pas seketul2 msuk mulut, mcm span gitu..puas hati dgn hasil dan keenakkannya, terasa nk mkn la plak tgk yg ni..suami dgn abangngah kata sedappp sangat, tpi dlm folder tu ada lagi 4 biji rsanya kek yg duk tunggu Q, makin banyak balik gambarnya..Alhamdulillah atas segala nikmatNya..