Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Thursday, April 9, 2015

Homemade Strawberry Jam

Assalamualaikum w.b.t..'Hasbunallah wa ni'mal wakil'..biasanya mkn jem beli je...tpi beli yg homemade stail yg dijual timbang kat pasaraya...memang sedapp durra homemade jam...klu kat sni xmkn jam botol...beli durra sokmo...buat jam sdrik ni sbb beli stoberi bnyk sangat wken hritu...bkn niat nk beli pun...tapi sebab org yg jual tu merayu2 sruh amik yg last kotak stoberinya...kesian plak sampai 2x dtg kat kereta...dh puas kisar buat smoothie...tu yg buat jam ni 1kg...dh seakan rsanya mcm jam durra tu...Insyaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala khilaf...

abangngah dgn babanya la suka sangat...skejap2 masuk dpur sapu jam kat roti...abangngah kata lgi sedapp dri jam beli tu...dh hbis 2 botol kecik ni...1kg stoberi tu bleh dpt banyakkk...maz buh dlm botol besar 1 dan botol kecik ni 2..

ni lerr stoberi yg borong wken hritu...biasanya duk bli 4-5 paket 1 dinar...hritu rezki dpt 1 kotak terus 1 dinar...memula sampai tu dh bli la 1 dinar yg dlm plastik tu 4 paket...pastu msa nk blik msuk kreta...dtg plak org lain sruh bli stoberinya...kesian plak klu xamik...jdi tu la yg bleh buat jam ni...sbb banyak sangat...Alhamdulillah rezki driNya...

Homemade Strawberry Jam by http://ilhamdapur.blogspot.com/
Bahan-bahan
  • 1kg buah strawberi - timbang yg dah cuci, toskan
  • 3 1/2 cawan gula kastor @ ikut keperluan, bergantung pada kemanisan strawberi
  • 1/8 sudu kecil garam
  • 2 sudu kecil serbuk agar-agar - maz guna NONA
Cara

1. Kisar atau hancurkan (tekan-tekan guna potato masher atau masuk dalam pengisar dan tekan biar hancur sikit, maz guna immersion blander).
2. Satukan strawberi, gula, garam dan masak sambil dikacau sekali sekali hingga berwap panas.
4. Kemudian masukkan serbuk agar-agar, sebatikan dan terus kayau hingga mendidih dengan api sederhana, kalau rasa kurang gula boleh tambah.
5. Masak biar mendidih lama sikit dalam 8-10 minit, sejukkan sepenuhnya sebelum disimpan dalam botol dan peti sejuk.

baru masak...tunggu sejuk la dlu baru bleh masuk botol...

Inysaa Allah wken ni klu ada msa nk prgi psar lgik...kut masih murah lgi stoberinya...ingatkan dh mahal sbb kat pasaraya dh xbnyk...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...