Thursday, October 28, 2010

Layer Cheesecake

Assalamualaikum..kek yg kita buat msa gader2 nga kakak2 jelitawan wken lepas..tpi kek ni kita buat hri sbtu lgi la..sbb ciskek ni nk kna tdor lam pti dlu 1 mlm..rspi asal Triple Layered Cheesecake by Amy Heng..dri buku respi koleksi keknya yg ada dlm simpnan kita..tpi kita dah olah buat pengubahsuaian skit utk memudahkan lgi dan buat 2 lapis je..klu dh ciskek tu memang lemak brkrimm!! tekstur keknya ckup lembut dan smooth..mcm ais krim gtuw kata Najwa..lain kli memang bleh buat lgi..ok la kat bwah ni rspi yg telah kita olah..klu rspi asal utk base saja gna 6 bhn..tpi kita memudahkannya gna 2 bhn utama sja..rspi2 Amy Heng ni memang trkenal dan insyaallah pasti mnjadi..

kita kurangkan jdi 1/2 rspi saja..ni pun dah xhbis mkn..ciskek ni bkn leh mkn bnyk2 kan...kita pun cma amik rsa 2 mulut je..sbbnya xminat..hehe..

keknya teramat lembut..lemak brkrim..cdpppp..

Layer Cheesecake by ilhamdapur.blogspot
Bahan-bahan

Bahan A (Base)

  • 100g biskut (digestive) dihancurkan - maz guna biskut marrie perisa kopi
  • 50g butter - dicairkan
Bahan B (Filling)
  • 375g cream cheese (pada suhu bilik)
  • 60g gula halus
  • 15g tepung jagung (diayak)
  • 150ml whipping cream
  • 2 biji telur saiz A
  • 1/2 sudu besar sunquick orange
  • 1 sudu kecil mocha paste/emelco @ 1/2 sudu kecil nescafe (bancuh dengan 1 sudu kecil air panas) + sedikit coklat emelco atau boleh letak apa-apa perisa ikut citarasa

Cara-cara

1. Panaskan oven dengan suhu 150 C. Sapu butter sikit pada loyang bulat 'loose-base' 7 inci.

2. Campurkan bahan A dan gaul sebati, kemudian tekan dalam loyang agar sekata dan simpan dalam peti (buka sejuk beku ye) selama 15-20 minit.

3. Pukul cream cheese, gula dan tepung jagung hingga sebati dan berkrim. Masukkan whipping cream. Putar lgi. Akhir sekali masukkan telur satu persatu dan pukul hingga sekata.

4. Bahagikan kepada 2 bahagian. Satu masukkan sunquick orange dan satu lagi masukkan perisa mocha.

5. Tuang lapisan mocha dulu atas biskut (bahan A) tadi secara perlahan dan bakar kaedah 'steam-bake' selama 30 minit. Kemudian tuang pula bancuhan sunquick tadi dan bakar lagi selama 40-50 minit.

6. Bila dah masak, buka sedikit pintu oven dan biarkan kek sejuk didalam oven selama 2 jam sebelum disimpan dalam peti (bukan sejuk beku) selama 6-8 jam atau semalaman lagi. Boleh la dihias ikut citarasa sebelum dihidangkan.

NOTE :
1. Pastikan loyang kek dibalut dengan aluminium foil sebaiknya agar air tidak masuk dalam kek.
2. Kaedah 'steam bath' adalah dengan cara menggunakan 2 loyang. 1 loyang mesti berisi air panas kemudian baru diletakkan loyang kek.

ni rspi asal by Amy Heng..klu nk buat mcm ni pun leh jgk..cma bnyk keje la skit ye..kita ni jnis nk yg sonang2 aje..hehe..

Wednesday, October 27, 2010

Akhirnya...Kami Bertemu...

Assalamualaikum..dah mkn mlm ke smua ye..ke ada yg mkn rti je mcm kita ni..rsanya ramai yg dh thu kan tntang prtemuan keramat pgi ahad lepas..hehe..kita rasa brtuah sngat mnerima knjungan 3 ladies yg ckup trkenal dan hebat dialam bloger ni..Kak Ummi datang bersama Najwa (anak daranya)..Kak Jun dan Mama (kami brdua ni slalu jpa..sat2 ding dong kita tkan loceng mama..tpi tetap kna brkepit jgk..hehe)..memang gumbira sngat dpt brtemu dgn sifu2 kita ni..bkn senang nk amik msa kakak2 kita ni..mcm Kak Ummi duk Kuantan..Kak Jun plak memang bz women..hehe..tpi akhirnya impian tu trcapai jgk..wpun kami brsma dri tghri smpai ke lewat ptg..tpi rsa mcm skejap je..smpaikan kat trafik light pun nk smbang jgk..hehe..

mksih banyk2 buat Kak Ummi..Kak Jun dan Mama sdi luangkan msa utk mencipta satu lgi kenangan yg indah buat kita..mksih jgk buat husband Kak Ummi dan Kak Jun yg ckup sporting dan sdi menyerahkan isteri masing2 pda kita nga Mama..tpi alhamdulillah xde yg cdera kan! kan! hehe..cma lenguh2 rahang dan perut je la kan..sbb gelak xhenti2!! harap2 xde yg skit telinga la ye..apa nk buat..daku memang begitu..hehe..ok la kat bwah ni sbhgian gmbar yg telah mndapat penapisan finas..hehe..

sembang smbil mkn..tkpe kak..leh duk lama2..husband pun dah bgi lampu ijau..hehe..kita smpat sdiakan satay ayam bersama kuah kacang serta nasi impit..pulut kuning dan rndang daging..tpi bntuk munga je Cik Mat..kmaz xde bntuk rabittt!! hehe..lain kli kmaz cri ye..takoyaki (upon request)..layer cheesecake..brwnies dan simple dsert..fresh fruit koktail puding tu..

msa ni Mama dan dtg..lgi meriah la prbincangan kami..kalah org bncang psal bsnes..hehe..memang hpening sngat2 wpun cma kami berlima..riuh rendah dgn suara2 merdu dan sopan kaum ibu2 ni..hehe..Najwa cma mncelah skli skala je..sori ye gmbar Mama disbalik namanya ituw...

ni la seadanya..smga kakak2 kita ni xserik utk mrasa msakan kita lgi..segan jgk sbnarnya msk utk sifu2 ni..

akhir skli sesi penyampain hdiah oleh cikgu besar..yg xpgang hdiah tu la cikgu besarnya..maap la ye ada cat pink plak 2 tu..hehe..mksih bnyk2 ye Kak Ummi atas tnda knangan dri kak ni..smga prshabatan yg trjalinan kekal spnjang hayat..mksih jgk buat Kak Jun bwa mcm2..smpat lgi tu kak msk..mohon maaf jgk dri kita atas sgala kekurangan..tpi rasanya trlebih ada la..trlebih cakapppp!! hehe..memang srnok sngat prtemuan ini..insyaallah smoga dpt jmpa lgi dithun hadapan..Mama..thun ni jgn buat gader2 lagi tau..nti ada yg menangis dri jauh..hahaha..lepas umah kita..rmbngan cik keah strusnya buat kecok kat umah Mama plak..sib baik Cik Abang Mama pun sporting sngat2..hehe..

Monday, October 25, 2010

Fresh Fruits Koktail Puding - Special Untuk Kakak-Kakak Ku..

Assalamualaikum..waaa trasa mcm lamanya kita xlepak kat dpur kita ni..tpi smjak kblakangan ni memang msa xmngizinkan..bnyk bnda yg nk kna dislesaikan dlu..jdi tu yg kita sepi je smgu dua ni..xnpak bayang2 kita kat dpur kwn2 smuakan..hehe..ok la dsert simple yg sihat ni kita buat khas utk kakak2 kita yg memang awek muda smuanya..tghri smlm kami ada gader2 berempat..Kak Jun..Kak Ummi dan Mama..dsert ni pun nyaris2 kita yg kna mkn sorang..sbbnya hmpir trlupeee nk bwa kluar!! sib baik Kak Ummi brcrita psal Cik Mat ajar sorang nyonya tu bli buah stoberi mcmana ye..Cik Mat..xde trsedak2 ke kat umah smlm tu..hahaha..nti klu Cik Mat bli stberi lgi..tlong plih utk kmaz skli ye..hehe..ampunnnn..crita gader2 smlm nti kita crita kmudian ye..gmbar smua msih lgi dlm kmera..nk kluar dlu..

dsert yg ringkas dan mudah aja..tpi cdppp..sbnarnya kita memang nk buat yg simple2 aja..sbb tkut xsmpat nk sdiakan..lalu trcipta la dsert yg mewah dgn buahan segar ni..
Sumber Resipi : Ilhamdapur.blogspot
Bahan-bahan (tiada sukatan tepat)

  • 1/2 tin susu cair
  • 50ml susu segar
  • gula secukupnya (ikut selera nak manis macamana)
  • sedikit garam (nak bagi rasa lemak yang seimbang)
  • buahan segar secukupnya - buah kiwi, strawberi, mangga dan pisang atau boleh guna apa-apa buah yang sesuai - didadu
Cara-cara:

1. Masukkan susu cair dan susu segar dalam periuk, panaskan dengan api perlahan. Masukkan gula dan sedikit garam (sikit je ye). Kacau sehingga sehingga gula larut. Padamkan api.

2. Sejukkan dulu susu dan buahan yang telah didadu tadi seketika dalam peti ais (bukan sejuk beku ye).

3. Masukkan buahan segar tadi dalam cawan atau bekas yangs sesuai, tuangkan susu cair tadi hingga menutupi buah. Sedia untuk dinikmati.

Tuesday, October 19, 2010

Sambal Udang Petai

Assalamualaikum..ni sbnarnya lauk yg dimsk lama dah..awal mgu lepas rsanya..nk hbiskan petai yg kita bli msa gader2 hri tu lgik..dri jdi rzki alam flora gtuw aje..tu yg kita msk buat smbal udg ni..tpi yg mkn cma kita sorg..buat pun bknnya bnyk..dlm 8-10 ekor udg je..kita mkn nga nsi lemak bli..alah nsi lemak shenggit tu..tpi xhbis jgk..kita pun xgmar sngat msk2 brsmbal ni..last2 jdi rzki alam flora jgk ler 3 ekor..


Sumber Resipi : Ilhamdapur.blogspot

Bahan-bahan

  • 8-10 ekor udang saiz sederhana besar - buang kepala dan toskan
  • 5-6 sudu besar cili kisar - rebus cili kering dan kisar dengan sedikit air
  • 2-3 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1-2 ulas bawang putih *
  • 3 ulas bawang merah *
  • 1 batang serai *
  • 1 labu bawang besar - dihiris
  • 1/2 inci halia muda *
  • 1 inci gula melaka (maz guna gula karek kelantan)
  • sedikit gula dan serbuk pati ayam
  • air dan minyak untuk menumis secukupnya
  • petai secukupnya

Cara-cara

1. Kisar hancur semua bahan yang bertanda * dengan sedikit air.

2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar tadi sehingga wangi. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak dengan api perlahan. Masukkan bawang besar dan gula melaka. Kacau sebati.

3. Tambahkan air dalam 2-3 sudu besar dan tumis lagi sehingga pecah minyak lagi (tujuannya agar cili benar-benar masak).

4. Bila hampir kering, tambahkan air lagi dan kacau sebati. Masukkan sos cili, sos tiram dan perasakan secukupnya dengan sedikit gula dan serbuk pati ayam. Kacau sekata.

5. Masukkan udang dan petai. Balik-balikan sehingga udang masak. Siappp...

Monday, October 18, 2010

Strawberi Koktail Puding

Assalamualaikum..dh bebrapa hri cuaca agak pnas sngt kan..klu jmur kain lewat skit..mau brpinau2 mata bila msuk umah..jdi utk sjukkan tekak pnas2 ni..kita buat ler pding simple ni..smbil2 nk hbiskan stok stbri lam pti..ye la kan nti tmbuh pkok plak stberi tu bila tuannya xde nti..hehe..kbtulan wken kan..adik2 kita smua mai umah..jdi ada la yg nk dijamunya..pding ni sma je mcm pding koktail yg biasa tu..cma kita buat ada lapisan atas..lapisan dri buah strberi yg dikisar..sja nk npak brlapis2 dan cun skit..hehe..cma lain kli kna lembikkan skitttt je lgi lapisan bawah tu...lgi sdppp...ok la ye nk kluar amik anak bonsu kita dlu..

nama utk pding ni kita main hentam je la ye..janji ada namo..hehe.

anak2 kita smua xmkn sgala mcm pding yg gna agar2 mcm ni..huhuhu..susah btul..dpt la jgk kita bgi kat jiran skit..tpi utk jiran kita buat dlm cwn trspren yg trus bleh buang tu...

Sumber Resipi : Ilhamdapur.blogspot
Bahan-bahan

Lapisan Bawah
  • 1 tin susu cair (400g)
  • 100ml susu - boleh lebihkan 20ml lagi sukatan susu ni kalau nk lapisan bawah yang lembik lagi sikit.
  • 80g gula - boleh kurangkan jika tak suke manis
  • 1/2 sudu besar serbuk agar-agar, maz guna NONA
  • 4-5 biji buah straberi - dadu kecil-kecil
  • buahan koktail secukupnya - toskan air
  • sedikit garam
Lapisan Atas
  • 6-7 biji buah strawberi
  • 1 cawan air
  • 3-4 sudu besar gula (boleh tambah @ dikurangkan)
  • 1/2 sudu kecil serbuk agar-agar
Cara-cara

1. Masukkan buahan koktail dalam cawan atau bekas yang sesuai beserta strawberi yang didadu tadi. Ketepikan.

2. Panaskan susu dengan api perlahan sambil dikacau sekali sekala. Masukkan gula, garam dan kacau sebati. Kemudian masukkan serbuk agar-agar. Masak sehingga agar-agar larut sepenuhnya.

3. Tuang dalam no. 1 tadi dan sejukkan seketika.

4. Kisar buah strawberi dengan air. Kemudian panaskan dengan api perlahan. Masukkan gula dan kacau sebati. Masukkan serbuk agar-agar dan masak sehingga serbuk agar-agar larut sepenuhnya. Biar suam-suam sikit sebelum dituang atas lapisan pertama tadi.

5. Bila lapisan pertama tadi sudah sedikit mengeras, tuang secara perlahan-lahan lapisan strawberi pula (maz guna sudu). Sejukkan sebelum dihidagkankan.

NOTE : Lapisan atas tu kalau tak mengeras pun dah sedia untuk dinikmati.

Sunday, October 17, 2010

Terjah Rumah Rozie UK Di Bangi Pulak

Assalamualaikum..slmat brhjung mngu buat smua..msti ada yg dh ada plan nk ke mna2 hri ni tu ye..kita dan Kakintan srta Kak Ham plak prgram jejlnnya tghri smlm..kmi ke Bangi rmah seorang lgi shbat blger yg bru blik Msia bln 3 hri tu..sblum ni Zie sklrga tnggal kat UK slama 3 thun..sbnarnya sblum puasa lgi kita plan nk jmpa nga Zie ni..nk bgi arbaya (jubah arab) yg Zie kirim msa kita kat bahrain dlu..sja kami xnak pos..tpi memandangkan msa tu Zie pun tngah pnen dan sbuk dgn tugas2nya diskolah..maklum lah bru mula mngajarkan..jdi plan tu asik trtnguh je..shingga la tghri smlm bru la hjat kami nk jmpa tu trcapai..jdi smlm tu kira 2 in 1 la..dpt jmpa Zie dan babynya skli..biasalah kan klu geng2 bloger ni brkmpul..memang xtutup mulut..ada je yg nak disembang..kesian baby Zie nk tdur pun xlena..mana idaknya..skejap2 kami gelak..mau xtrjaga baby tu..wpun kami smua pestime jpa dgn Zie ni..tpi rsa mcm duk smbang hri2..rncak snguh..klu xkesiankan baby Zie nk tdur..sure xangkat kaki lgi tu..kihkih..tu pun 3 jam jgk kami kat umah Zie..mksih skli lagi buat Zie sdi luangkan msa utk kami wpun sbuk dgn baby..siap ada mkn2 lgi tu..Zie sdiakan mee greng..agar2 dan kuih smpingan lgi la..mksih jgk Zie atas tnda knangan dri UK tu..Mama xdpt ikut skli sbb ada hal yg xdpt dielakkan..sori la Zie..kita dh nak p bahrain blik bru dpt bgi arbaya Zie tu..insyaallah smga dpt jmpa lgi..

xlama kmudian Kak Umi-e plak smpai..Kak Umi ni pun duk area stu jgk.cma seksyen lain..apa lgi klu dh brtmbah ahli forum tu mkin rncak lgi le topik2 yg dibcarakan..hehe..kbetulan Kak Umi ni pun bru blik mkn angin dri Jordan dan UK..dpt ler jgk mrasa FM dri jauh..mksih ye kak..klu p mkn angin lgi tu..jgn lupe buah tngan ye..kihkihh..bleh ke main mtak mcm tu eh..

baby baru Zie..Rania Aleeya yg comel sngat..ciannya baby..ada ke ptut adik Atikah yg jaga..mak2nya mana ni?? apa lgi..mnjamu slera la tu...

snyum dan posing hbis kakakku yg 2 org ni..tpi maintain sopan dan ayu gtuw..jgn salah angap tau..Kak Ham dah xmnyusu btol ye..tu btol baby Atikah..ampun kakkkk..

mcm biasa ler kan..segmen posing2 sblum blik msti ada..dri kiri Kak Umi-e..Kakintan..Kak Ham..Zie dan yg muka brtmpal tu sapa lgi kan..hehe..

lepas dri umah Zie..kami singah plak rumah Kak Aniza yg area stu jgk..jaraknya dlm 1km je dri umah Zie (maap la ye Kak Aniza ni bkn blogger)..tpi Kak Umi xikut skli sbb anaknya ada tusiyen..Kak Aniza ni besfren Kakintan dan Kak Ham..kita pun kenal jgk la Kak Aniza ni..cma ni la pstime kita brtntang mata..mlanya ckp nk sngah kjap je..tpi klu dh buat forum mcm tu..pnas jgk la sofa empuk tu kami duduk..hehe..Kak Aniza ni memang sntiasa sbuk..mana daknya..msa kami msuk pgar banglonya..dia xde..rpenya blum smpai umah lgi..bsnes women..mksih ye kak sdi spend time utk kami..insyaallah ada rzki smpai lgi ler kita umah kak..Kakintan dan Kak Ham dah kerap p umah Kak Aniza ni..

apa la yg buat kakakku 2 org ni snyum lebar ye..ni msti sbb tgk btol bskut pnuh lgi atas meja Kak Aniza tu..hehe..memang bnyk lgi ckut2 rya Kak Aniza..ditmpah khas dri Johor..bnyk bskut2nya lain dri yg biasa..

Friday, October 15, 2010

Chiffon Cheesecake

Assalamualaikum..kmbli nga kek cpon plak..smjak kblakngan ni sbuk skit dgn anak2 nk exam..jdi tu yg slow skit dpur kita ni..ditmbah plak dgn mcm2 aktvti smpingan dan mood mls tu ada jgk skit2..lagi lerrr mkin mnjdi..hehe..mcm biasa kita klu buat kek ni slalunya sbb nk bgi pda sapa2..klu nak buat utk mkn sdri tu memang jarang sngat2..sbbnya kek2 ni xmndpat smbutan kat umah kita..xde pminat sngat..kli ni try cpon buh cheese plak..kek ni kita buat pgi smlm sbb nk bgi pda makcik kita..mcm biasa la kan klu cpon tu keknya memang laaaaa teramat lembutnya..cdp plak tu dgn rsa lemak2 cheese..rspi dri buku FANTASTIC CHEESECAKE by ALEX GOH..mceh ye Mama..rspi kat bwah ni kita dah alih bhsa...

buat2 xnpak je la ye kulit kek kita yg mngelupas tu..xckup pkai botox ni kut..kihkih..

teksture kek yg memang gebuuu..moist dan lembut sngat2..nyum..nyum..

Chifon Cheesecake
Bahan-bahan

A
  • 60g susu segar
  • 40g krim cheese
  • 25g butter

B

  • 65g tepung gandum

C

  • 4 biji kuning telur gred A

D

  • 4 biji putih telur gred A
  • 100g gula
  • 1/8 sudu kecil garam
  • 1/8 sudu kecil krim tartar
Cara-cara :

1. Masak bahan A sehingga sebati (double boiler).

2. Angkat kemudian masukkan B dan kacau sebati.

3. Masukkan pula C dan kacau sebati.

4. Pukul putih telur dari bahan D hingga berbuih. Kemudian masukkan bahan-bahan yang selebihnya dan putar lagi sehingga kembang (bertanduk).

5. Masukkan putih telur dalam adunan cheese tadi (langkah no. 3) secara kaup balik dengan spatula sehingga sebati.

6. Jangan digris loyang dan bakar dengan suhu 175 C selama 35-40 minit atau bergantung pada oven masing-masing . (maz bakar dengan suhu 150 C selama 35 minit)

Wednesday, October 13, 2010

Ikan Masak Tempoyak

Assalamualaikum..lauk yg dah lama sngat2 ni..msk msa suami kita blik hri tu lgi..bkn kata dah tngal tulang..tlangnya pun dah lama jdi baja..hehe..anak2 kita smua xmkn lauk2 msk stail gni..jdi tu yg jarang sngat2 ada mnu lauk kat dpur kita ni..mksih pda pngunjung ilham dapur dan maap ye mna yg kita lum buat knjungan bls lagi tu..skrang ni msim anak2 exam..jdi nk kna jdi cikgu la plak..xleh nk layan lappy sngat..ni pun smbil2 tgk aiman buat latihan math..


Sumber Resipi : Ilham Dapur.blogspot
Bahan-bahan
  • 3-4 keping isi ikan yang sesuai - maz guna ikan susu (cuci bersih dengan asam jawa/limau nipis)
  • 3 ulas bawang merah
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1/2 inci lengkuas
  • 3-4 sudu besar tempoyak
  • 5 biji cili padi merah
  • 1/2 biji buah english gourd - nama melayu kita tak lahu la pulak
  • air secukupnya ( dalam 2 cawan )
Cara-cara

1. Kisar bahan yang bertanda * bersama tempoyak.

2. Dalam periuk masukkan air dan bahan yang dikisar. Masukkan buah english gourd dan masak sehingga mendidih dan buah lembut.

3. Kemudian masukkan ikan dan perasakan seenak rasa dengan sedikit garam dan gula. Biar ada rasa masam yang sedikit menyerlah dari tempoyak.

4. Masak seketika lagi sehingga isi ikan lembut. Siap...

Sunday, October 10, 2010

African Marble Kek versi Loyang Cutter

Assalamualaikum..buat kek lgiii..kli ni kek belang2 plak..kek ni kita buat hri jmaat lepas utk jamuan kat Q-dees anak bongsu kita skolah..sblum ni dah prnah buat..tpi versi sbjik..rspi bleh tgk kat SINI ye..kek ni memang lembuttt dan sdp bgi pngemar kek btter..

bgi memudahkan keje ptong memtong..kita pepandai je p buat dlm loyang ctter 12x12 inci..nk kan ptongan kek tu sma saiz..tapi keknya tetap OK..tkstur keknya masih moist wpun keknya tak tnggi sprti gna loyang atau acuan kek yg biasa..cma kita kurangkan msa membakar sbb kek agak nipis jdi cepat masak..kita bakar selama 30 min dgn suhu 150 C..ni oben kita la ye..

gmbar ni dan yg kat atas tu kek yg kita dah kerat 2..nk kasi npak skit belang2nya tu...hehe..

Friday, October 8, 2010

Menu Masa Gathering Minggu Lepas..

Assalamualaikum..layan kuih jpun plak..sbnranya tkyaki ni kita buat msa gader2 minggu lepas jgk..pastu smlm pun buat lgi khas utk Mama sbb kita memang splier tetap tako utk Mama..kan Ma..muahhh..sblum ni pun dh buat 3-4x..kita buat stail kita je..jnji sdp ditekak ni..leh tgk kat SINI ye..SINUN pun ada jgk..hehe..


smua ckp cdpppp..memang cdppp kan Mama..Kak Wan yg ni xnk tmbah ke..kihkih..

Creamy Banana Split Lagii...

Assalamualaikum..buat msa suami kita blik ari tu..pastu dsert ni jgk yg kita hdangkan msa sifu2 dan kwn2 brkmpul kat umah kita mngu lepas tu..plan asalnya nk buat menda lain..tpi xsompat la plak sbb nk kna p kbun pnjat pkok ngka nga cri pcuk ubi..kihkih..jdi ni yg pling cpat dan senang..bhn2nya pun dh ada..enak plak tu..lemak brkrim..sblum ni dah buat..leh tgk kat SINI ye...

maman timee!! cdppppp...

sapa yg trngin tu cpat2 p cri psang ye..sonang je ni..laju je msuk mulut..

Thursday, October 7, 2010

Satay Ayam & The Geng

Assalamualaikum..meh layan satay plak..kita buat ptg slasa lalu..kbetulan hri slasa tu adik kita smbut bsday anaknya Rayyan yg ke 2 thun..adik ipar kita mtak kita buatkan cc upin ipin skli..jdi tu yg kita buat satay ni utk mkn2..kita buat 3 ekor ayam..dpt la bgi kat jiran2 skit sorang..pastu antor ke umah Mama skit..satay dan kuah kcang ni kita buat stail Ma kita je..rspi nti kita taip esk2 ye..

brhempas pulas jgk la nk nyalakan api tu..mula2 mati..yg ke2 pun xmau idup jgk..msa tu mnyesal pun ada p gatai nk buat sdri..klu bli yg dh siap kan sonang keje..kihkihh..kli ke3 kita tiup gna kipas angin..haaa amik ko..bru la mnyala nga elok..bila dh jdi bara tu skjap je siap bakar satay 100 cucuk lebih..lama nk nyalakan api lgiii!! pnya la susahhh...

Sumber Resipi : Ilhamdapur.blogspot
Bahan-bahan

Kuah Kacang
  • 300g-400g kacang tanah - digoreng tanpa minyak dengan api perlahan, dibuang kulit dan dikisar sedikit kasar
  • 2-3 labu bawang besar - hiris nipis-nipis
  • 6-7 tangkai cili kering
  • 4-5 batang serai - hiris nipis-nipis *
  • 1/2 sudu kecil jintan putih *
  • 1 inci lengkuas - diketuk
  • gula kabung/gula melaka secukupnya - maz guna 2 keping gula karek kelantan
  • gula dan garam secukupnya
  • air secukupnya - dalam 2 liter
  • 1-2 minyak masak secukupnya
  • sedikit air asam jawa
Cara-cara
1. Dalam periuk panaskan minyak. Goreng bawang besar hingga garing keperangan. Angkat dan ketepikan. Goreng pulak cili kering sekejap dalam 1 minit (jangan bagi hangus ye, nanti kuah kacang jadi pahit)
2. Kemudian kisar bahan-bahan yang digoreng tadi dan bahan yang bertanda *.
3. Dengan mengunakan minyak yang sama. Tumis bahan yang dikisar tadi dan lengkuas sehingga garing dan pecah minyak dengan api perlahan.
4. Masukkan pula air asam jawa. Kacau sebati. Kemudian masukkan pula air (agak-agak la ye).
5. Masukkan kacang tanah dan gula kabung/gula melaka secukupnya. Kacau biar sekata.
6. Masak dengan api sederhana sehingga mendidih. Tambah gula dan garam secukupnya agar rasa manis yang sedikit menyerlah. Biarkan mendidih dengan api sederhana perlahan sehingga kacang empuk dan kuah menjadi pekat. Siappp..
7. Boleh lah dihidangkan dengan nasi impit atau satay...
Bahan Perap Satay
  • 3-4 batang serai - hiris nipis-nipis
  • 1 inci kunyit hidup
  • gula secukupnya - cukup untuk memberi rasa manis pada ayam/daging yang diperap
  • sedikit garan dan air
Cara-cara
1. Kisar semua bahan-bahan sehingga hancur. Kemudian boleh la digaul hingga sebati pada ayam/daging dan perap sebelum dicucuk pada lidi. - maz perap semalaman dalam petias.

Wednesday, October 6, 2010

Moist Orange Mocha Brownies

Assalamualaikum..lgi 1 kek yg kita buat msa mkn2 hri sbtu lepas jgk ni..sbnarnya brnis ni kita dah buat 3-4x rsanya..buat utk bwa blik umah mak mertua kita msa rya hri tu..pastu buat lgi dan lgi sbb cdpp!! buat bgi pda kwn kita..memang sdppp dan mosit sngat..tmbah plak ada unsur2 oren dan nscafe tu..kita ske brnis yg lembut2 gni..sblum ni dh prnah buat rspi dri FP Kak Liza ni..bleh tgk kat SINI ye..cma kli ni kita tmbah 2-3 sdu bsar snquick orange & 1/2 sdu kecil nscafe..tu yg jdi orange mocha brwnis..mksih ye kak..rspi kita letak skli lgi lah sbb ada tmbah 2 jnis bhn tu..

kita bkar gna loyang ctter..1 adunan ni bleh dpt bnykkkk..dkat 50 kping rsanya..licin!! kwn2 anak kita pun ske..lgipun snang nk ngapp..ptong kecik2 gni..hehe..mkn yg xbuh tping ckelat pun dah sdp..kita letak dlm pcup dlu bru tuang tping skit..nk bgi npak meleleh gtuw..

yg ni plak buat utk nk bgi pda kwn msa dia buat mkn-mkn 2 hri lepas..smua ckp sdppp..hri ni pun buat lgi..nk bgi kat tmpat anak2 kita mngaji quran plak..


Moist Orange Mocha Brownies
Bahan-bahan

Bahan A

  • 1 cawan butter cair - maz guna minyak masak canoli
  • 1 cawan susu cair
  • 2 cawan gula perang
  • 1 cawan air panas
  • 1/2-1 sudu kecil nescafe - bancuh dengan air panas diatas - ni maz tambah sendiri
  • 2-3 sudu besar sunquick orange - ni maz tambah sendiri

Bahan B (kacau rata) - maz guna wisk

  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 biji telur gred B

Bahan C [ayakkan]

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat

Cara-cara :

1. Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit.
2. Kacau bahan A supaya sebati.
3. Masukkan bahan B dan kacau rata.
4. Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.
5. Lapikkan kertas dalam loyang 10x 10 inci.
6. Bakar selama 45 - 50 minit. - maz bakar 30 minit dengan suhu 150 C, sbb loyang cutter nipis je..jadi kek cpat masak..ni oven maz la ye..
7. Sejukkan kek dan salutkan dengan kerim coklat.

Chocolate Topping

  • 250 gm coklat masakan
  • 1 sudu besar butter
  • 1 sudu kecil susu cair

Cara-cara untuk topping

1. Panaskan coklat dalam periuk/bekas secara double boil.
2. Bila coklat telah cair tutup api dan campurkan butter. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau lagi.
4. Salutkan pada kek dan hias mengikut kesukaan

Tuesday, October 5, 2010

Sponge Layer Cake

Assalamualaikum..salah 1 kek yg kita buat utk jmuan kwn anak dan adik bngsu kita hri sabtu tu..memang sdppppp sngat2..lembut mcm kek kat kdai kata Mama..digndingkan plak dgn Puratos rasberi jam yg kita bli kat kdai bkeri Best Baking Solution USJ lgi la umphhhh!! laju je msuk mulot..enak snguhhh!! xmuak..2x brturut2 kita buat..anak2 pun suke..lembutttt sngat2 keknya dan lembab..rspi asal kek span pandan Sweet 4ever Myresipi..tpi kita dah olah buat pngubahansuain dri sgi rsa..rupe dan nma..buat stail layer gni..sbb klu kek span yg salut cream tu anak2 xmkn..kita sdri pun xgemor..tpi bila dilapis dgn jam sdp ni..bru la ada pminat..tu yg smpai buat 2x brturut...sbb xckup msa jmuan tu..mksih pda tuan pnye rspi dan mtak halal ye sgala ejus2 ni..hehe..

bhn2nya pun simple je..nk buat pun sonang bangat..yg pnting sdpppp..

Sponge Layer Kek by ilhamdapur.blogspot (ubah suai dari resepi asal kek sponge pandan)
Bahan-bahan
  • 150g tepong super fine/tepung halus (yang dalam kotak tu, mcm brand Blue Key @ MFM)
  • 140g gula kastor
  • 5 biji telor gred A
  • 1 sudu besar ovalette
  • 40ml air
  • 40ml susu cair
  • 80ml minyak canoli @ minyak sayur yang sesuai
  • 1 sudu kecil essen vanilla
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 1/4 sudu kecil garam
  • sedikit coklat emolco untuk lapisan bawah (cokelat)
  • Rasberi/Strawberi jam secukupnya (maz guna Puratos Rasberi jam) - untuk sapu pada lapisan cokelat

Cara

1. Sediakan 2 loyang 10x10 inci yang dialas dengan kertas serap minyak. Panaskan oven 150C.

2. Ayak bersama tepung, serbuk penaik dan garam. Ketepikan.

3. Satukan gula, ovalette dan bahan yang diayak tadi dalam mangkuk adunan. Pukul selama 5 minit dengan kelajuan tinggi sehingga adunan menjadi kembang (2x ganda)

4. Perlahankan kelajuan dan masukkan air dan susu cair, pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama 3 minit atau sehingga aduan kek menjadi kembang dan ringan.

5. Tuangkan minyak kedalam adunan dan kaup balik dengan senduk kayu atau spatula sehingga sebati (masa ni jangan terlebih kacau ye)

6. Bahagikan adunan pada 2 bahaian. 1 dibiarkan warna asal dan 1 lagi dicampur dengan coklat emelco, kacau sebati guna spatula atau senduk kayu. Masukkan dalam loyang secara berasingan.

7. Bakar dengan sudu 150C selama 25-30 minit atau bergantung pada oven masing-masing.

8. Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan atas redai kek lebih kurang 5 minit.

9. Ambil lapisan cokat, kikis buang sedikit lapisan atasnya (tujuannya nak bagi lapisan ni melekat dengan lapisan 1 lagi) dan sapu rasberi jam pada seluruh kek secukupnya.

10. Ambil lapisan 1 lagi dan letakkan atas lapisan yang telah disapu dengan jam tadi. Tekan-tekan sedikit agar lapisan bercantum kemas.

11. Boleh lah dipotong (guna pisau yang bermata nipis dan tajam agar kek tidak berderai). Sedia untuk dinikmati.Sedapp..

P/S : Untuk mendapatkan rasa kek yang lebih sedap lagi, biarkan kek yang telah siap dipotong dalam bekas kedap udara semalaman, kek jadi lebih moist.

Resipi Asal Kek Span Pandan (Sweet 4 ever)
Bahan-bahan ( 1 biji kek )

  • tepong super fine - 150 gram
  • gula kastor - 150 gram
  • telor - 5 biji telor A
  • ovalette - 15ML - bersamaan 1 sudu besar
  • air daun pandan - 80ML
  • minyak / mentega cair -80ML
  • pes pandan - 5ML/ 1sudu teh
  • serbuk penaik - 5ML/1 sudu teh
  • sedikit pewarna hijau

Cara-cara

1.satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)

2.perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.

3.tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.

4.sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius

5.bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis...(betul ker ayat ku...hihihihi) 6.ini la tepong yang sesuai untuk buat kek...

Monday, October 4, 2010

Nasi Hujan Panas - Untuk Jamuan Seterusnya

Assalamualaikum..layan nsi warna wrni plak..lepas gader2 hri khmis tu..hri sbtunya plak turn anak dara dan adik bngsu kita plak jmput kwn msing2 mai umah..jdi tgas kita msk2 la kan..plan asalnya nsi hjang pnas ni kita nk buat msa hri khmis tu..tpi kbtulan Kak Liza nk mkn mkn pcuk ubi..tu yg brtukar jdi mnu kmpung..mcm biasa gengnya ayam msk merah..dalca dging dan acar timun mentah..pastu kita greng bhon jgk dan buat 2 jnis kek..nsi hjang pnas ni rspi dri buku Senangnya Memasak Nasi Chef Hanieliza..sdpppp snguh weiii..2x kna msk nsi..kwn2 anak kita mkn brtmbah..mksih ye kak..kita share rspinya kat sni plak..

Sumber Resipi : Buku Senangnya Memasak Nasi Chef Hanieliza
Bahan-bahan
Bahan A
  • 4 cawan beras bismati
  • 4 cawan air
  • 1/2 cawan susu cair
  • 3 biji tomato (dicincang)
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 2 helai daun pandan (disimpul)
  • 1 kiub pati ayam
  • 1 susu kecil garam - maz tak letak, sbb dah ada kiub ayam
  • sedikit pewarna hijau, kuning dan merah
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • 2 sudu besar marjerin

Bahan B ( untuk menumis )

  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 1 inci kulit kayu manis
  • 1 inci halia (ditumbuk)
  • 3 ulas bawang merah (ditumbuk)
  • 1 ulas bawang putih (ditumbuk)

Bahan C ( sebagai hiasan ) - xletak pun..lupee..

  • Bawang goreng
  • Daun bawang (dimayang)

Cara-Cara

1. Panaskan minyak sapi dan marjerin di dalam periuk.

2. Masukkan bahan tumis, serai dan daun pandan. Goreng hingga naik bau.

3. Masukkan air dan garam. Biarkan hingga mendidih.

4. Masukkan susu cair, kiub ayam, buah tomato dan beras. Kemudian kacau sebati.

5. Masak seperti nasi biasa.

6. Apabila nasi hampir kering, letakkan satu warna pada satu tempat yang berlainan.

7. Biarkan hingga nasi masak dan kering. Kemudian gembur-gemburkan supaya warna tadi rata pada keseluruhan nasi.

8. Sebelum dihidangkan, hiaskan dengan taburan bawang goreng dan daun bawang. Siap..Selamat Mencuba..Sedappp...

slain tmbkai..ada jgk tmkai susu ni sbgai dsertnya..