Assalamualaikum...pepagi lgi dah kluar kuih jepung ye..tapi ni bkn bkpes kita pgi ni...kuih ni kita buat ptg khamis lgi...sbnarnya xde plan langsung nk buat menda ni...cma pgi khmis tu lepas je buat n3 btol sos...kita trus p rmah Mamafami...pastu ckp2 sat dgn Mama pasal nk msk itu dan ini...dri rmah Mama kita trus p jusco sunway piramid...tjuan asalanya nk p cri bhn2 utk buat bnda lain...last2 tkar pkiran buat la tkayki atau octupus dumpling ball ni...tpi memang baik buat sdri dri beli...mahalll!! jusco jual 3 bji dah 4.50 sen...mkn pun xpuaskan! kita skeee..sdp la plak..bila dah buat sdri ni bleh la mkn lebih skit...cma nk mnjdikan kuih ni bulat tu mncabar jgk la bgi org yg pstime buat mcm kita ni...tpi klu dah 2-3x buat tngan tu akan lembut la kut...hihi..sib baik jdi bulat jgkkkk!! rspi tkayki ni Mama rekmen rspi Kak Rinn @ Rinnchan FP...memang sdp la rspi ni...btul kan Mama! hihi...sma je rasa dgn yg jusco jual tu...mksih ye Kak Rinn...mtak izin nk letak rspi kat sni ye...klu kwn2 yg nk tgk cara2 buat tkyaki ni bleh la ke FP Kak Rinn sbb Kak Rinn ada tnjukkan cara2 brgambar utk buat menda ni...pda kwn2 yg tngalkan komen tu..mksih bnyk2 ye..insyaallah nti kita buat knjungan bls..smlm bru abangngah hbis exam..mgu ni xde la sbuk sngat kut..
bila dah mula buat skli tu pasti akan buat slalu...sbb xde la susah mana...tpi kna ada bhn utamanya sprti fish flakes yg bleh dibeli dijucso bhgian japanes food..cuma bhn2 utk buh dlm tkayki ni kita buat cara kita..apa yg ada kat dpur je...takpe la ye asalkan rasanya tetap sedapppp...kan Mama..mksih ye Ma rekmen rspi Kak Rinn ni..
Sumber Resipi : Kak Rinn @ Rinnchan FPBAHAN-BAHAN:
Tokayaki Batter
bila dah mula buat skli tu pasti akan buat slalu...sbb xde la susah mana...tpi kna ada bhn utamanya sprti fish flakes yg bleh dibeli dijucso bhgian japanes food..cuma bhn2 utk buh dlm tkayki ni kita buat cara kita..apa yg ada kat dpur je...takpe la ye asalkan rasanya tetap sedapppp...kan Mama..mksih ye Ma rekmen rspi Kak Rinn ni..
Sumber Resipi : Kak Rinn @ Rinnchan FPBAHAN-BAHAN:
Tokayaki Batter
- 1 biji telur
- 340ml air sejuk berais
- 1 tsp kicap soya cair
- Secubit garam
- 1/2 tsp granulated DASHI ( Tak ada.... ) - kita pun xde jgk
- 100g tepung gandum - diayak (Kalau ada tepung takoyaki lagi ummmpphhh) - kita pun guna tepung gandum je
- 150gm octopus, direbus - kita guna sotong biasa je, hiris kecik2 pastu masak sekejap bersama dgn sedikit sos tiram dan beberapa titik minyak bijan dan sdkit pwrna merah
- 1/2 cup cebisan tepung goreng tempura (Tak bubuh) - tak buh jgk
- Pickled ginger secukupnya (Tak bubuh) - tak buh jgk
- Pink shrimp secukupnya, digoreng tanpa minyak dan diramas halus - tak buh,sbb xjmpa cari
- Daun bawang secukupnya, dihiris halus - kita ganti dgn kobis dicincang halus
- Hanakatsuo (Dried bonito fish flakes)
- Wochestershire Sos Lea & Perrin - kita guna sos okonomiyaki
- Mayonnaise secukupnya
CARA-CARA:
1. Di dalam mangkuk, pukul telur hingga kembang.
2. Tuangkan air sejuk, dashi, kicap soya cair, dan garam. Kacau sebati.
3. Masukkan tepung yg telah diayak terlebih dahulu dan kacau sebati.
4. Panaskan Tako Maker. Sapu minyak masak.
5. Tuang adunan hingga penuh. Melimpah pun tak mengapa.
6. Isikan tako, cebisan tepung goreng tepung tempura, pickled ginger, dried pink shrimp dan daun bawang.
7. Tuangkan sedikit lagi adunan untuk menutup semuanya.
8. Kikis lebihan2 adunan dan masukkan ke dalam adunan dalam lubang-lubang tako maker.
9. Terbalikkan tako menggunakan lidi sate atau tooth pick.
10. Terbalikkan beberapa kali sehingga bahagian luar takoyaki garing dan dalamnya masak.
11. Angkat dan taburkan fish flake, renjiskan Wochestershire sos dan drizzle dengan mayonnaise.
12. Masa nak makan, cicahlah dengan kicap cair..kalu suka laaa
Salam, kita pun suka takoyaki, tapi kalu takde tako maker tu, nmpknya kena mbeli juga ler..
ReplyDeleteJangan tak tahu.... rasanya takoyaki yang Maz buat ni, lebih banyak mama yang makan dari Maz anak beranak yang makan... hihihi... terima kasih daun keladi, nanti kasi banyak-banyak lagi... hihi
ReplyDeletemaz..ade lagi tak takoyaki tu..nak rase sket jakunlah tak pernah rase menatang ni..hehe
ReplyDelete