 Assalamualaikum..n3 trakhir sbgai pnutup tirai thun 2010 dan tngal bebrapa jam lgi msa yg ada sblum brlepas blik hri ni..smga diprmudahkan sgala urusan kita seklrga dan slamat smuanya..insyaallah..suami pun blik brcti skli jdi nk blik ni xde la cedih sngat..hehee..kita jgk akan brcti brblog buat sketika utk uruskan anak2..pda smua mhon maap andai ada trsilap kata atau trguris rasa..sesunggunya yg baik itu dtg dariNya dan yg lemah itu dri kita sndri..mksih jgk pda pngnjung2 yg sdi singgah ke ilhamdapur yg xsbrapa ni..smga dgn izinNya dpt kami dtg lagi ke sni utk bersama2 insan yang tercinta..insyaallah..akhir kata Salam Sayang buat semua iklhas dari maz dan Selamat Tahun Baru 2011..byeeee..
 Assalamualaikum..n3 trakhir sbgai pnutup tirai thun 2010 dan tngal bebrapa jam lgi msa yg ada sblum brlepas blik hri ni..smga diprmudahkan sgala urusan kita seklrga dan slamat smuanya..insyaallah..suami pun blik brcti skli jdi nk blik ni xde la cedih sngat..hehee..kita jgk akan brcti brblog buat sketika utk uruskan anak2..pda smua mhon maap andai ada trsilap kata atau trguris rasa..sesunggunya yg baik itu dtg dariNya dan yg lemah itu dri kita sndri..mksih jgk pda pngnjung2 yg sdi singgah ke ilhamdapur yg xsbrapa ni..smga dgn izinNya dpt kami dtg lagi ke sni utk bersama2 insan yang tercinta..insyaallah..akhir kata Salam Sayang buat semua iklhas dari maz dan Selamat Tahun Baru 2011..byeeee..Memberi salam membuka pintu
Andai ada umur dan waktu
Insyaallah disini lagi kita bertemu
 bru ditrik kluar dri loyang..kita suke buat kek saiz kecik2 ni..sbb klu buat utk mkn sdri..mau 3 hri xhbis lgi ni pun..kurang peminat2 kek kat umah ni..kita suke buat..tpi mkn stkat amik rsa gtuw je..
bru ditrik kluar dri loyang..kita suke buat kek saiz kecik2 ni..sbb klu buat utk mkn sdri..mau 3 hri xhbis lgi ni pun..kurang peminat2 kek kat umah ni..kita suke buat..tpi mkn stkat amik rsa gtuw je.. sbb kek ni bru kluar dri ptiais maka jdi senang la krja nk posing dan alih mngalih tu sbb keknya msih keras..
 sbb kek ni bru kluar dri ptiais maka jdi senang la krja nk posing dan alih mngalih tu sbb keknya msih keras..
Bahan-bahan (loyang 4 segi 7x7 inci) - update resipi
- 125g + 1 sudu besar tepung serba guna (all purpose flour) @ tepung kek/tepung halus
- 1/2 sudu kecil garam
- 60g mentega - suhu bilik
- 110g gula halus
- 1 biji telur saiz A - suhu bilik
- 1/2 sudu kecil essen vanilla
- 120ml susu segar - suhu bilik
- 1/2 sudu besar jus lemon @ 1 sudu besar sunquick oren
- 1/2 sudu kecil pewarna merah - maz guna merah strawberi
- kurang sikit dari 1/2 sudu kecil coklat emulco
- 1/2 sudu kecil cuka
- 1/2 sudu kecil baking powder
Lapisan Cheese
- 200g cream cheese - suhu bilik
- 1 biji telur saiz B@A - suhu bilik
- 60g gula galus
- 1 sudu besar jus lemon
Cara
1. Panaskan oven suhu 170 C. Alas loyang dengan paper sheet. Biar kertas lebih dari loyang, senang nak keluarkan kek nati.
2. Satukan susu segar dan jus lemon, biarkan 5 minit.
3. Ayak tepung dan garam. Ketepikan.
4. Dalam magkuk, pukul mentega hingga berkrim, masukkan gula dan pukul lagi dalam 2-3 minit. Kemudian masukkan telur dan vanilla, pukul sebati.
5. Satukan susu segar, pewarna merah dan coklat emulco. Kacau sebati.
6. Masukkan tepung dan campuran susu segar tadi secara bergilir-gilir dengan didahulu tepung dan diakhiri dengan tepung juga dalam adunan mentega. Habiskan dalam 3x tuang.
7. Satukan cuka dan baking powder, biar sehingga keluar buih, kemudian masukkan dalam adunan kek dan kacau sekata. Simpan 2 sudu besar adunan untuk buat marble.
8. Tuang dalam loyang dan bakar selama 30 minit atau sehingga masak. Keluarkan dari oven dan boleh la sediakan lapisan cheesenya.
Lapisan Cheese
Cara
1. Putar cream cheese sehingga berkrim, kemudian masukkan gula dan putar lagi. Masukkan jus leman dan telur. Putar biar sekata.
2. Tuang atas kek dan amik bancuhan yang disimpan tadi masukkan dalam plastik bag atau buat kelongsong guna paper sheet, pastu gunting sikit hujungnya biar ada lubang kecil, kemudian picit atas lapisan cheese buat garisan melintang, kemudian tarik turun guna lidi satay agar jadi lorek seakan berpetak-petak gitu.
3. Bakar selama 30-35 minit dengan suhu 150 C atau bergantung pada oven masing-masing dengan kaedah steam bath (masukkan loyang kek dalam loyang yang berisi air panas mendidih ye, bkn suam2, macam nak bakar cheesekek, tujuannya agar kek tetap moist dan tidak kering). Sejukkan betul-betul sebelum dipotong. (seeloknya biarkan kek 4-5 jam dalam peti sebelum dipotong agar lapisan cheese betul-betul mengeras). Kemudian keluarkan dan biar seketika dengan suhu bilik sebelum dihidangkan. Selamat Mencuba...
Catatan : Ni dah kali ke 2 maz buat kek ni dan guna oven usang kat sini yg hanya ada api bawah saja dan kek elok masak sekata, jadi maz cadangkan untuk lapisan cheese tu bakar guna api bawah saja agar warna cheese tidak kuning sangat.
 kita cma ptong amik 2 kping ni je utk posing dan utk aiman..suke dia nga kek ni..yg lain tu smua bwa p umah kwn..slamat mnjamu mata la ye..hehee..
 kita cma ptong amik 2 kping ni je utk posing dan utk aiman..suke dia nga kek ni..yg lain tu smua bwa p umah kwn..slamat mnjamu mata la ye..hehee..  
 












 
 



























 
 
 
 

