Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Thursday, April 8, 2010

Botol Sos - Acuan Roti Jala Kita

khas buat kwn2 yg brtnyakan acuan rti jala yg kita gna..ni la btol sos yg kita gna utk mnjala smlm...mcmana xkelam kbutnya..dah cri acuan rti jala xde...apa lgi trus amik btol tu lam pti..tuang kluar plak sos dri dlmnya..pastu lubang btol tu kan bsr...mcmana nk mjala...nti xjdi rti jala..jdi lemping jala!! trus p ke stor plak..cri tool box...nak cri paku utk buat lubang kat atas pnutup btol tu...apa nk buat dah trdesak kan...knw2 ni la btol ajaib kita pgi smlm ..hihi...mgkin cara kita ni agak kuno ye..tapi xkisah la kan..asalkan dpt mnjala dgn elok..lgi pun dah emergency...Kak Ummi xpyah susah2 nk cri acuan rti jala lgi ye..kluar je dri lam pti tu...hihi..pastu tebuk gna paku atasnya..paku tu kcik je ye..jgn gna paku bsr plak...bleh la mnjala mcm biasa...kita picit slow2 btol tu dgn buat line pnjang2 dlu atas non stick pan..pastu buat line melintang plak...pastu lipat n glong mcm biasa je...ni la cara kita..smoga dpt membntu kwn2 smua.

bleh npak kan lubang yg kita tebuk atas pnutup btol tu...saki baki adunan rti jala pgi smlm pun masih ada lgi tu..ni la acuan rti jala kita nti...hihi..pstikan pntup btol tu ketat ye..nti trcurah smua plak kluar bila pcit klu cover tu longgar..nti bleh la brtukang ye..klu yg dah ada btol ni kat umah tu..tebuk je buat lobang..ok la insyaallah nti jmpa lgi ye..kita nk kluar dlu..

5 comments:

  1. Maz..hehe kena tukar ilham dapur ke ilham cipta..tapi corak roti jala maz tu mmg meletop...cantik dan kemas 5***** akak bagi.

    ReplyDelete
  2. Maz...Akak guna botol mayo yg 3 lubang..beli kat 100 yen...kat daiso pun ada jugak!...gara2 tgk roti jala Maz tu...Akak tergoda!

    ReplyDelete
  3. Looorrr..memg kreatip budak Maz nih..akak x penah terpkir pun, roti jala + roti paku la kita panggil, boleh? heheee...Kalau camni punya cantik menjala, alamat tutup kedai la toke jual acuan jala nih....heehee..btw, thanks sooo very much Maz cayang..nnt akak try eh..

    ReplyDelete
  4. Salam kak maz.. dah tgk dah acuannya.. creative sgt! zaty td ingtkan ade special acuan jual dekat kedai.. hehe.. baru smgt nak pegi beli..rupenya senang je.. ;)

    ReplyDelete
  5. nak cuba ni...rugi x cuba....bertambah selera nak makan bila tegnok cantik cam ni..yum2222

    ReplyDelete