Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Monday, April 1, 2013

Moist Coconut Butter Cake

Assalamualaikum..layan je la kek yg dah lama jgk peram ni..dah 2x buat kek ni..tpi apa nk buat..dpur ni jenis dpur bermusim deh..kena tngu musimnya..baru la berasappp..ni kira rzki kek ni la dpt jgk tepek kat sni..kek2 lain yg pernah buat sblum2 ni time menyepi tu...xthu la bila plak akan muncul kat sni..kek ni buat awal bulan lepas lgi utk bawah rumah kwn msa dia buat bacaan yassin..jdi jamu mata je la ye..sekali lgi terima ksih pda pengunjung yg sudi jadi penyeri dapur yg xseberapa ni..wpun silent reader tpi knjungan kalian semua amat dihargai...

mkn time panas2 memang sdp kan..ada plak secwn teh..hemmm..

Moist Coconut Butter Cake by ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

  • 250g mentega (suhu bilik)
  • 2 1/2 cawan tepung kek (superfine) @ tepung gandum yang berkualiti
  • 2 1/2 sudu kecil baking powder
  • 150ml susu cair
  • 3 biji telur gred A
  • 3/4 cawan gula halus
  • 1 sudu kecil essen vanilla
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu besar coklat emelco
  • kelapa kering secukupnya
  • jam strawberi secukupnya

Cara
 
1. Panaskan oven suhu 170 C. Sapu mentega pada loyang 9x9.
 
2. Satukan tepung, baking powder dan garam, kacau sebati guna wisk. Ketepikan
 
3. Pukul mentega dan gula hingga berkrim selama 2-3 minit. Kemudian masukkan vanilla dan telur satu persatu dan pukul sebati setiap kali masukkan telur.
 
4. Masukkan separuh tepung dan susu, putar sebati. Kemudian masukkan baki susu dan tepung. Putar lagi biar sebati. Akhir sekali kaup balik 4-5x guna spatula agar adunan jadi ringan.
 
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian, satu bahagian campurkan dengan coklat emelco, kaup balik biar sebati.
 
6. Tuang adunan coklat, ratakan sepenuhnya, kemudian tuang perlahan-lahan adunan asal dan ratakan. Bakar selama 50-60 minit atau sehingga masak (cucuk tengah kek dengan lidi sate, kalau tidak melekat, maknanya kek dah masak).

7. Bila dah masak, keluarkan dari loyang dan sapu jam pada seluruh permukaan kek. Kemudian tabur kelapa kering sepenuhnya. Siap...

potong amik 3 keping ni je utk posing..tu pun anak2 xmknn..maz pun xminat sngat kek2 ni..akhir kata salam sayang buat semua dan mohon maaf atas segala kekurangan..semoga jumpa lagi..insyaallah..

13 comments:

  1. wahhhhh mesti lemak manis kek tu kan kak...anyway zila dah try roti canai akak post tu...sedap asben ckp..cuma xpandai canai je...tp lum terpost lg..hehehe

    ReplyDelete
  2. assalam maz
    nampk sedap lah, lama tak makan kek yg berbutter ni

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Maaaaazzz comeeeyy,...waaah baru boleh masuk dapur ko dr pc kat rumah ni...jenguk dr pc ofis hari tu mcm xleh jer...hang jek gitu.... Ni kek mcm orang2 dulu buat kan...mesti best....makan tu ingat akak ke tak tu... ^_^

    ReplyDelete
  4. salam kak maz..

    lama menyepi balik ye kak? hehe.. harap kak maz sihat2 sokmo...
    kek butter gini mkn panas2 sedap...

    ReplyDelete
  5. I love this recipe ! Reminds me of you making soap at home, Mom.
    And it's fun to see photos of your house there and see
    Dad in that comfy chair we sat in when we visited,
    attempting to use the slow internet :)

    I can't wait to hear how the soap turned out in terms
    of using it. Does it smell different since it is made with
    animal fat? Any other differences from vegetable-based soap?

    Love you!

    ReplyDelete
  6. UBAHSUAI RUMAH area kajang, bangi, cheras, serdang, puchong, subang, shah alam, kepong, nilai, ampang, gombak (Selangor/KL) Sambung dapur, parking, ikat batu, pasang tile, mengecat, plaster, plaster siling, kayu, meja dapur/table top, paip DLL. Hubungi: 0182233854 khaidir click → FACEBOOK atau → BLOGGER

    ReplyDelete
  7. UBAHSUAI RUMAH (house renovation) area kajang, bangi, cheras, serdang, puchong, subang, shah alam, kepong, nilai, ampang, gombak (Selangor/KL) Sambung dapur, parking, ikat batu, pasang tile, mengecat, plaster, plaster siling, kayu, meja dapur/table top, paip DLL. Hubungi: 0182233854 khaidir click → FACEBOOK atau → BLOGGER

    ReplyDelete
  8. Salam kenal Maz, minta izin copy paste resipi Marble coklat brownis ye.

    ReplyDelete
  9. Hello friends,
    Good news,This one place to shop for members provides value and convenience. JOIN TODAY to enjoy membership status.
    Please visit this site http://www.comprewrds.com/
    & like this page https://www.facebook.com/comprewards
    Thank you.

    ReplyDelete
  10. salam Maz..lapar la perut singgah mlm2 ni tgk kek maz yg ngancam nih!

    ReplyDelete
  11. SELAMAT TAHUN BARU 2014..
    Informasi yang sangat BERMANFAAT..
    Terima kasih..
    Semoga SUKSES & Salam KENAL dari :
    ==============================

    Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN”
    ~
    ..Bukan SULAP bukan SIHIR
    Asap di GEROBAK, jadi UANG di KANTONG anda..
    ~
    Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN” merupakan
    paket usaha kuliner yang mudah dijalankan,
    murah & mempunyai tingkat pengembalian modal yang sangat singkat.
    Hanya dengan Rp. 7.500.000,- Anda sudah dapat menjalankan
    BISNIS KULINER yang terbaik saat ini.
    ~
    Anda akan mendapatkan :
    -. Gerobak
    -. Peralatan masak bakar
    -. Peralatan masak goreng
    -. Kompor, tabung gas & regulatornya
    -. Brosur
    -. Spanduk
    -. Poster
    -. Produk Awal Ayam Tulang Lunak
    -. Kaos
    -. Training (Pelatihan) PELAYANAN (khusus mitra dalam Jabodetabek)
    ~
    Materi inti Training Pelayanan :
    -. Tata cara persiapan pembukaan outlet.
    -. Tata cara membakar & menggoreng ayam tulang lunak
    -. Tata cara menyajikan ayam tulang lunak
    -. Tata cara menyimpan ayam tulang lunak
    ~
    Silakan kunjungi web kami:
    ~
    www.tulanglunakgerobakan.com
    ~
    atau :
    Telpon & HP : 081318374450 (Telkom)
    08561070103 (Indosat)
    081806396669 (XL)
    021-94946600 (esia)
    021-70264774 (Flexi)
    Kantor: 021-4759274
    PIN BB : 28C97C54
    email : bumi.amrita@ymail.com
    ~
    & dapatkan kemudahan & keterangan lebih lanjut.
    Menu-menu andalan kami adalah :
    1. Ayam Bakar Tulang Lunak
    2. Ayam Goreng Tulang Lunak
    3. Pepes Ayam Tulang Lunak
    4. PepesCeker Tulang Lunak
    5. Bebek Bakar & Goreng
    ~
    Paket Usaha kami berikut menu andalannya telah diliput oleh :
    - Trans TV – Prog Jelang Siang – 28 November 2011 Pk 12.30 WIB
    - ANTV – Program Topik Pagi – 18 Juni 2012 Pk 04.45 WIB -> klik di sini
    dgn URL : http://www.youtube.com/watch?v=WrC1PvqExXc
    ~
    Program Usaha Ayam Tulang Lunak Gerobakan :
    1. Program Dalam Kota
    2. Program Luar Kota ( Program Master Mitra Mandiri)
    Terdiri :
    -. Paket Usaha Standar
    -. Mesin Presto
    -. Training Produksi
    Training Produksi bisa dilakukan di Jakarta atau di tempat mitra.
    Info lebih lanjut bisa dilihat di :
    http://www.tulanglunakgerobakan.com/mfm.html
    ~
    Ingin mencicipi sebelum bermitra ? Silakan order Paket Tester kami yg berisi :
    4 potong ayam tulang lunak (bisa dibakar & digoreng).
    2 pepes ayam tulang lunak
    2 pepes ceker ayam tulang lunak
    2 bebek presto (bisa dibakar & digoreng)
    1 bungkus SAMBAL khas gerobakan
    ~
    Untuk wilayah Jabodetak, kita antar ke tempat calon mitra
    & calon mitra bisa langsung berdiskusi dengan ACCOUNT OFFICER (AO) kami..
    ~
    Tunggu apa lagi, langsung silakan order…
    ~
    SUKSES sudah ada di depan mata kita, AYO BER-WIRAUSAHA !
    ~
    ~

    ReplyDelete