Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Tuesday, December 13, 2016

Sambal Udang Petai Thai

Assalamualaikum w.b.t
'Allahumma La ilaha illa annta subhaanaka inni kuntu minaz zolimin' (Tiada Tuhan yang disembah melainkan Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku adalah dari orang yang membuat zalim), doa Nabi Yunus as ketika dlm perut ikan, sama2 kita amal baca dikala keresahan atau dlm masalah, semoga Allah swt always protect us, our loved and keep us safe, Ameen.
bila semuanya bersatu ni lah jdinya, klu sblum ni wpun xbrapa rajin tpi semangat masih ada..bleh la jgk gagah update blog..skrang ni hbis skli dgn mood pon dh ilang ke laut, maka dapur suam ni mungkin akan bertukar jdi sejuk la plak..dh sbln lebih xpegang kamera, rsa nk pencen berblog pon ada..tpi bila ingatkan gambar2 lama masih bnyk lgi duk peram dlm folder, ada dkat 40 gmbar lgi..tu yg paksa dan lawan jgk utk buka lappy yg dh berhabuk ni, nk sambung cerita cuti2 europah pon malas nk upload gmbar, huhuu! 12 hri travel sempat ke austria, german, italy, france dan switzerland..ok la cuci mata dgn sambal petai gaya siam ni, bgi selera tukang masak ni serius sedappp! xmuak mcm sambal petai yg biasa duk buat tu sbb resipi ni xguna minyak bnyk dan xtumis cili kering, bnyk guna cili padi..terasa aroma bahan segar yg dikisar, InysaaAllah sampai jumpa lgi dan maaf atas silap yg ada..

SAMBAL UDANG PETAI THAI by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 20 ekor udang segar saiz sederhana 
  • 2 batang serai - hiris nipis *
  • 1/2 labu bawang besar *
  • 2 ulas bawang putih *
  • 1/2 inci kunyit *
  • 1/2 inci lengkuas *
  • 1/2 inci belacan *
  • 2 helai daun limau purut - buang batang tengah *
  • 10 biji cili padi merah * - boleh tambah jika suka pedas
  • 3 sudu besar cili kisar * - rebus dan kisar @ rendam 8-10 tangkai cili kering dalam air panas biar lembut dan kisar sekali dengan bahan lain.
  • kicap ikan/nampla
  • sedikit sos tiram 
  • gula siam@gula dan aji jika suka 
  • 2 sudu besar minyak sayur/masak
Cara

1. Kupas kulit udang, tinggal ekor saja dan belah belakang buang urat hitam, toskan.
2. Masukkan semua bahan bertanda *, sedikit sos ikan dalam pengisar kering dan kisar hingga lumat.
3. Panaskan minyak, masukkan bahan kisar dan tumis sekejap, masukkan udang dan kacau sebati biar udang keluar airnya, masa ni guna api besar ye.
4. Masukkan sedikit air (dalam 1/4 cawan gitu), sos tiram, gula thai/gula dan aji jika guna, kacau balik biar udang mesra dengan bahan rencah dan suaikan secukup rasa, boleh tambah kicap ikan atau sedikit garam jika perlu.
5. Masukkan petai, masak seketika lagi dalam 1 minit, padamkan api.

bleh berpeluh2 la layan dgn nasi panas, xde lauk lain pon xpandang dh ore lalu..klu cuba mesti jatuh cintan, kbetulan msa pergi asian store ada petai..terus la beli, tpi ni cerita dkat 2 bln sudah la ye..

Wednesday, November 23, 2016

Gulai Puyuh Dengan Kacang Panjang

Assalamualaikum w.b.t.
(Astaghfirullah 3x, Allahumma antas salam wa minkas salam tabrakta ya zal jala'li wal ikram), sama2 kita amal zikir ni selepas solat fardhu, sunnah Rasulullah saw (sahih Muslim), semoga Allah swt bless us all and guide us to the right path, Ameen.
adoiiii, bakpo makin liat nk update blog skrang ni..nk bercerita pon xde idea sngat pgi ni..ok la layan lauk burung puyuh gulai ni la dlu, sni ada jual puyuh, tpi yg frozen la..produk dri UAE, gulai ni ilham dari gulai cara Padang mcm yg pernah buat sblum ni..cuma ubah suai skit2, Alhamdulillah kena dgn selera kami sklrga..InysaaAllah sampai bertemu lgi dan maaf atas khilaf yg ada..

GULAI PUYUH DENGAN KACANG PANJANG by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

  • 3 ekor puyuh 
  • 2 cawan santan
  • 4 ulas bawang merah *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1/2 inci halia *
  • 1/2 inci kunyit *
  • 3 biji cili padi merah *
  • 1 keping asam gelugur
  • 1 sudu besar minyak sayur/masak
  • kacang panjang
  • gula, garam dan aji jika suka

  • Cara

    1. Potong puyuh saiz yang dikehendaki, maz potong 3.
    2. Kisar atau tumbuk semua bahan bertanda *, panaskan minyak dan tumis bahan kisar biar naik bau.
    3. Masukkan puyuh, kacau balik biar mesra dengan bahan rencah dan kulitnya bertukar warna.
    4. Masukkan santan, asam gelugur dan masak biar puyuh lembut, perasa secukup rasa.
    5. Masukkan kacang panjang, masak sekejep dalam 1 minit sekadar layu, padamkan api.

    sambung kembali cerita cuti2 euro, destinasi kedua Hallstatt..satu daerah yg agak terpencil di Austria, tpi tempat ni memang tumpuan touris sbb keindahanan perkampungan dilereng bukit tepi tasik Salzkammergut..tempat ni tenang dan damai sangat, cantik sungguh..ni gambar dari luar sblum masuk ke dlm kampung ikut tepi tasik tu..

     klu time winter, bertukar warna la gunung2 tu jdi putih..

      maaf la gmbar jdi xjelas..kat phone ok je, npe bila upload kat sni jdi blur la plak..

    dlm perkampungan tepi  tasik Salzkammergut..cantik rumah2 kayu dilereng bukit, utk masuk ke sni kena berjln kaki sekitar 10-15 minit..kawasan ni car free kecuali utk penduduknya saja, tempat parking kereta berbayar ada disediakan diluar sna..

    belah mlm pun cantik tempat ni..bleh jgk naik bot utk menyusuri tasik, cable car pon ada..touris dri cina mainland ni ramai sungguh, ada kat mna2..

    yg lebih 3 ekor lagi goreng tepung mkn dgn nasi lemak..selalu duk buat gulai kuning lengkuas biasa tu, ni tumis dlu rencah tu biar ada aroma skit..ilang la skit bau puyuh kan, tekak tukang masak ni susah skit..xleh nk terima klu ada rasa lain dri biasa..

    Thursday, November 17, 2016

    Sotong Goreng Telur Masin

    Assalamualaikum w.b.t. 
    'La illaha il'lallah wahdahu la sharika lah, lahul mulku wa lahul hamd, wa huwa 'ala kul'li shayin qadeer (tiada Tuhan selain Allah, tiada sekutu bagi Allah, yang memiliki langit dan bumi dan yang berkuasa atas segalanya), zikir selepas solat fardu sunnah Rasulullah saw, baca 10x selepas solat maghrib dan subuh sebaik bagi salam..sama2 kita amalkan semoga Allah swt have mercy on us all, forgive our mountainous sins and strengthen our iman, Ameen.
    bertemu kembali di ruangan dapur maya yg makin suam ni..apa kbar semua, lama jgk amik masa nk tarik balik mood berblog ni..bila start cuti gini la selalunya, semangat terus terjun ke gaung..ni pon berpaksa2 diri duk depan lappy bila teringatkan gmbar2 lama bnyk lagi dlm folder tu, smenjak balik cuti europe dh skat sblum ni nk pegang kamera pon malasnya..ni pon update lauk yg dh 3 bln duk peram, klik kat gmbar stun tu date 16hb 8 lgik! cara buat sotong telur masin ni sama je mcm veris udang yg kat sini, kbetulan stun pon besar jgk yg lebih masak kari hritu..nak buat pon mudah sngat, dlm hti tu ada jgk niat nk buat n3 bab jln2 ni..tpi tu la, gmbar yg sedia ada ni pon tak terupdate..ditmbah dgn xberapa rajin nk berstory2, InysaaAllah semoga jumpa lagi dan maaf atas silap yg ada..

    SOTONG GORENG TELUR MASIN by http://ilhamdapur.blogspot.com
    Bahan-bahan
    • 2 ekor sotong - maz guna sotong besar
    • 3 biji kuning telur masin 
    • 2 ulas bawang putih - cincang *
    • 4-5 biji cili padi - potong halus *
    • 1 tangkai daun kari *
    • 2 sudu besar mentega - maz guna mentega tanpa garam/unsalted
    • 1 biji telur - kocok dengan garfu
    • 1 cawan tepung serbaguna/tepung gandum 
    • 1/2 sudu kecil baking powder
    • sedikit serbuk pati ayam - kurangkan jika guna mentega bergaram
    Cara

    1. Cuci sotong, buang semua kulit dan hiris, toskan biar kering sepenuhnya, jika perlu lap dengan tisu dapur.
    2. Panaskan kuning telur dalam microwave selama 6-7 saat atau bergantung pada microwave masing-masing, sejukkan sekejap kemudian tekan-tekan dengan garfu biar hancur berderai, ketepikan dulu.
    3. Masukkan sotong dalam telur 1 biji tu, sebatikan tepung dengan serbuk penaik (tepung tu boleh masukkan dalam plastik bersih agar tepung tak bertabur), masukkan sotong dan goncang biar sotong bersalut dengan tepung sepenuhnya, biar tebal.
    4. Panaskan minyak secukupnya, goreng sotong biar sedikit perang dikedua bahagian, angkat dan toskan.
    5. Panaskan mentega dalam kuali bersih, masukkan bahan bertanda * dan masak sekejap biar mentega cair, kemudian masukkan telur masin tadi dan masak biar sedikit berbuih-buih sambil dikacau agar tidak berketul.
    6. Perasa dengan sedikit serbuk pati ayam, masukkan sotong dan balik-balik biar sebati dengan telur dan kering sikit.

    sdkit cerita cuti2 europah hritu, brmula dgn Vienna destinasi pertama..Alhamdulillah sempat ke 5 negara dan 10 city, balik ikut Geneva, memang amik multi city flight..sampai je airport terus amik kereta sewa, sepanjang 12 hri travel ni la kenderaan kami..bonet kerta volkswagen ni pun luas, sedap la isi bag 4 bijik, sbnarnya kat euro ni senang bawa kreta kecik sbb parking susah dan cara mereka park rapat2nyaa! rakyatnya guna kenderasn awam dan basikal, utk kreta sewa kat euro ni bnyk yg manual sbb sewanya murah skit dri yg auto..tpi suami amik yg auto senang nk bawa, kereta sewa pon ada bnyk company..ratenya lebih kurang je, kami sewa dri Eurocar..sbgai pemegang passport Msia, kita bebas keluar masuk negara EU ni dan lesen memandu Msia pon valid..yg blum expired la ye, suami guna lesen memandu Msia je..xde plak mereka mtak international driving lesen..kat bahrain ni xlaku la plak lesen negara kita tu, kena guna lesen sni..

    our tour guide! menda ni wajib ada, klu dak sesat ler..tu pon bleh sesat jgk skit2 klu dlm town..ye la 1st time msuk tempat tu, bleh jgk bwa GPS sdri klu ada..sbb harga sewa kreta xmsuk sewa gps, klu kreta yg ada gps ni kena tmbah lagi la kadar sewanya 10 euro utk 1 hari..

    kat europe ni public transportnya memang cekap dan ohhsemm la, kut celah2 bagunan pun ada train..cantik train old skool ni, tpi sbb sepanjang travel guna kreta..jdi xmerasa la naik kenderaan awam, ni pon snap gmbar dri dlm kerta..

    Vienna atau dlm bahasa tempatannya disebut Wien..bnyk jgk attraction kat Vienna ni mcm palace, bangunan lamanya dgn seni ukir yg menarik, park, museum, dan jgk tempat shopping..sempat la pergi tempat2 ni smua..bandarnya pun cantik, mknan halal pon ada, kami jumpa kedai turkish kebab halal msa kat mariahilfer straße..

    kluar dri bandar Vienna menuju destinasi seterusnya, cantik sangat pemandangan sepnjang jln..bleh npak puncak2 gunung putih dgn snow, InsyaaAllah akn bersambung utk destinasi yg setrusnya

    telur masin tu guna yg homemade, sni xde jual..panaskan dlm microwave je skjap telur kuning tu, pastu biar sejuk skit dan hancurkan dengan garfu..klu rebus buat lauk tlur masin ni tukang masak ni je la yg mkn, suami dgn anak2 xmkn..

    Friday, October 7, 2016

    Swedish Meatballs Daging Burger

    Assalamualaikum w.b.t 
    'Rabbana aatina min ladunka rahmatan wa hayyi' lana min amrina rashada' (Wahai Tuhan kami! Kurniakanlah kami rahmat dari sisiMu, dan berilah kemudahan-kemudahan serta pimpinan kepada kami untuk keselamatan agama kami (Al-Kahfi - ayat 10) sunnah Rasulullah saw baca surah Al-Kahfi pada malam atau hari jumaat, setidaknya 10 ayat pertama, sama2 kita amalkan selalu..semoga kita dijauhi dari segala fitnah dunia dan sentiasa dlm lindunganNya, Ameen.
    sesambil duk pack apa yg ptut, amik masa la skjap update blog sblum bertolak mlm nti..gmbar dlm folder pon makin bnyk blik dh! klu sblum ni duk buat meatball guna daging segar, kli ni cara lgi mudah dan jimat kos..versi guna daging burger je, guna daging burger ni xperlu masuk bahan lain lgi sbb daging tu dah ada rasa..cuma maz letak jgk sikit serbuk nutmeg atau serbuk buah pala sbb dah ada stok, klu tak letak pon ok je..meatballs ni kejadian 3 minggu sudah, utk gravy tu respi sama mcm yg duk buat sblum ni..cuma xguna whip cream, hentam susu cair je..ada je whip cream, saja xnk buka nti rosak klu xhbis sbb mood baking xberapa ada skrang ni..tpi rsanya sama mcm guna whip cream la, sedap hingga menjilat jari! Alhamdulillah semua dgn izinNya, selamat berhujung minggu..InysaaAllah semoga jumpa lagi, maz akan bercuti update blog utk 2 minggu dan maaf atas kekurangan yg ada..

    nk bakar dlm oven pon bleh, nak goreng pon ok jgk..kiranya klu kat rmah xde oben, tetap bleh buat meatball sedap ala ikea yg pemes tu..

    SWEDISH MEATBALLS DAGING BURGER by http://ilhamdapur.blogspot.com
    Bahan-bahan
    • 10 keping daging burger
    • sedikit kicap manis/pekat - untuk gelapkan warna meatballs
    • 1/2 sudu kecil serbuk buah pala @ nutmeg - option
    Cara

    1. Biar daging burger lembut di suhu bilik 1-2 jam atau lembut sepenuhnya.
    2. Panaskan oven suhu 180 C, sapu sedikit mentega pada loyang.
    3. Masukkan daging yang telah lembut dalam bekas besar, titikkan sedikit kicap, serbuk buah pala jika guna dan ramas atau gaul biar sebati.
    4. Gentel bulat, susun dalam loyang dan bakar selama 15-17 minit.
    5. Boleh juga digoreng, pastikan minyak tu jangan terlalu panas ye, nanti bebola hangus dan berkerak plak, goreng sekejap saja sambil dikacau selalu, angkat dan toskan.

    Sos (Gravy)
    • 2 sudu besar mentega
    • 2 sudu besar tepung serbaguna/tepung gandum
    • 1- 2 sudu besar serbuk sup cendawan maggie 
    • 1 cawan susu cair
    • 1/2 cawan susu segar
    • 1 sudu besar sos tiram
    • sedikit kicap manis
    • sedikit pewarna coklat/kicap pekat - untuk gelapkan warna

    Cara

    1. Ayak serbuk sup untuk asingkan hirisan cendawan kering tu, ketepikan.
    2. Dalam periuk panaskan mentega biar cair dan berbuih sikit, masukkan tepung dan kacau cepat-cepat agar tidak berketul, masukkan susu segar, sebatikan.
    3. Masukkan serbuk sup cendawan dan semua bahan lain, sebatikan dan masak dengan api perlahan sambil dikacau selalu hingga sos pekat, suaikan secukup rasa agar ada rasa macam sos ikea (maz tak sukat pon sebenarnya, main tuang gitu je, ejus la ye kalau pekat sangat boleh tambah susu segar/cair lagi), padamkan api dan sejukkan.
    4. Boleh la dihidang bersama bebola daging, cranberry sos dan kentang goreng atau kentang putar.

    klu bleh daging burger tu beli yg elok skit, bru dpt hasil meatball yg memuaskan..pasni lgi mudah la nk buat meatball ni..lembutkan daging burger dan gentel je, masa kat Msia dlu ada buat bergedil guna meatball ikea, senang keje dan rsanya pon sodapp..

    Tuesday, October 4, 2016

    Udang Celup Tepung..Resipi Baru

     Assalamualaikum w.b.t
    You will be rewarded for the handfull of food you put in your wife's mouth - Prophet Muhammad (Sahih Al-Bukhari)
    bertemu skli lgi, bru berkesempatan nk update blog..agak kebizian skit minggu ni dgn urusan utk perjalanan hjung minggu ni, InysaaAllah..tu yg xsempat lgi nk jejak blik bloglist yg hilang! huhuu..rsa mcm duk dlm rumah xde jendela plak! klu dak npak jgk dapur kwn2 kat sblah tu..ni pon amik masa skjap sblum suami blik amik sat lgi nk pergi cari barang yg xckup utk travel ni, xberupdate la dapur suam ni 2 minggu..cuci mata dgn udang ni la dlu, kejadian 3 minggu lepas..ni pon kira menu ulang tayang jgk, memang teramat kerap duk goreng udang celup tepung ni sbb afiq xmkn udg klu buat lauk..goreng gini atau dgn telur masin je bru dia mkn, jdi klu buat tomyam akan goreng tepung utk dia..cuma udang celup tepung kli ni respi baru, lebih mudah dan hasilnya udang kembong molek..cuma ada mcm2 shape! tkpe la deh..janji kembong, nk cepat main celup je pastu masuk dlm kuali..klu nak jadi bolat elok, masa celup tu biar tepung bersalut sekata kat udang, maknanya tepung xmenitik masa masuk dlm minyak..jdi xde la bertanduk atau bertangan mcm yg maz buat ni..InysaaAllah jumpa lagi dan maaf atas segala silap yg ada..

    masa bru angkat tu memang rangup, bila dh sejuk tetap lembut..bancuhan tu biar pekat, kira bila celup bersalut tebal, air main tuang gitu je, kena agak2 la ye..

    UDANG CELUP TEPUNG by http://ilhamdapur.blogspot.com
    Bahan-bahan
    • 20 ekor udang saiz sederhana besar
    • 1/2 cawan tepung serbaguna/tepung gandum
    • 1 sudu besar tepung jagung
    • 1 sudu besar tepung beras
    • 1 sudu kecil serbuk penaik
    • sedikit garam
    • sedikit serbuk kunyit
    • air sejuk peti secukupnya
    • minyak untuk menggoreng
    Cara

    1. Kupas kulit udang, tinggal ekor saja dan buang urat hitam, toskan biar kering sepenuhnya.
    2. Satukan semua bahan kering, masukkan air sikit-sikit sambil dikacau biar jadi bancuhan yang pekat (kira bila celup udang bersalut tebal).
    3. Panaskan minyak untuk menggoreng secukupnya, pegang ekor udang dan celup dalam adunan, goreng biar masak atau garing dikedua bahangian, angkat dan toskan.

    Air Cili
    • 5 biji cili merah
    • 3 biji cili padi merah
    • 1 ulas bawang putih
    • 2 sudu besar sos tomato/sos cili
    • sedikit cuka
    • gula dan garam secukup rasa
    • sedikit daun ketumbar cincang - option
    Cara

    1. Kisar cili dan bawang dengan 1 cawan air hingga lumat.
    2. Masukkan dalam periuk bersama bahan lain kecuali daun ketumbar, tambah air sikit lagi biar dapat kepekatan yang diinginkan dan masak hingga mendidih lama sikit, suaikan secukup rasa biar ada rasa manis dan sedikit masam, sejukkan.
    3. Bila nak hidang, tabur sedikit daun ketumbar.

    posing la skit dlmnya..warna tepung tu agak kuning sbb guna pewarna, klu guna serbuk kunyit pon ok..pastu layan dgn air cili homemade, air cili tu memang sentiasa air dlm peti..stok utk cucuq, nasi ayam atau cicah dgn udang ni..cuma utk air cili udang ni buh sikit daun ketumbar cincang dan lebihkan cuka biar masam seakan sos thai gitu..

    ni goreng xckup garing dh angkat sbb terpedaya dgn warna kuning, biar garing skit lgi sedap..

    Thursday, September 29, 2016

    Kenapa Blog List Disappear

    Assalamualaikum w.b.t
    nak tnya la kut ada yg arif pasal ni..knape ye, terkejut tgk blog list kwn2 selama ni semua hilang..site bar tu tinggal majalah je, wpun sekarang berblog sorang dri je..xde buat blog working, tpi tetap sayang dan ingat zaman kemesraan berblog dedulu..ada sapa yg tahu ke kenapa, maz xde usik apa2 pon..

    Fillet Ayam Masam Manis

     Assalamualaikum w.b.t 
    'Astaghfirullah robbal baraya, Astaghfirullah minal khotoya' (Ampuni hambamu ya Allah, Tuhan sekalian makhluk, Ampuni hambamu ya Allah dari segala dosa), semoga Allah swt forgive and show us what the best, Ameen.
    lauk ulang tayang jgk ni, memang kerap kat rumah ni duk masak lauk jenis manis2 gini..anak2 suka dan utk menyelamatkan bahagian dada ayam sbb klu masak buat lauk sketoi gitu xlaku, jdi tu buat  fillet gini..klu nk tgk versi rangup ada kat sini, yg buat kerabu dgn dada ayam ada sini, yg guna fillet ikan kerapu kat sini, InysaaAllah jumpa lagi..idea pon xde sangat nk bercerita pgi ni dan maaf atas apa yg tidak semuprna..

    FILLET AYAM MASAM MANIS by http://ilhamdapur.blogspot.com
    Bahan-bahan
    • 300g dada ayam - potong nipis, toskan
    • 1/2 cawan allpurpose flour/tepung gandum @ secukupnya
    • 1 biji telur - kocok
    • 1 ulas bawang putih - ketuk
    • 1/4 cawan sos cili @ secukupnya
    • 2 sudu besar sos tomato
    • 2 sudu besar sos manis thai/apa-apa sos pencicah
    • 2 sudu besar sos tiram
    • garam/serbuk pati, gula secukup rasa 
    • 1 labu bawang besar - dadu kasar
    • 1 biji tomato - dadu kasar
    • 1 biji lada benggala merah/hijau - potong kasar
    • 2 keping nenas - potong kasar
    • minyak masak secukupnya
    Cara

    1. Panaskan minyak untuk menggoreng secukupnya
    2. Masukkan tepung dan sedikit garam dalam plastik, goncang biar sebati.
    3. Dalam mangkuk besar satukan telur dan isi ayam, masukkan dalam plastik tepung dan goncang- goncang biar bersalut dengan tepung sepenuhnya,/tebal. 
    4. Amik satu-satu, masukkan dalam minyak panas dan goreng biar sedikit garing dikedua bahagian, angkat dan ketepikan.
    5. Dengan kuali lain, panaskan sedikit minyak untuk menumis, masukkan bawang putih dan bawang besar, masak sekejap biar naik bau, kemudian masukkan lada benggala dan nenas.
    6. Masukkan semua jenis sos, sedikit air dan masak biar sos berbuih sekejap, perasa secukup rasa dengan gula, sedikit garam atau serbuk pati.
    7. Masukkan ayam goreng tadi, sebatikan dan masak seketika biar mesra dengan bahan sos.

    klu masak lauk gini pasangannya buat tomyam atau sup, kekadang tu buat 1 lauk ni je utk anak2 klu suami xnk mkn nasi..

    Wednesday, September 28, 2016

    Pichi Pichi..Kamoteng Kahoy( Filipino Tapioca Dessert )

     Assalamualaikum w.b.t 
    'La ḥawla wa laquwwata illa billah' (tiada daya upaya melainkan padaNya jua la tempat berserah), semoga kita sentiasa dlm lindunganNya, Ameen.
    kue ni pun kejadian bln 4 lgik! lamanya duk peram pichi-pichi pinoy ni, tukang masak ni memang suka kue ubi kayu kukus gni..kue ni sama je mcm talam lapis ubi kayu yg kat sini, cuma pichi pichi ni lgi mudah sebab 1 warna je..xpyah nk melapis, kat asian store pon ada jual kue ni..tpi maz xpernah beli, yg bleh terbuat kue ni sbb tgk kat kedai tu la..kat sini pon ada yg buat sblum ni, sni ubi kayu ada jual kat mana2, dtg dri india dan sri langka..rupenya org india pon kuat jgk mkn ubi kayu ni, org india kat sni memang ramai dan majoritinya muslim dari Kerala..bkn mamak, tpi memang asal usul mereka dh islam..ok la InysaaAllah semoga jumpa lagi, nk bersiap pergi care4 beli grocery, maaf atas khilaf yg ada..

    PICHI PICHI (KAMOTENG KAHOY) by http://ilhamdapur.blogspot.com
    Bahan-bahan
    • 300g ubu kayu (timbang yg dah dikupas kulit) - dipotong kecil dan buang uratnya
    • 1/2 cawan air - untuk kisar ubi
    • 50ml santan cair
    • 100g gula
    • secubit garam
    • sedikit pewarna hijau @ warna pilihan
    • kelapa parut secukupnya+garam sikit
    Cara

    1. Kisar ubi kayu dengan air, kisar tu jangan terlalu lumat sangat, biar kasar-kasar sikit macam pasir halus gituw.
    2. Tuang dalam penapis biar air sejat sikit, tak perlu tekan letak gitu je sekejap.
    3. Satukan semua bahan lain kecuali kelapa parut dan kacau sebati.
    4. Tuang dalam bekas yang disapu dengan sedikit minyak dan kukus selama 20-25 minit (balut tutup pengukus dengan tuala/kain).
    5. Keluarkan dari pengukus dan sejukkan betul-betul baru dipotong dan golek dalam kelapa parut.

    nk buat pun mudah sangat..kisar je dlm blander, pastu kukus..xpyah nk parut2, kuih berasakan ubi kayu ni memang sedap kan! klu ubi kayu rebus cicah kelapa pon bleh hbis 3-4 ketoi.. 

    Monday, September 26, 2016

    Dalca Ayam

    Assalamualaikum w.b.t
    'SubhanAllah 33x, Alhamdulillah 33x, AllahuAkbar 33x, La ilaha illallahu, wahdahu la sharika lahu, lahul-mulku wa lahul-hamdu, wa huwa `ala kul'li shai’in qadir 1x', zikir selepas solat fardhu sunnah Rasulullah saw. (Sabda Rasulullah saw : Barang siapa yang membacanya selepas solat fardu, akan dihapuskan dosanya walaupun sebanyak buih dilautan - Hadith Muslim), sama2 kita amalkan, semoga Allah SWT accept our good deeds, forgive our sins, our parents and bless us with His mercy, Ameen.
    sekali sekala masak dalca, tpi klu kari ayam atau org klate panggil gulai ayam nasi berlauk tu kerap jgk duk buat, selalunya klu org buat dalca mesti ada pasangannya nasi deh! maz pun masak dalca ayam ni utk digandingkan dgn nasi tomato, klu nasi jenis berperisa tu bleh kata duk buat selalu jgk sbb anak suka mkn nasi jenis gitu..utk sayur bleh guna sayur lain jgk, tu pon main buh je apa yg ada dlm esbox, dalca ni masak mcm masak kari biasa je..cuma masuk serbuk ketumbar sbb suka sangat bau wangi ketumbar tu, kari pun lgi sedap! resipi kat bawah ni kecik je, memang buat sikit sbb ada lauk lain jgk..klu nak masak bnyk gandakan bahan, terima kasih sekli lagi pada yg sudi singgah dapur kecik ni..semoga segala cacat cela yg ada dpt dimaafkan dan InysaaAllah jumpa lagi..

    DALCA AYAM by http://ilhamdapur.blogspot.com
    Bahan-bahan
    • 1/2kg ayam - potong sederhana kecik
    • 1 cawan santan
    • 3 ulas bawang merah *
    • 1 ulas bawang putih *
    • 1/2 inci halia *
    • 1 tangkai daun kari - option
    • 2 sudu besar serbuk kari - bancuh dengan sedikit air
    • 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
    • 1 kayu manis, 3 biji buah pelaga, 2 bunga lawang, 3 bunga cengkih (rempah 4 sekawan)
    • 1 keping asam gelugur
    • 1 inci nisan kelantan/gula melaka
    • sayuran - maz guna terung, kacang panjang, zuchinni, lobak merah, bunga kobis, cili hijau, ubi kentang
    • garam, gula dan aji jika suka
    • minyak untuk menumis secukupnya
    Cara

    1. Cuci ayam dan toskan.
    2. Tumbuk lumat semua bahan bertanda *.
    3. Panaskan minyak untuk menumis, masukkan rempah 4 sekawan, daun kari dan bahan tumbuk, tumis biar bawang masak, masukkan rempah kari dan tumis hingga pecah minyak sambil dikacau selalu.
    4. Masukkan serbuk ketumbar, tumis lagi dan masukkan 2-3 sudu besar air, tumis seketika lagi dan masukkan air sikit lagi.
    5. Masukkan ayam, sebatikan dan masak biar ayam mesra dengan bahan rempah dan keluar airnya, tutup periuk biar berwap dan kacau sekali sekala.
    6. Masukkan air (dalam 2 cawan ke), asam gelugur, nisan dan masak biar mendidih lama sikit biar bahan rempah masak sempurna (masa ni orang kelantan panggil mati awah, masak dalam 8-10 minit), masukkan ubi kentang, lobak merah, zuchinni, terung, cili hijau, sedikit garam, gula dan masak biar sayur sedikit lembut.
    7. Masukkan santan dan perasa secukup rasa, masak seketika lagi biar santan mendidih dan masukkan baki sayur (jenis cepat lembut masuk kemudian), biar sekejap kemudian padamkan api.

    santan tu saja buh sikit sebab tak suka kuah pekat sangat, terpulang pada citarasa la ye..bleh guna santan semua kalau suka lemak, pasangannya nasi tomato tu entah bila la plak turnnya..mungkin lambat la skit update sbb bru kluar nasi ayam tu..

    Sunday, September 25, 2016

    Hainanese Chicken Rice Lagi

     Assalamualaikum w.b.t 
    'Allahumma innii zhalamtu nafsii zhulman kat'siiran wala yagh'firudzunuu'ba illa anta, fagh'firlii maghfiratan min in'dika warhamnii innaka'an tal'ghafuur ru'rahim' 
    (Ya Allah, aku melakukan kezaliman yang banyak atas diriku sendiri dan tiada yang mengampuni dosa selain Engkau, maka berilah aku keampunan dari sisiMu dan rahmatilah aku. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyanyang), doa yang cukup indah yg diajar oleh Rasulullah saw kepada sahabat yg paling disayangi baginda, Sayyidina Abu Bakar As Siddeq R.A, sahabat yang telah dijanjikan syurga, sama2 kita amal baca selalu, semoga Allah swt forgive our sins we have done and accept our doa, Ameen.
    menu yg teramat kerap duk ulang buat, bleh kata setiap bln mest masak nasi ayam..tpi mcm selalu la jgk, ni pon kejadian awal bln 5 lgik! utk nasi tu tumis bawang bersama daun pandan, wangi semerbak baunya..pastu masuk kicap sikit nak bgi gelapkan warna nasi, klu dedulu letak kunyit, kat rumah ni semua suka nasi ayam yg mami buat..anak2 plak lebih minat nasi jenis 1 lauk gini, mungkin sbb dh biasa dgn nasi arab..tpi nasi ayam ni memang mudah sangat nk buat deh, tukang masak ni suka masak yg simple gini..resipi sama je mcm yg dh ada kat sini, InsyaaAllah jumpa lagi dan maaf atas apa yg tidak menyenangkan..

    afiq la fanatik sangat dgn nasi ayam mami dia ni, klu buat tiap2 minggu pon tkpe..maz letak halia dan bawang putih bnyk nk bagi bau fresh, jdi xde la bau hanyir ayam.

    HAINANESE CHICKEN RICE by http://ilhamdapur.blogspot.com
    Bahan-bahan
    • 1kg ayam - jangan potong, cuci dan toskan (maz guna ayam sekor berat 1kg) 
    • 2 inci halia
    • 1 labu bawang putih
    • 1/2 sudu besar kicap manis *
    • 1 sudu besar sos tiram *
    • 1/2 sudu besar madu *
    • garam secukup rasa
    Cara
    1. Tumbuk lumat halia dan bawang putih, amik separuh dan lumur pada ayam termasuk dicelah kulit, separuh lagi tu ketepikan untuk guna kemudian.
    2. Didihkan air dengan sedikit garam atau serbuk pati, masukkan ayam dan rebus hingga ayam lembut (dalam 20 minit gitu atau bergantung pada saiz ayam), keluarkan ayam dan simpan air rebusan.
    3. Ambil separuh pulak dari bahan tumbuk yang disimpan tadi, sebatikan dengan semua bahan bertanda *, ketepikan 1 sudu kecil campuran ni untuk masak nasi, yang selebihnya lumur pada ayam.
    4. Letak ayam dalam loyang, bakar selama 30-35 minit atau hingga perang dengan suhu 180 C, panaskan dulu oven 10 minit sebelum masuk ayam.

    Nasi
    • 2 cawan beras basmathi - cuci, toskan
    • 2 helai daun pandan - simpul
    • 1/2 inci halia - hiris nipis
    • 2-3 sudu besar minyak sayur
    • 1 kiub pati ayam/garam
    • baki bahan tumbuk dari ayam
    Cara
    1. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk yang separuh lagi tu biar naik bau, masukkan daun pandan.
    2. Masukkan campuran sos (baki yang simpan untuk lumur pada ayam tadi), beras, halia dan separuh air dari rebusan ayam tadi (simpan sikit untuk sup), kalau air rebusan tak cukup, boleh tambah air biasa dan boleh tambah kicap lagi jika perlu.
    3. Masukkan kiub pati atau garam secukup rasa, masak seperti biasa, bila nasi dah mendidih kacau sikit biar sebati, biar nasi masak sepenuhnya.
    4. Sedia dihidang bersama kicap, air cili, salad dan sup (sup tu masak balik sekejap dan suaikan secukup rasa), tabur bawang goreng dan sedikit daun bawang.
    5. Untuk resipi sambal cili dan kicap ada kat sini.

    selepas buat yg ni, rsanya dh lebih 6-7x duk buat plak nasi ayam ni..bru je minggu lepas pon bernasi ayam ni jgk, cuma xsnap je..bkn apa yg ni pon baru nk update! tukang masak ni klu mkn nasi ayam suka curah air cili bnyk2 atas ayam, meratah pon sedapp..

    Sambal Udang Petai

     Assalamualaikum w.b.t. 
    'La illaha il'lallah wahdahu la sharika lah, lahul mulku wa lahul hamd, wa huwa 'ala kul'li shayin qadeer (tiada Tuhan selain Allah, tiada sekutu bagi Allah, yang memiliki langit dan bumi dan yang berkuasa atas segalanya), zikir selepas solat fardu sunnah Rasulullah saw, baca 10x selepas solat maghrib dan subuh sebaik bagi salam..sama2 kita amalkan semoga Allah swt have mercy on us all, forgive our mountainous sins and strengthen our iman, Ameen.
    ni pon menu frozen, kli ni petai frozen..ada beli petai kat asian store 2 bln sudah masa tgh ada stok..lebih suami buat ulam frozen skit, tu yg buat sambal ni, buh pon berapa bijik je..kena jimat, sayang tkut cepat hbis! kat rmah ni memang kerap duk masak sambal gini, klu tak udg..sambal telur rebus atau sambal bilis..kli ni buat versi kupas kulit terus, senang skit org yg nk mkn..InysaaAllah jumpa lagi dan maaf atas kekurangan yg ada..

    SAMBAL UDANG PETAI by ilhamdapur.blogspot.co
    Bahan-bahan
    • 8-10 ekor udang saiz besar 
    • 1/2 labu bawang besar bombay *
    • 1 ulas bawang putih *
    • 1/2 cawan cili kisar - rebus cili kering, kisar lumat
    • 1 labu bawang besar - hiris nipis
    • 1 sudu besar sos tiram
    • 2 sudu besar sos cili
    • 1 keping asam gelugur
    • sedikit nisan/gula melaka
    • petai secukupnya
    • garam, gula secukup rasa dan aji jika suka
    • minyak untuk menumis secukupnya
    Cara

    1. Kupas kulit udang, tinggal ekor saja dan buang urat hitam, toskan.
    2. Tumbuk sedikit lumat bahan bertanda *, panaskan minyak untuk menumis secukupnya, masukkan bahan tumbuk dan tumis biar bawang masak.
    3. Masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak dengan api sederhana, tambah air 2-3 sudu dan tumis lagi, ulang tambah air ni 2-3x biar cili masak elok, kemudian masukkan bawang hiris.
    4. Masukkan asam keping, nisan dan air secukupnya, masak sambil dikacau sekali sekala biar mendidih lama sikit, masukkan sos cili, sos tiram, sedikit garam, aji dan gula secukup rasa.
    5. Masukkan udang, petai dan masak dalam 64-5 minit, jangan masak lama sangat nanti udang kecut atau terlebih masak.

    ni pon menu ulang tayang yg kerap jgk dh, klu masak sambal gini pasangannya selalu buat lemak putih bayam atau gulai kuning ikan..pastu ayam goreng mesti ada sbb afiq sorang xmkn udang klu buat lauk, dia klu udg goreng celup tepong je bru dia mkn..

    Saturday, September 24, 2016

    Durian Crepe

     Assalamualaikum w.b.t
    'SubhaanAllahi wabihamdihi subhaanAllah hil'azim' (Maha Suci Allah dengan segala puji bagiNya, Maha Suci Allah yang Maha Agung), 2 kalimah yg ringan dilidah, berat ditimbangan Al Mizan (Riwayat Bukhari & Muslim), sama2 kita amal baca selalu sebagai zikir harian..semoga Allah swt make us among those who remember Him much, Ameen.
    ni pun gmbar lama, durian crepe ni dkat 5 bln dh jgk duk peram dlm folder..dpt buat ni sbb ada durian yg naik kapal terbang, suami balik msia bln 4 hritu, jdi bawa durian frozen 1 bekas..dpt la ilang rindu, tu yg buat dessert yg kami semua suka ni..klu mkn gitu je kang cepat hbis plak, jdi guna skit2 buat kue..rsanya lepas buat kuih dadar kastard durian ni buat crepe ni plak, maz dgn suami la suka durian..kue dadar tu pon sedap sangat! nk buat plak durian dh hbis..InysaaAllah jumpa lagi dan maaf atas apa yg tidak sempurna..

    masih duk guna respi yg satu tu la..sni xde tepung canggih2 klu nk try yg guna 5-7 jenis tepung, resepi ni tepungnya ada kat sni..ni pon puas hati dh, crepenya xtebal dan xterkoyak..sedap la, jazakillahukhairan pada penyumbang resipi..

    DURIAN CREPE by ilhamdapur.blogspot.com
    Resipi : mytouch-miza.blogspot.com
    Bahan-bahan
    • 20g tepung gandum
    • 20g tepung ubi
    • 10g tepung kastard
    • 10g tepung jagung
    • 1 sudu besar minyak masak
    • 1 sudu besar gula
    • 1 biji telur (A)
    • 40ml susu cair
    • 150ml air
    • sedikit essen vanilla
    • sedikit garam
    • sedikit pewarna - jika perlu
    Cara

    1. Campurkan semua bahan, gunakan whisk kacau hingga larut, tapiskan dan boleh dadarkan atas kuali non stick, tak perlu oles minyak jika guna kuali non stick, memang tak melekat. Siap dan sejukkan sekejap.
    2. Cara melipat - fresh/whipping cream di pukul kaku/kental - isi durian secukup nya - letakkan fresh cream atas kulit, kemudian letak isi durian dan tutup/lapis lagi semula dengan cream, baru lipat dan sejukkan dulu dalam peti baru sedap.

    selain dri crepe yg nipis, guna durian yg isi manis dan kuning bru sedap..kat Msia memang mewah dgn durian! ni suami bawa durian udang merah, dia beli 3 biji rm130..rsa murah sangat dh sbb kat sni durian putik pon rm60-70 sbjik, dh 2-3x beli balik peram pon mkn durian keras jgk..

    Friday, September 23, 2016

    Sup Ekor Ala Kedai Tomyam

    Assalamualaikum w.b.t 
    'Hasbunallah wa'nik mal wakil' (cukuplah Allah penolong bagi kami), semoga Allah SWT guide us to the straight path, Ameen.
    sup ekor ni pasangan dgn kerabu thai hritu, kerap jgk duk masak menu kedai tomyam ni sbb bahan mudah..klu masakan kampung tu susah la skit sbb sni xbnyk sayuran yg ada, stkat ikan singgang campur bendi gitu je la yg bleh buat..segala pucuk kayu lain xde, tpi sup ekor memang sedap kan..sni ekor fresh mudah, kat pasaraya pon ada..klu kat pasar lgi la, tergantung2..tnjuk je nk yg mna..resipi lebih kurang je mcm yg duk buat sblum ni, suka buat sup jenis xtumis gini, main rebus je dgn halia dan bawang putih..klu tumis tu rasa muak plak, lgipun sup kedai tomyam mana ada masuk rempah kan..supnya jenis cerah dan xde bau rempah, rasa masam limau nipis dan bnyk masuk bawang besar holland..sup ni rebus guna presure cooker senang keje, 1 jam dh lembut..InysaaAllah jumpa lagi dan maaf atas segala khilaf..

    SUP EKOR ALA KEDAI TOMYAM by http://ilhamdapur.blogspot.com
    Bahan-bahan
    • 1kg ekor lembu segar
    • 1 inci halia - ketuk
    • 2 ulas bwang putih - ketuk
    • 1 keping asam gelugur
    • 1 labu bawang besar holland - belah 8
    • 1 biji buah tomato - belah 6
    • 1 batang saderi - jika ada, kali ni takde stok
    • 1 biji asam limau - amik jusnya
    • 2 sudu besar sos tiram
    • garam, gula secukup rasa & sedikit aji jika suka
    • sedikit daun sup/daun bawang/cili padi/bawang goreng
    Cara

    1. Cuci bersih ekor, toskan.
    2. Dalam periuk tekanan didihkan air bersama halia, bawang putih dan asam gelugur  (air tu jangan banyak sangat ye sebab guna periuk tekanan air tak kering).
    3. Masukkan ekor dan sedikit garam, tutup periuk tekanan dengan sempurna dan masak selama 50-60 minit dengan api perlahan, padamkan api dan buka periuk bila wap dah habis keluar.
    4. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, masukkan bawang besar, tomato, saderi jika guna dan sos tiram, tumis sekejap je dengan api besar sambil dikacau.
    5. Tuang dalam periuk sup, suaikan secukup rasa dengan gula, jus limau dan aji jika guna.
    6. Bila nak hidang tabur sedikit daun bawang/ daun sup, bawang goreng dan cili padi.

    klu mkn kat kedai tomyam sup ekor dgn telur dadar je pun dh ckup sedap deh, sup gini biar rasa masam lebih skit bru ummphh! kat sni daun sup xde jual..pengganti daun sup ni maz guna daun saderi je klu ada stok, ni hiris daun bawang je la..dlm gambar tu daun ketumbar, memang xpernah putus kat rumah ni daun tu..

    Thursday, September 22, 2016

    Terung Goreng Pedas Dengan Bilis

    Assalamualaikum w.b.t 
    'Allahumma innaka afuwwun tuhibul afwa fa'fuanni' (Ya Allah Engkau Maha Pengampun dan Mencintai orang yang meminta ampun, maka ampuni lah aku), doa yang Rasulullah saw ajar pada Aisyah ra jika bertemu malam Lailatulqadar..sama2 kita amal baca selalu, semoga Allah SWT forgive us, our parents and accept our doa, Ameen.
    agak kebzian skit shri 2 ni, ditambah plak dgn mood yg xberapa rjin..tu yg xde update blog, maaf la gmbar ni blur skit..ingat xnk tepek dh sbb kejadian pun dh dkat setengah tahun ni! buat hjun bln 3 lgik..tpi sbb xde lgi kat blog, letak la jgk..lauk ringkas yg sedap! kbetulan stok terung bnyk! bkn saja beli..tpi sbb org jual tu xde duit kecil nk bagi baki, dia pon main buh je terung tu dlm plastik..senang cerita deh! maz borong sayur tu masa penghujung musim sejuk awal thun hritu..dh puas duk buat gulai, celur sbb sbjik pun dh dpt 1 periuk..terung jenis besar, tu yg goreng dgn bilis ni..yg versi kentang plak ada kat sini..InysaaAllah jumpa lagi, selamat berhujung minggu dan maaf  atas segala silap yg ada..

    TERUNG GORENG PEDAS DENGAN BILIS by http://ilhamdapur.blogspot.com
    Bahan-bahan
    • 1 biji terung - maz guna terung besar mcm dlm gambar kat bawah
    • 1 mangkuk kecil bilis belah tanpa kepala
    • 1 ulas bawang putih *
    • 1/2 labu bawang besar *
    • 1/4 cawan cili kisar
    • 1 biji cili merah - potong serong
    • 1/2 labu bawang besar - belah kasar
    • gula, garam dan aji jika suka
    • minyak untuk menggoreng secukupnya
    Cara

    1. Tumbuk sedikit kasar bahan bertanda.
    2. Potong terung sederhana kecil, terpulang nak potong macam mana.
    3. Panaskan minyak secukupnya, goreng terung biar perang dibahagian isinya, angkat dan toskan.
    4. Dengan kuali yang sama, tinggalkan dalam 1/4 cawan minyak dan goreng bilis biar garing, angkat dan ketepikan.
    5. Dengan minyak yang sama, tumis bahan tumbuk biar garing, masukkan cili kisar dan tumis biar pecah minyak, masukkan gula dan tumis sekejap lagi, suai secukup rasa (garam tu jika perlu sebab minyak bekas goreng bilis dah masin)
    6. Masukkan terung, cili, bawang dan bilis, sebatikan dan goreng sekejap lagi biar sambal kering.

    ni ler terungnya, sihat2 la..memang geram klu pergi pasar tu, segala sayur cantik2..pasar tu dlm taman luas, local people siap berkelah lgi kat situ..depa bawa segala periuk, tikar..bln 11 ni start blik la pasar tu sbb dh nak masuk musim sejuk..memang best la, maz duk borong tomato ceri dgn lada solok tu..suka mkn tomato tu, manis la! betul, sedap lgi dri angur..skli beli 3-4kg, pastu sblum smpai rmah duk mkn dh..main lap nga tisu je nyap2 dlm kereta dgn suami..

    abangngah pun mkn terung goreng ni, sedap katanya..meratah pun bleh hbis spingan! tukang masak ni suka klu bilis2..goreng curah kicap pon sedap deh! klu tanak pulut maz goreng bilis sbb ikan masin suami dgn anak2 xsuka, pastu kelapa parut..sedap! 

    Tuesday, September 20, 2016

    Ketam Bercili Thai

    Assalamualaikum w.b.t
    'Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah Al-Quran dan Sunnahku', sebahagian dri khutbah terakhir Khalil Allah, junjungan yg amat kita kasihi Rasulullah saw pada 9 Zulhijjah 10 Hijrah, di ARAFAH, semoga Allah swt guide us to the straight path, Ameen.
    agak awal bersiaran pgi ni..kat sni pkul 6 tu matahari dh tinggi, ketam ni lauk sbln lebih dh jgk..kerap jgk duk masak seafood smjak lepas rya puasa hritu, bkn apa sbb dh xde lauk lain dlm peti tu selain ayam..ikan jarang beli sngat sbb kurang sambutan, pastu klu ayam plak duk masak mcm biasa je sbb afiq susah sikit cara mknnya..jdi bila dh boring tu masak udang atau ketam la, ketam ni ada org jual dekat rumah setiap ptg..pasar bsar maz pergi 2 minggu skli, klu kat pasaraya xbeli sangat ikan ni sbb xde pilihan..ada yg berkenan bru beli, daging pun suka beli kat pasar senang bleh pilih..ketam bercili ni lebih kurang je mcm yg buat sblum ni, cuma ni masuk pes cili thai dan thai sweet cili sos..tu yg jdi ketam bercili thai, sedap hingga jilat segala kaki tangan ketam! ketam pun isi penuh, klu dpt ketam segar masak apa pon sodap deh..nk beli ketam, pilih yg berat gitu bru bnyk isi..InysaaAllah jumpa lagi dan maaf atas apa yg tidak sempurna..

    guna pes cili thai ni, kat Msia pun bnyk jual..ni beli kat asian store, pes tomyam pun ada juga brand ni..sni barang siam gini bnyk, sos pun mcm2 ada..

    KETAM BERCILI THAI by http://ilhamdapur.blogspot.com
    Bahan-bahan
    • 2 ekor ketam saiz besar - kerat 2
    • 1/2 labu bawang besar bombay *
    • 1 ulas bawang putih *
    • 3 sudu besar cili kisar
    • 1 sudu besar pes cili thai (maz guna mcm yg dlm gambar tu)
    • 2 sudu besar sos cili
    • 3 sudu besar sos manis thai/apa-apa sos pencicah
    • 1 sudu besar sos tiram
    • sedikit gula dan aji jika suka
    Cara

    1. Panaskan minyak secukupnya dan goreng ketam sekejap biar separuh masak, angkat dan toskan.
    2. Tumbuk lumat bahan bertanda *, dengan kuali lain panaskan sedikit minyak, tumis bahan tumbuk biar wangi dan bawang masak sikit.
    3. Masukkan cili kisar dan tumis biar pecah minyak, masukkan pes cili thai.
    4. Masukkan semua sos, sedikit air, gula, aji jika guna dan sebatikan.
    5. Masakkan ketam, masak sambil tutup kuali biar ketam masak sekata dan balik sekali sekala.
    6. Garam maz tak letak sebab dah masuk sos tiram dan masin dari air ketam dah cukup.

    kerap jgk la smjak sblum puasa hingga lepas raya hritu duk beli ketam ni sbb geram tgk besar2 la..wpun xberapa nk beli sangat bila teringat bercinta depan meja time nk mkn tu..abangngah memang suka ketam ni, tpi dia xreti nk buat sdrik..suami pun sama, segala kaki tangan tu kita la yg kena habiskan..
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...