Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Thursday, October 31, 2019

Nasi Kambing Panggang

Assalamualaikum w.b.t
Subhanallah Wa Bihamdihi Subhanallahil Adzim (Maha Suci Allah dengan segala puji bagiNya, Maha Suci Allah yang Maha Agung). 'Wahai orang-orang yang beriman, berzikirlah (dengan menyebut nama) Allah, dengan berzikir yang sebanyak-banyaknya - Al Ahzab :41. Self remainder, may Allah swt accept our good deeds and shower us His mercy, Ameen.
kebelakangan ni agak kebizian skit, nk buka laptop ni pon mcm berat je!huhuu, sblum ni pon dh ada buat set kambing panggang ni, bleh tgk kat SINI, idea pon xde sngat nk tulis apa pgi ni..Insha Allah smpai jumpa lgi dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada..

 menu ringkas yg yg sihat deh, skli skala berpanggang2 gini..

NASI KAMBING PANGGANG by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1kg kambing segar - maz guna bahagian ribs
  • 1/2 labu kecil bawang besar bombay *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1/2 inci halia *
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 2-3 sudu besar sos lada hitam - maz guna jenama puteri dari Msia
  • 2-3 sudu besar sos smoke BBQ - maz guna jenama Life dari Msia
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar minyak zaitun
  •  kicap manis secukupnya
Cara

1. Toskan kambing biar kering sepenuhnya, tumbuk lumat bahan bertanda *
2. Gaul kambing dengan semua bahan, perap 3-4 jam.
3. Panaskan 1 sudu besar minyak sayur/minyak zaitun dalam kuali non stick, susun daging dan masak selama 2-3 minit setiap bahagian atau biar sedikit perang, masak sampai habis.
4. Susun dalam loyang dan bakar selama 6-8 minit dengan suhu 180 C, panaskan dulu oven 10 minit sebelum guna.
5. Boleh la dihidang ketika masih panas bersama nasi putih, sambal belacan dan sup, maz buat sup kosong je, rebus sayap ayam sikit.

Nota ilhamdapur : setiap kali nak masak daging baru sentiasa tambah minyak sikit lagi agar kuali tidak hangus, bila dah siap masak, tutup daging dengan aluminium foil sementara tunggu masak daging yang seterusnya agar daging yang sudah masak tidak kering.

kat sni banyk restoran yg ada menu grill2 ni..selalu jgk duk mkn cuma versi arab la, nk order mkn dgn nsi putih pon bleh cuma xde sambal belacan la..

msa beli kambing ni memang amik smua bahagian tulang rusuk sbb nk panggang..

Sunday, October 27, 2019

Burnt Cheesecake

Assalamualaikum w.b.t..
'Subhanallah walhamdulillah wala ilaha illallah wallahu akhbar'. Dari Abu Hurairah dia berkata, sabda Rasulullah saw : Sesungguhnya membaca zikir diatas Maha Suci Allah segala puji bagi Allah, tiada yg berhad disembah selain Allah dan Allah Maha Besar adalah lebih aku cintai daripada segala sesuatu yg terkena sinar matahari - Riwayat Muslim..sama2 kita amalkan sbgai zikir harian, may Allah bless and accept from us all, Ameen..
sbnranya dh lama duk pasang niat nk buat kek yg tgh viral ni, ya la nk jgk ambil bhgian deh 😀Alhamdulillah smua dgn izinNya minggu lepas bake la sbjik ni stelah mengkaji skit2 dlu psal burt cheesecake ni, kek ni agak costly skit sbb guna pure cheese dan whip cream..rsanya yg lemak2 sdpp gitu, bgi pengemar cheese pasti heaven sngat la kek ni..nak buat pon simple sangat dan klu potong kek yg baru keluar oven bahagian tengahnya masih lembik, memang gitu..bkn kek xmasak ya!Insha Allah semoga jumpa lagi dan segala kekurangan yg ada harap dpt dimaafkan..

bila dh masak dan ketika masih suam2 maz tukar kertas baking lapik dgn yg baru sblum amik gmbar ni, tu yg kertas ni xde kesan terbakar..

teksture kek ni sdkit padat, moist dan lembik skit..ada daya tarikkannya yg tersendiri, pasti selepas rsa 1 bite akn terus nk menikmatinya..

BURNT CHEESECAKE by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
A
  • 250g cream cheese - suhu bilik
  • 3 sb cream - maz guna seperti dlm gambar kat bawah @boleh guna sour cream/fresh cream
B
  • 2 biji telur gred A - suhu bilik
  • 1 kunung telur
  • 70g gula kastor
  • 1/2 sk essen vanilla
C
  • 130ml whipping cream UHT - suhu bilik
  • 1/2 sk tepung gandum
-satukan dan kacau biar sebati/larut

Cara

1. Panaskan oven suhu 180 C selama 5-7 minit, sediakan loyang saiz 5@6 inci (maz guna loose pan, boleh je guna loyang biasa sebab loyang tu kita lapik kertas baking sepenuhnya).
2. Alas loyang dengan kertas baking biar kertas baking tinggi/lebih dari loyang (mcm pic 2 kat atas tu). Kemaskan kertas baking dibahagian bawah loyang agar kedut lipatan kertas tu tak banyak, nanti bahagian tepi-tepi kek akan cantik dan senang nak buka kertas baking tu.
3. Sapu kertas baking dengan mentega biar tebal sikit agar kek tidak melekat dan senang nak keluarkan kertas bila kek masak. 
4. Putar (maz guna hand mixer) bahan B dengan kelajuan perlahan biar gula larut, ketepikan.
5. Putar cream cheese dari bahan A hingga sebati, kemudian masukkan fresh cream dan putar biar berkrim dalam 2 minit.
6. Masukkan bahan B, putar sebati kemudian masukkan bahan C dan sebatikan (tak perlu putar lama, cukup sekadar sebati saja).
7. Tuang dalam loyang tadi dan selama 50 minit (bahagian atas kek berwarna perang dan sedikit merekah tapi bahagian tengan kek masih lembik)
8. Keluarkan dari oven, sejukkan sekejap selama 10 minit dan bolehkan buka lapisan kertas secara perlahan-lahan (maz dh tukar lapik dengan kertas baru bila dah masak utk ambil gambar, tu yg kertas tu xnpak kesan oven).
9. Kemudian sejukkan sepenuhnya sebelum simpan dalam peti atau boleh terus dinikmati setelah kek sejuk. Tapi kebanyakkan cheesecake ni lagi sedap rasanya jika dibiarkan semalaman dalam peti agar rasa lemaknya lebih menyerlah.

Nota ilhamdapur : kena tahu tahap kepanasan suhu oven masing-masing, jika bahagian atas kek nampak terlalu hangus, 10 minit terakhir guna api bawah saja.

maz guna cream ni..

kbetulan ada stok buah dlm peti, so posing la skli pastu kutip balik sbb nk potong susah la plak!..

pastikan masa putar telur tu jangan sampai kembang agar kek tidak mendap sangat bila dah masak..

kek ni dh memang sdpp jika mkn begitu saja, tpi klu nk menikmati bersama jam atau cream kena kurangkan sukatan gula lah..berries tu pun skdar utk bergambar je!

Wednesday, October 23, 2019

Turkish Flat Bread With Chicken Curry

Assalamualaikum w.b.t
'SubhanAllah 33x, Alhamdulillah 33x, AllahuAkbar 33x, La ilaha illallahu, wahdahu la sharika lahu, lahul-mulku wa lahul-hamdu, wa huwa `ala kul'li shai’in qadir 1x', zikir selepas solat fardhu sunnah Rasulullah saw. (Sabda Rasulullah saw : Barang siapa yang membacanya selepas solat fardu, akan dihapuskan dosanya walaupun sebanyak buih dilautan - Hadith Muslim), sama2 kita amalkan, semoga Allah SWT accept our good deeds, forgive our sins, our parents and bless us with His mercy, Ameen.
bertemu skli lgi, bun ni pon lama jgk kena peram dlu..buat masa lepas balik dri Balkan trip sbb serbuk kari ni guna turkish chicken curry yg beli kat Istanbul, sedappp! mujur la lepas buat tu terus tulis resipi dlm draf, klu tak memang xigattt dh!! ilham bun ni dri pastry yg ada jual dan biasa beli kat kedai turkish kat sni..mcm2 ada cuma tuan dapur ni bkn jenis rajin nk mengupdate dan bercerita, huhuhu..klu rajin bnyk bleh simpan buat kenangan kehidupan disni, pengalamam euro trip dan ke negara balkan yg lepas..tpi gitu lah, xberapa rajin mna nk memerah idea utk menulis..semoga kerajinan ni terus ada agar dpt update dapur maya ni utk hari2 seterusnya, Insha Allah dan sampai bersama lgi..mohon maaf atas segala kekurangan yg ada..

TURKISH FLAT BREAD WITH CHICKEN CURRY by https://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 1/2 cwn tepung gandum
  • 100ml air suam
  • 50ml susu segar
  • 1/2 sudu besar yis 
  • 1/2 sudu besar gula kastor 
  • 1 sudu besar minyak zaitun 
  • 1 sudu besar butter lembut 
  • 1/2 sudu kecil garam
Cara

1. Satukan air, gula, yis dan biar selama 6-7 minit biar yis aktif/kembang dan berbuih.
2. Dalam mangkuk pengadun (stand mixer) guna blade untuk doh, masukan tepung dan bancuhan yis sambil putar biar sebati.
3. Masukkan susu suam dan terus putar, masukkan minyak zaitun dan putar selama 4-5 minit, masukkan mentega, garam dan putar lagi dengan kelajuan tinggi selama 8-10 minit hingga doh berkilat.
4. Jika adunan lembik, tambah sedikit tepung semasa proses no 2 kerana jenis tepung yang digunakan mungkin berbeza, kemudian teruskan dengan cara no 3.
5. Masukkan doh dalam mangkuk besar, tutup dengan plastik wrap dan tuala dapur.
6. Perap selama 30 minit atau naik 1x ganda, kemudian tumbuk sikit buang angin dan timbang 30g.
7. Bentuk bulat dan susun dalam loyang, jarakkan 2 inci. Perap sekali lagi biar doh naik 1x ganda, kemudian tekan biar leper sikit dan letak kari ayam.
8. Panaskan oven 10 minit dengan suhu 170C, spray bun dengan air dan bakar selama 18-20 minit atau hingga masak/berwarna sedikit perang. 

Inti 
  • 400g isi dada ayam - potong kiub
  • 1 ulas bawang putih - cincang
  • 1/2 labu bawang besar bombay - dadu
  • 1 sudu besar turkish chicken curry - maz beli masa kat Istanbul seperti dlm gambar tu @ boleh guna serbuk kari biasa
  • 1/2 biji lada benggala merah - potong dadu
  • 1/2 biji lada benggala hijau - potong dadu
  • sedikit gula dan serbuk pati jika suka
  • sedikit minyak untuk menumis
Cara

1. Panaskan minyak, tumis sekejap bawang besar dan bawang putih sekadar layu.
2. Masukkan isi ayam dan serbuk kari, kacau biar sebati dan masak biar daging ayam bertukar warna.
3. Masukkan 1/4 cawan air @ secukupnya dan masak dengan api perlahan.
4. Masukkan lada benggala, kacau sebati dan perasa secukup rasa.
5. Masak hingga daging ayam lembut berderai/hancur dan kuah kering.
6. Padamkan api dan sejukkan sepenuhnya.


chicken spice ni beli kat kedai tepi jln sekitar Sultanahmed..ada bnyk kedai yg jual rempah ratus ni selain dri spice bazaar dan grand bazaar, biasanya kedai gini ada jual baklava skli..

yg kanan tu ottoman spice..wangi sngat..campuran italian herba versi turkish, bnyk kegunaan rempah ni..

maz guna dada ayam potong kiub pastu masak bersama serbuk kari ayam turkish, lada benggala merah dan hijau dan bawang besar..masak biar kering, klu buat cicah dgn lempeng pon boleh..

chicken curry dan lentil sup antara favourite dish yg selalu order..sdpp!

Istanbul kami dtg lgi..ni kat Sultanahmed atau main street depan blue mosque, Alhamdulillah dh 3x ke sini dan tetap xpernah jemu dgn kota indah ni, semoga ada rezeki utk sampai ke bumi Turki lgi..

Monday, October 21, 2019

Spaghetti Aglio Olio

Assalamualaikum w.b.t 
'Allahumma innii zhalamtu nafsii zhulman kat'siiran wala yagh'firudzunuu'ba illa anta, fagh'firlii maghfiratan min in'dika warhamnii innaka'an tal'ghafuur ru'rahim' (Ya Allah, aku melakukan kezaliman yang banyak atas diriku sendiri dan tiada yang mengampuni dosa selain Engkau, maka berilah aku keampunan dari sisiMu dan rahmatilah aku. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyanyang), doa yang cukup indah yg diajar oleh Rasulullah saw kepada sahabat yg paling disayangi baginda, Sayyidina Abu Bakar As Siddeq R.A, sahabat baginda yang telah dijanjikan syurga..
brkesempatan update blog ni skli lgi, layan spgheti la plak..lama dh xkluar menu ni, sbnarnya dri dlu pon selalu duk buat pasta2 atau spagheti ni kerana smua umat kat rmah ni suka..ditmbah plak mudah nk sediakan, lgi lagi senang hati tukang masak deh..aglio ni antara yg ckup ringkas lah cara penyediannya, bahan utama mesti ada bawang putih dan minyak zaitun..wlu pun simple je tpi sdpp dan aromanya ckup memikat, Insha Allah semoga bersua lgi dan segala yg tidak sempurna itu harap dpt dimaafkan..

SPAGHETTI AGLIO OLIO by http://ilhamdapur.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 1/2 paket spaghetti - rebus seperti biasa dengan sedikit minyak dan garam hingga lembut.
  • 3-4 ulas bawang putih - cincang
  • 1 biji cili merah - cincang kasar
  • 1 mangkuk lada bengala - maz guna 3 warna tu
  • 1 mangkuk kecil campuran udang/sotong/ayam
  • 1/2 sb ottoman spice - maz guna seperti dlm gambar kat bawah tu @ boleh guna italian herbq
  • sedikit serbuk stok ayam - optional 
  • minyak zaitun extra virgin secukupnya
Cara

1. Dalam kuali panaskan minyak (agak-agak ya kira padan dgn bahan yg diguna). Masukkan bawang putih dan cili merah.
2. Tumis sekejap kemudian masukkan campuran udang dan lada benggala, biar seketika kemudian kacau balik biar masak sekata.
3. Masukkan spaghetti, rempah dan serbuk stok jika guna, kacau biar sebati.
4. Masak seketika lagi sekadar bahan rencah sebati dengan spaghetti, padamkan api.

guna ottoman spice ni lah dlm aglio tu, beli masa kat Istanbul hritu..campuran herb2 yg  special kata org jual tu, hrga utk sekilo 150TL..sdp guna mixed spice ni, bleh jgk guna utk msakan lain mcm marinated ayam/daging dll..

haritu beli 3 jenis ni, yg kuning tu chicken spice..dh guna utk msak ayam buat turkish pastry, sdpp! Insha Allah respinya akn menyusul, dh ada dlm folder tu..huhuu, ilham dri apa yg duk order bila mknan turkish food spnjang kat Istanbul..

bahan sampingan yg lain tu trpulang pada citarasa, klu buat aglio ni memang suka jenis colourful gini..so letak 3 wrna klrga lada benggala ni 😀, sayur ni pon memang sdpp kan..pastu boleh guna seafood atau ayam dan perasa dgn sedkit srbuk pati ayam jika suka atau bleh tmbah dgn sdkit italian herba jika suka..

Sunday, October 20, 2019

Sayur Pedas Bayam & Labu (Stail Kelantan)

Assalamualaikum w.b.t. 
'Astaghfirullah 3x, Allahumma antas salam wa minkas salam tabrakta ya zal jala'li wal ikram'..sama2 kita amal zikir ni setiap kali selepas solat fardhu, sunnah Rasulullah saw (sahih Muslim)..semoga Allah swt bless us all and guide us to the right path, Ameen.
huhuu! angin xberapa rajin dh mula terasa ni, berat je nk update..pic2 lama xhbis lgi, ditmbah plak dgn gmbar trbaru..tkpe la ya kayuh slow2, smuanya ni sebagai rujukkan dan kenangan..ok la la sayur yg dh acap kali jgk update kat dapur maya ni, memang suka sayur bayam dan labu msak air gini atau istilah lain sayur bening..kli ni buat pedas skit versi kelantan mcm yg bonda duk msak slalu, msuk lada hitam dan ikan tawar (isi ikan rebus) sdpppp laa! ada plak ank ikn kerisi goreng  smpai 2x tmbah nsi, klu ada ikn masin pon sdpp jgk..sni xde la plak ikn masin mcm kat tempat kita tu, Insha Allah semoga jumpa lgi dan mohon maaf atas sgala kekurangan yg ada..

pasangannya ank ikn kerisi goreng..smpai 2x tmbah nsi, kebtulan hritu npak ada ikn kerisi kecik2 ni kat pasaraya..beli la 1/2kg, rsa rugi plak beli skit hritu sbb ikn kecik gini memang susah nk dpt..klu ada ikn masin pon sdpp jgk, cuma sni xde la plak ikn masin mcm kat tempat kita tu..

SAYUR PEDAS BAYAM & LABU (Stail Kelantan) by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 ikat bayam
  • 300g labu kuning
  • 2 ulas bawang merah *
  • 1/2 sk lada hitam *
  • sejemput isi ikan rebus *
  • 3-4 biji cili padi merah - optional
  • sedikit hirisan bawang besar - optional
  • garam, gula dan aji jika suka
Cara

1. Tumbuk bahan bertanda * separuh lumat.
2. Dalam periuk masukkan 1/2 liter air, labu, cili padi dan bahan tumbuk.
3. Masak hingga mendidih dan labu separuh masak.
4. Masukkan bahan bahan perasa, bayam dan bawang hiris.
5. Masak seketika lagi sekadar bayam layu dan suaikan secukup rasa, padamkan api.

suami plak klu msak air gini suka hirup kuah panas2..bgi yg xprnah try msuk isi ikan rebus dlm sayur air gini bleh la cuba, memang sdpp tau..

Thursday, October 17, 2019

Somtam Buah Campur @ Mixed Fruit Somtam

 Assalamualaikum w.b.t
'Hasbunallah wa'nik mal wakil' (cukuplah Allah penolong bagi kami), semoga Allah SWT guide us to the straight path, Ameen.
bersua kembali, sementara ada kerajinan ni update je lah dulu..ni pon sbnarnya dlm kereta tgh tnggu Afiq kat British Council, jdi sambil2 tu amik peluang buat n3 menu buah yg berwarna warni ni..kebetulan wken hritu ada beli buah serba sikit, geram tgk mcm2 buah kat pasaraya skrang..cuma klu epal hijau dan anggur tu memang duk beli slalu sbb buah tu ada je spnjang masa,  dek kerana stok buah dlm peti tu lalu dtg lah ilham utk buat somtam mixed fruits ni..walalaaa serius sedappp!! rasa masam manis dri air buah, aroma bawang putih dan udang kering thai ckup membangkitkan selera.. rsa mcm xnak stop bila start suap, tgk2 dh licin semangkuk! recommended utk dicuba nak2 klu yg xsuka mkn buah atau bgi penggemar colek..ni mcm colek versi hipster, Insha Allah bersua lgi dilain masa dan mohon maaf atas segala khilaf..

SOMTAM BUAH CAMPUR @ MIXED FRUIT SOMTAM by https://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 mangkuk buah campur, sejukkan dulu dalam peti - maz guna epal hijau, epal putih, anggur, nectarine, tembikai, pomegranate, nenas dan oren (boleh guna buah lain jgk)
  • 3 sudu besar thai palm sugar/gula labung siam @ secukupnya 
  • kicap ikan secukupnya
  • 3-4 biji cili padi merah/hijau
  • 2 ulas bawang putih
  • sedikit aji
  • sedikit kacang tanah goreng
  • sedikit udang kering oren thai
Cara

1. Dalam lesung masukkan gula thai, bawang putih dan cili padi. Gesek-gesekkan biar cili dan bawang pecah.
2. Masukkan kicap ikan dan aji, sebatikan biar gula thai larut dan suaikan rasa biar ada rasa manis dan masin.
3. Tuang bahan sos dalam mangkuk buah tadi, tabur udang kering, kacang tanah secukupnya dan masukkan dalam peti sekejap dalam 20-30 minit biar jus dari buah keluar dan sebati dengan bahan sos.

Nota ilhamdapur : tak perlu letak jus limau kerana jus dari buah dah ada rasa masam.

ni buah nectarines, isinya berwarna oren dan ada rasa sedikit masam manis seakn rsa fresh peach..

selain dri buah2 yg maz guna ni, bleh jgk guna buah lain yg sesuai mcm strawberi, jambu dan sbgainya ikut selera, somtam buah campur ni rsanya sesuai jgk klu nk buat menu tambahan sbgai pembuka selera atau appetizer hidangan.. 

Tuesday, October 15, 2019

Donat Strawberi & Kastard

Assalamualaikum w.b.t 
'Allahumma La ilaha illa annta subhaanaka inni kuntu minaz zolimin' (Tiada Tuhan yang disembah melainkan Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku adalah dari orang yang membuat zalim), doa Nabi Yunus as ketika dlm perut ikan, sama2 kita amal baca dikala keresahan atau dlm masalah, semoga Allah swt always protect us, our loved and keep us safe, Ameen.
donat versi berinti atau nama glamor sekarang bomboloni..kejadian yg lama sngat jgk ni duk peram dlm folder tu, huhuu! tpi update la jgk sbb dh ada dlm draf..rspi sama je mcm yg dh n3 sblum ni, ada kat SINI..kue2 gini xbleh buat slalu kan, hancus la diet nti..Insha Allah jumpa lagi dan segala kekuranganyg ada harap dpt dimaafkan..

DONAT STRAWBERI & KASTARD by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 2 cawan tepung serbaguna @ boleh guna tepung roti/high protein
  • 2 sudu kecil yis kering - mauripan dll 
  • 1 sudu kecil gula kastor 
  • 1 biji telur - kocok dengan garfu 
  • 60ml air suam 
  • 90ml susu segar suam - ikut keperluan
  • 2 sudu besar mentega lembut
  • sedikit garam 
Kastard
  • 1 cawan susu segar 
  • 2 sudu besar tepung kastard 
  • 3 sudu besar gula kastor 
  • secubit garam 
  • jam strawberi secukupnya - maz guna jam homemade, panaskan 5 saat dalam microwave biar cair sikit, boleh juga guna jam dalam botol.
 Cara

 1. Untuk kastard, satukan semua bahan, kacau biar sebati dan masak dengan api perlahan sambil dikacau selalu hingga pekat sikit, padamkan api dan terus kacau hingga berkilat, sejukkan sepenuhnya. 
2. Untuk donat, dalam cawan satukan yis, air dan gula, biar yis kembang dalam 7-10 minit. 
3. Dalam bekas besar, masukkan tepung, yis tadi dan susu sikit-sikit ikut keperluan, kalau rasa doh dah lembut tak perlu masukkan semua sebab jenis tepung yang digunakan berbeza. Untuk proses ni boleh guna stand mixer/bread maker.
4. Masukkan telur dan uli 3-5 minit hingga doh bersatu. Kemudian masukkan mentega dan garam dan uli lagi 8-10 minit atau terus putar jadi doh yang elastik/berkilat.
5. Tutup mangkuk dengan tuala atau plastik pembalut dan rehatkan biar naik 1 kali ganda. 
6. Bila doh dah kembang, tumbuk sikit buang angin dan canai setebal dalam 1/2 inci, tekap bulat (guna cawan pun boleh), tutup dengan tuala atau plastik doh yang dah tekap tadi biar naik sekali lagi. 7. Panaskan minyak untuk menggoreng secukupnya, goreng biar sedikit perang dikedua bahagian, angkat dan toskan. 
8. Guna hujung gunting atau pemegang sudu tebuk buat lubang sikit ketika donat masih panas paipkan strawberi dan kastard secukupnya, boleh golek dalam gula aising jika suka.

Nota ilhamdapur : kalau guna BM atau stand mixer boleh guna susu sejuk

time rajin boleh la main tepung ni, klu dak beli la jgk..kat sni krispy kreme dan dunkin donut pon ada, tpi xbleh nk beat Bahrain favourite donat Hole'n One yg teramat sedapp! donatnya moist dan lemak, klu biar kat suhu bilik 1-2 hari pon tetap lembut dan sedap..wlu pun harganya lgi mahal dri donat 2 brand pemes tu tpi donat Hole'n One sold out sepanjang masa..

Sambal Telur Rebus

 Assalamualaikum w.b.t 
'Allahumma innaka afuwwun tuhibul afwa fa'fuanni' (Ya Allah Engkau Maha Pengampun dan Mencintai orang yang meminta ampun, maka ampuni lah aku), doa yang Rasulullah saw ajar pada Aisyah ra jika bertemu malam Lailatulqadar..sama2 kita amal baca selalu, semoga Allah SWT forgive us, our parents and accept our doa, Ameen.
sementara ada masa terluang ni update la dlu apa yg dh ada dlm folder tu, masih lgi dgn gmbar lama simpan kat sni utk kenangan..semoga jumpa lgi dan maaf atas kekurangan yg ada..

SAMBAL TELUR REBUS by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 5 biji telur rebus
  • 1 labu bawang besar bombay *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1/2 inci halia *
  • 1/2 cawan cili kisar - rebus cili kering, kisar lumat
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 inci nisan keping/gula melaka
  • gula, garam dan sedikit aji jika suka
  • minyak untuk menumis secukupnya
Cara

1. Kisar lumat bahan bertanda *.
2. Panaskan minyak untuk menumis secukupnya, goreng telur rebus dulu biar sedikit perang atau berkerak keliling telur, angkat dan ketepikan.
3. Dengan minyak yang sama, tumis bahan kisar hingga naik bau, kemudian masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
4. Tambah 2-3 sudu besar air dan tumis lagi biar cili masak lama sikit, masukkan nisan, sos tiram, sos cili, gula, aji dan garam.
5. Masak dengan api sederhana sambil dikacau sekali sekala, masukkan sedikit air dan masak hingga sambal masak sempurna.
6. Masukkan telur yang digoreng tadi dan sebatikan, padamkan api.

lauk ringkas tpi bleh buat mkn bertambah, selalu jgk duk buat telur sambal ni, abangngah dgn babanya suka sangat..

Lemak Putih Bayam Dengan Labu & Udang

Assalamualaikum w.b.t
Dari Aisyah ra : 'Rasulullah saw tidak pernah meninggalkan solat sunnat Fajr samada semasa di rumah atau ketika musafir' "Sadba Rasulullah saw, 2 rakaat sunnat Fajr (sebelum solat subuh) adalah lebih baik dari segala isi dunia, Sahih Muslim", semoga kita istiqomah dan Allah swt bless us, guide us to the right path dan grant us, all our parents ultimately Jannah, Ameen.
sayur labu dan bayam antara yg kerap jgk dimsak sbb kat sni sayur jenis berdaun yg ada hanya ada bayam dan kangkung, Insha Allah jumpa lagi dan maaf atas silap yg ada..

LEMAK PUTIH BAYAM DENGAN LABU & UDANG by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 ikat bayam - potong, cuci dan toskan
  • 300g labu kuning - potong dadu
  • 1 mangkuk kecil udang segar
  • 2 ulas bawang merah - tumbuk lumat
  • 5 biji lada hitam - tumbuk lumat
  • 2 cawan santan
  • garam, gula dan aji jika suka
Cara

1. Satukan santan, bahan tumbuk, labu dan masak hingga mendidih sambil dikacau selalu biar labu sedikit lembut.
2. Masukkan udang, bayam dan perasa secukup rasa.
3. Masak sekejap lagi biar semua lembut, padamkan api.

dpt menu mcm ni bleh buat mkn berpingan2, tukang masak ni pon gemar meratah klu sayur gini, klu ada ikan masin ckup syarat deh..

Monday, October 14, 2019

Fudgy Cheese Brownies

Assalamualaikum w.b.t
'Allahumma inni as'aluka ‘ilman naafi'an, wa rizqan tayyiban, wa 'amalan mutaqabbalan' (Ya Allah aku memohon kepada Mu ilmu yang bermanafaat, rezeki yang baik dan amalan yang diterima)
 sama2 kita amal baca selepas solat subuh, Sunnah RAsulullah saw..semoga permulaan hri kita diberkati, dicukupkan rezeki dan Allah swt guid us to what's best and keep us steadfast on His straight path, Ameen.
bertemu kembali, ada 3-4x bijik kek lgi dlm folder tu yg menunggu..mcm biasalah keberatan nk menaip ditambah dgn masa yg rasa mcm xckup je slalu, mlm ni layan brownis kedut lapis cheese, Alhamdulillah semua dgn izinNya..sbnarnya sblum R&D bronis lapis cheese ni dh ada buat 3-4x yg versi kedut biasa tu..cuma xsempat nk update kat sni lgi yg tu, tkpe n3 yg ni dlu lah ye..utk lapisan cheese tu maz guna cheese spread yg 3 segi kecik2 tu je, guna 2 kotak..tpi klu guna cream cheese biasa tu lgi sedap lemak berkrim! Insha Allah semoga ada waktu bersama lgi dan harap maaf atas apa yg tidak sempurna..

rsanya ramai yg setuju gandingan bronis yg penuh dgn rasa coklat dan cheese memang ckup serasi! pasti susah nk stop bila mengunyah..

FUDGY CHEESE BROWNIES by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 170g coklat masakan * 
  • 90g mentega *  
  • 100g tepung gandum 
  • 3sb serbuk koko 
  • 1/2sk baking powder 
  • 150g gula halus 
  • 2 telur gred A
  • 1sk vanila 
  • 1/2 sk garam 
  • coklat chip untuk tabur/almond slice - optional
Lapisan Cheese
  • 250g cream cheese, suhu bilik - maz guna cheese spread 3 segi tu je (it's better guna cream cheese biasa tu untuk rasa yang lagi sedap)
  • 1 biji telur
  • 70g gula halus
  • 1/2 sk essen vanila
- Putar semua bahan lapisan cheese hingga sebati

Cara

1.  Sediakan loyang 8@9 inci yang dialas kertas baking, panaskan oven suhu 150 C.
2.  Double boil bahan bertanda * biar coklat cair (maz masuk dlm microwave medium heat 1 minit).
3.  Dalam bekas lain, satukan gula+telur dan putar dengan kelajuan paling rendah saja biar gula larut sepenuhnya, jangan sampai kembang ya atau boleh guna whisk.
4. Satukan no 2 dengan no 3, kacau sebati kemudian masukkan bahan kering (ayak dulu), kacau sebati dengan senduk kayu atau spatula.
5. Tuang separuh dari adunan dalam loyang dan ratakan, kemudian tuang semua lapisan cheese dengan perlahan dan ratakan dengan sudu atau spatula.
6.Tuang baki lapisan brownies sekali lagi, ratakan secara perlahan agar tidak bercampur.
7. Hentak dulu sikit loyang 3x jarak dalam 1 inci dari top.
8.Bakar selama 30-35 minit atau hingga masak bergantung pada oven masing-masing, padamkan api dan buka pintu oven sikit biar kek dalam oven dulu selama 7-10 minit.
9. Sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong, kek ni lagi sedap jika dibiar semalaman dalam peti tapi kalau nak makan terus pon boleh.

guna cheese spread yg ni, maz sarankan guna cream cheese philadelphia atau tatura..

ni snap kek yg dh smlman dlm peti, xsempat nk snap masak kek bru masak sbb nk keluar, jdi msuk je kek dlm peti dlu esknya bru snap tu yg kedutnya pon dh retak 1000..

Sunday, October 13, 2019

Nasi Tomato & Sambal Telur Rebus

Assalamualaikum w.b.t
'Rabbana atina fid-dunya hasanatan wa fil 'akhirati hasanatan waqina 'adzaaban-nar' (Wahai Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari azab api neraka) Al Baqarah - 201, doa indah yg penuh dgn makna dan disukai oleh Rasulullah saw (Bukhari & Muslim) sama2 kita amal kita amal baca setiap kali dalam solat sebelum bagi salam atau boleh baca bila-bila masa..semoga Allah SWT give us His mercy and forgiveness on the day we will need, Ameen.
ambil peluang dlm skjap dgn waktu yg adak terhad utk update dapur maya ni, masih lgi dgn menu lama..cuma sperti biasa lepas masak tu terus msukkan respi dlm draf dlu sblum terlupa, biasa klu nasi tomato ni pasangannya ayam masak merah..skli sekala tukar dgn sambal telur plak, ternyata teramat sedapp! klu yg xmkn ayam bleh try buat dgn telur rebus ni..pastu ada plak acar mentah, ckup syarat deh..sampai jumpa lagi jika ada kelapangan dan maaf andai ada yg tidak menyenangkan..

kebetulan rajin skit buat la dalca skli, dalca ni dh lama update..cuma nasi je bru nk kluar, huhuhuu! gitu la dapur ni ikut waktu bila ada kelapangan bru la berupdate..respi dalca dan sambal telur tu ada kat link tulisan merah bwah ni, wlu dh lama n3 lah jgk sbb dh ada dlm draf..bleh jgk buat kenangan dan rujukkan akn dtg, Insha Allah..

NASI TOMATO & SAMBAL TELUR REBUS by https://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 2 cawan beras basmathi - cuci, rendam 20 minit
  • 3 ulas bawang merah *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1/2 inci halia *
  • 1 kayu manis, 3 bunga lawang, 5 bunga cengkih, 5 biji buah pelaga (rempah 4 sekawan)
  • 2 helai daun pandan - simpul
  • 3 sudu besar pes tomato - maz guna paste seperti dlm gambar tu, pekat dan ada sedikit rasa manis
  • 1/4 cawan susu segar/susu cair
  • 1 sudu kecil garam dan sedijit aji jika suka/boleh guna kiub pati
  • 3 sudu besar minyak sayur/mentega 
Cara

1. Tumbuk lumat bahan bertanda *.
2. Panaskan minyak, masukkan bahan tumbuk, rempah 4 sekawan dan tumis biar bawang masak.
3. Masukkan daun pandan, tumis biar naik bau kemudian masukkan pes tomato.
4. Masukkan susu, air secukupnya (ikut sukatan beras masing-masing, maz isi lebih kurang 2cm air dari paras beras), beras, garam, aji jika guna dan sebatikan.
5. Masak seperti biasa dan kacau sekali sekala, masak hingga nasi kering, kemudian gemburkan sikit dengan garfu biar sekata dan biar masak sepenuhnya.
6. Boleh la dihidang bersama, sambal telur rebus, dalca ayam dan acar timun mentah.

stiap kli buat acar mentah memang suka letak buah zaitun ni, sdpp meratah! lebih prefer acar mentah gini dri versi masak tu sbb rsa xmua..

Thursday, October 10, 2019

Clam Masak Paprik

Assalamualaikum w.b.t 
'Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah Al-Quran dan Sunnahku', sebahagian dri khutbah terakhir Khalil Allah, junjungan yg amat kita kasihi Rasulullah saw pada 9 Zulhijjah 10 Hijrah, di ARAFAH, semoga Allah swt guide us to the straight path, Ameen.
sementara ada kerajinan duk depan blog ni, update la mna yg bleh..cuma xada idea sngat utk bercerita, paprik clam la plak..biasa duk masak paprik ayam je kan, ada la jgk beli clam ni klu tgk yg besar2 tu..kat sni clam dan ketam ni ada sepanjang tahun dan murah je, cuma xde beli selalu sbb ank xmkn sangat..Insha Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas kekurangan yg ada.

CLAM MASAK PAPRIK by http://ilhamdapur.blogspot.com/
Bahan-bahan
  • 1kg clam - rendam dan toskan 
  • 2 ulas bawang putih - mayang
  • 1 inci halia  -mayang
  • 2 batang serai - ketuk
  • 4-5 helai daun limau purut 
  • 1/2 labu bawang besar - belah 6
  • 3-4 biji cili kering  -potong dan rendam air sekejap, toskan
  • 1 senduk kecil cili kisar - rebus cili kering, kisar
  • 1 senduk kecil sos cili + sos tomato 
  • 2 sudu besar sos tiram 
  • sedikit gula dan serbuk perasa jika suka
Cara

1. Panaskan minyak untuk menumis secukupnya, masukkan bawang dan halia dan tumis hingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar, serai, cili kering potong dan masak dengan api besar selama 5-6 saat sambil dikacau cepat-cepat. 
3. Masukkan semua jenis sos, daun limau dan clam, kacau biar sekata.
4. Masukkan bawang besar, gula dan tutup kuali untuk 2-3 minit agar clam masak dan terbuka kulit, suaikan secukup.

Nota ilhamdapur : maz tak letak garam sebab dh guna sos tiram dan clam ni pon dah masin, air pon xletak sbb clam akan kluarkan airnya, tpi jika perlu boleh masukkan sedikit air.

layan bersama nasi panas2 sedapp sungguh! xde lauk lain pon ckup dh dgn 1 menu ni..

suka msak lauk2 yg mudah dan ringkas gini, nak2 bila dtgnya time xberapa rajin 

Strawberry Ripple Cake

Assalamualaikum w.b.t
'Bismillahillazi la yadhurru ma'asmihi syaiun fil ardi wala fis sama' wa huwa sami'un alim' (Dengan nama Allah yang tidak memberi mudharat akan sesuatu yang dibumi dan yang dilangit selagi bersama dengan Nama-Nya dan Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui), sama2 kita amal baca doa ni 3x pagi dan 3x petang, sunnah Rasulullah saw..semoga Allah swt protect us, our families and always keep us safe, Ameen.
lamanya ambil msa nk nengadap dapur usang ni..sayang sngat dgn blog ni sbb semua ni adalah kenangan dan utk rujukan akn dtg, cuma kerajinan nk menaip tu xberapa ada..bila mood membaking melanda, dlm seminggu tu bleh kata smpai 2-3x buat kek..kek ni cerita yg dh lepas berbln2 la ya, pastu ada 3-4 bijik kek lgi yg duk menunggu Q dlm folder tu..dpur ni dri dlu gini lah, semua kena berperam dlu bln2 la bru N3 kat sni..kat fb dh post lama kek yg mewah dgn strawberry ni, kbetulan musim stoberi tgh murah..buat sekli dgn strawberry compote ni..jdi tu yg dtg ilham utk buat kek ni, kali ni cuba ber experiment dgn buttercake plak..Alhamdulillah semua dgn izinNya, gandingan yg agak sesuai..lemak buttercake bersama italian meringue buttercream yg ringan dan xmuak sebati dgn masam manis stoberi compote pasti tidak mengecewakan, bleh tersenyum bila menikmatinya bersama secawan kopi..utk bc tu bleh sediakan lebih awal dan simpan dlm peti, bila nk guna letak kat suhu bilik dulu..strawberry compote pon sama, akhir bicara..semoga ada yg dpt dimanafaat bersama dan mohon maaf andai ada yg tidak sempurna, Insha Allah semoga jumpa lgi..

buat versi 4 segi gini amik langkah selamat, klu buat bulat nanti nk deko xpandai la plak..

bila buat sdrik ni rasa lebih puas hati, jujurnya maz prefer buat sdri klu kek yg xremeh atau bnyk proses tu sesambil belajar utk diri sendiri..klu xperfect atau kurang menjdi pon ok sbb bkn nk jual kan, sedakar utk mkn klrga..

STRAWBERRY RIPPLE CAKE by https://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
Cara

1. Panaskan oven suhu 160 C dan alas 2 loyang 7x7 dengan kertas baking.
2. Ayak bahan bertanda *.
3. Dalam mangkuk pengadun, putar mentega sekejap kemudian masukkan gula sambil terus putar hingga berkrim dan bertukar warna cerah.
4. Masukkan telur 1 persatu sambil terus putar dengan kelajuan rendah, masukkan vanila dan putar sebati dengan kelajuan tinggi sekejap.
5. Masukkan tepung sambil di putar dengan kelajuan rendah sebanyak 3x masuk berselang seli dengan buttermilk dan di akhiri dengan tepung, putar sekadar sebati.
6. Tuang dalam loyang dan bakar selama 30-35 minit atau hingga masak bergantung pada oven masing-masing.
7. Sejukkan atas redai kek, bila kek dan sejuk (boleh simpan sekejap kek dalam peti agar senang bila nak sapu buttercream). Ratakan buttercream atas lapisan kek pertama diikuti dengan strawberry compote dan letak kek yang 1 lagi atasnya.
8. Ratakan buttercream seluruh kek dan sapu keliling kek dengan strawberry compote sepenuhnya ,boleh lah hias ikut citarasa.

Nota ilhamdapur : keluarkan kek biar pada suhu bilik dulu sebelum hidang agar teksture kek kembali lembut dan moist

tgk kek ni terasa2 la plak kat lidah ni masam manis strawberry compote dan kek yg lemak berkrim.. kek ni lgi sedap klu di biar bermlm dlu dlm peti, bila nk hidang letak kat suhu bilik agar kek lembut dulu baru hidang..

Sunday, April 28, 2019

Mee Rebus

Assalamualaikum w.b.t
'Rabbana atina fid-dunya hasanatan wa fil 'akhirati hasanatan waqina 'adzaaban-nar' (Wahai Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari azab api neraka) Al Baqarah - 201, doa indah yg penuh dgn makna dan disukai oleh Rasulullah saw (Bukhari & Muslim) dan yg selalu kita amal baca selepas solat atau boleh baca bila-bila masa, semoga Allah SWT give us His mercy and forgiveness on the day we will need, Ameen.
sbnarnya blur sngat ni utk menulis, tpi digagahi jgk semangat ni demi dapur usang utk di abadikan sebagai kenangan dan rujukan di masa akn dtg..sbnarnya dh kerap sngat duk buat mee rebus ni, tpi sbb dh berthun blog ni sepi tanya N3 maka tiada lah cerita msak..mee rebus ni pon simple je, xde masuk bnyk rempah ratus..hnya guna serbuk kari dan cili kisar, Alhamdulillah menepati selera umat kat rumah ni..sedapp! Insha Allah smpai bersama lgi dan mohon maaf andai ada kekurangan..

mee kuning tu pon stok bwa dri Msia, pastu maz frozen kan..bila nk guna keluarkan awal2 dan celur sekejap, hsilnya sama mcm mee yg bru beli dri kedai..dh lama pencen dri buat mee kuning sendiri ni, kue teow dan laksa pon frozen jgk..

MEE REBUS by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1kg daging
  • 1-2 ketol ubi keledek
  • 1 inci lengkuas - hiris nipis
  • 4 ulas bawang merah *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1 gengam kecilr udang kering *
  • 1 sudu besar serbuk kari - bancuh dengan sedikit air
  • 1 senduk cili kisar - rebus cili kering, kisar
  • 1 keping asam gelugur
  • Minyak untuk menumis secukupnya
  • Gula, garam secukup rasa dan aji jika suka
  • Mee kuning - celur sekejap
  • Telur rebus, taugeh dan sawi celur, daun sup/bawang, cili merah, bawang goreng
Cara

1. Potong daging saiz besar.
2. Keledek buang kulit, potong kasar dan cuci bersih.
3. Dalam periuk masukkan lengkuas, daging dan keledek bersama 2 liter air dan rebus hingga daging lembut (maz rebus keledek bersama daging terus, terpulang kalau nak rebus asing).
4. Asingkan daging, kisar keledek bersama sedikit air rebusan daging, ketepikan.
5. Kisar lumat bahan bertanda * dengan pengisar kering.
6. Dalam periuk panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar hingga masak.
7. Masukkan cili kisar, tumis biar pecah minyak kemudian masukkan serbuk kari.
8. Masukkan air rebusan daging bersama sekali dengan lengkuas, keledek kisar dan air secukupnya jika perlu.
9. Masukkan asam gelugur, masak hingga mendidih, perasakan secukup rasa dan suaikan kepekatan kuah ikut selera.
10. Masak biar mendidih lama sikit, kemudian padamkan api dan boleh lah dihidang bersama daging rebus yang di potong kecil dan bahan sampingan yang lain.

xgemar sngat klu kuah yg terlalu pekat dan berempah..suka yg light2 gitu skit, bleh hirup licin skli dgn kuah bila mkn tu..tauhu tu pon frozen bwa dri Msia jgk, kat Bahrain ni xde jual..gini la adat merantau kan, sbb tu la peti 2 bijik tu asik obesiti je memanjang..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...