Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Thursday, July 9, 2015

Beef and Vegetable Soup (Italian Style)

Assalamualaikum w.b.t.."Allahumma innaka afuwwun karimun tuhibul afwa fa'fuanni" (Ya Allah Engkau Maha Pengampun dan Mencintai orang yang meminta ampun, maka ampuni lah aku), doa yg Rasulullah saw ajar pada Aisyah r.a jika bertemu dengan malam Lailatulqadar..sama2 kita baca la selalu doa ni sepanjang bln yg mulia ni semoga Allah swt ampun dan terima doa2 kita... 

kelainan dri sup yg biasa duk buat, sup perasa tomato yg enak dan berkhsiat..pabret suami, dlm puasa ni dh 2x la buat sup ni..sukaa sangat dia klu jenis benda yg boleh hirup gini..sbb xde nasi waktu berbuka jadi duk masak menu gini la, kalau utk anak letak pasta time nak mkn tu..sayur tu kalau letak kobis cina pun boleh..maz letak apa stok yg ada..terima kasih sekali lagi pada yg sudi singgah dapur kecik ni dan semoga bertemu lagi dilain masa, InsyaaAllah..mohon maaf atas segala kekurangan...

Beef and Vegetable Soup (Italian Style) by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-Bahan
  • 400g daging - potong kiub
  • 1/2 tin whole peeled tomato - kalau tin kecik guna 1 tin
  • 1 labu bawang besar - cincang
  • 1 ulas bawang putih - cincang
  • 1 biji tomato - dadu
  • 1 helai daun bay
  • 1 batang lobak merah 
  • 1 mangkuk kobis
  • 1 batang celeri 
  • 1 kiub pati daging
  • 2 sudu besar sos cili
  • sedikit daun basil kering/italian herbs
  • sedikit gula
  • sedikit extra virgin minyak zaitun untuk menumis
Cara

1. Dalam periuk tekanan, (kalau nak guna periuk biasa pun boleh, guna periuk tekanan ni air daging tak hilang) panaskan minyak zaitun, masukkan bawang cincang, daun bay dan tumis biar bawang sedikit layu.
2. Masukkan daging dan masak sekejap biar daging keluarkan airnya, kemudian masukkan tomato.
3. Masukkan tomato tin dan tekan-tekan biar hancur, masukkan air secukupnya (agak-agak la ye, kira padan dengan bahan lain).
4. Masukkan sos cili, sedikit gula dan semua jenis sayur, kuib pati serta daun basil/italian herba.
5. Tutup periuk tekanan seperti biasa dan masak dengan api perlahan selama 30 minit.
6. Padamkan api dan buka periuk seperti arahan dan rasa la apa yg kurang.
7. Boleh la dihidang dengan roti, biskut krakers atau makan gitu saja, kalau buat lebih awal lagi sedap rasa sup ni, sebati gitu.

bermlm dlm peti lagi sedapp, kuahnya lagi lebih pekat gitu..nak buat pun mudah sangat dan yg penting sedappp..sahur pun suami makan sup ni, sedapp katanya dpt sup panas...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...