Assalamualikum..layan bubur la plak..tpi ni pun dh lama jgk kejadiannya..kat umah ni hnya kita nga alisa je yg mkn bubur plut hitam ni..tpi sbb anak mtak nk mkn..buat la jgk..tu pun buat lepas maghrib..jdi mlm tu layan bubur la kami..
Bubur Pulut Hitam by ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 1 cawan beras pulut hitam - cuci bersih
- 2-3 cawan santan
- 1 helai daun pandan
- gula secukup rasa
- sedikit garam
- 1-2 sudu besar tepung beras (utk pekatkan kuah)
Cara
1. Rebus beras pulut hingga separuh masak, kemudian cuci/bilas 2-3 kali buang air hitam dan masukkan air baru, kemudian rebus lagi sehingga beras lembut. Angkat dan toskan.
2. Dalam periuk satukan tepung beras, gula, garam dan daun pandan. Kacau sebati agar tidak berketul. Kemudian masak dengan api sederhana sambil dikacau selalu hingga mendidih. Perasakan manis secukup rasa.
3. Sedia untuk dihidangkan.
sbnarnya teramat jarang sngat buat bubur2 ni sbb kurang smbutan..tpi skali skala mkn sdpp kan..klu buat bubur pulut itam ni kita suka msk asing2 pulut dan santan..klu msak skali nti kuah tu hbis jdi wrna itam jgk..
Salam Kak Maz..Sedap ni makan bubur di petang hari...
ReplyDeletesedapnyer! teringat masa kawin, sbb kenduri belah johor hidang bubur pulut hitam. hihi
ReplyDeletewah maz..sgt mgoda.. selalu buat main lebur jer smua.. terlepas dah menu maz yg lazat2 kt bawah tu..
ReplyDeleteSalam Kak Maz,
ReplyDeleteSaya kalau dapat bubur pulut hitam ni, tak makan nasi pun takpa. Rajin kak Maz buat asing2 pula. Tp bila ambil gambar cantik lah warna putih dan hitam tu :)
Mazzzzzzz hahhaha nak bubur pulut hitam ,kita ni dah lamaaaa terasa nak makan tapi sama ler kat rumah tu kita je nak makan so bertangguh je,ni dah nampak Maz buat HARUS buat
ReplyDeleteassalam maz,
ReplyDeletewaduh cantiknya bubur pulut hitam ni maz..dari jauh akak tengok presentationsnya tu very presentablelah ..suka tengok..dah lama tak masak bubur pulut hitam ni..
assalam kak maz cyng! salam rindu kak...akak sihat?lama tak singgah dapur akak ni.sedapnya tgk bubur ni.saya baru jer beli beras pulut hitam ni semlm sebab terasa mcm teringin nk mkn bubur ni jer tapi belum ada kerajinan pula nk buat..simpan dulu tunggu angin rajin mai baru buat..hehe
ReplyDeleteThis is whole family fav! Looks absolutely delish la kak :)
ReplyDeletenak ler weiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
ReplyDeletemaz~my dear friends..
ReplyDeleteskli skala dpt bubur memang sdpp kan..kita pun suke bubur2 ni..cuma anak2 je yg xminat...mksih ye sdi luangkan msa jenguk dpur kita ni..
assalammualaikum maz....
ReplyDeletesedapnye nenok bubur maz ni...mmg k'sukaan sya ni..pntang jumpe...
sya x pnah cuba msk asing2 tp lps ni blh la cuba...
mntak izin share resepi ye...