Assalamualaikum..kuih yg sedapp..lemak manis ckup rsanya..sblum ni pun dh buat..ada kat sini..kli ni buat 1 rspi penuh..dpt la 2 bjik saiz munga ni dan 1 lgi bks kecik..msa kat bahrain hri tu buat suku rspi je..kli ni buat utk bwa p rmah kwn..semua ckp sdppp..rspi kita letak skli lagi la ye..mksih skli lgi ye Che Mat..
Resipi : Che Mat Gebu
Bahan-bahan
- 5 biji telur Gred A - maz guna 3 biji saja
- 200 ml air
- 300 ml pati santan (mat guna santan kotak) - maz guna susu cair+whipping cream+sedikit santan serbuk
- 200 g tepung gandum
- 180 g gula halus
- 1/2 camca teh garam
- 1 camca teh esen vanilla
- 450 g labu manis, dikukus hingga lembut dan dilecek halus
- bijan secukupnya - ni maz tambah sendiri, xletak pun takpe
Cara
1. Satukan kesemua bahan dalam satu bekas kecuali labu lecek. Kacau menggunakan wisk hingga sebati dan gula hancur. Tapis adunan.
3. Tuang adunan tadi ke dalam tin bulat berlubang tengah yg telah di sapu mentega dan dialas dasarnya dgn kertas. Sapu juga mentega pada permukaan kertas tadi.
4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 40 minit. Biarkan sejuk sebelum dipotong.
jamu mata je la ye..dan lama selamat kami berknduri nga kuih ni..
Assalam, morning Mazzz...hehee...ambooiii kemaiin bingka ko tu...meletupsss je akak tgk.. Gambor pun ngancam dah skrg, puashati tgk besor jerrr...rasa nk ngap terus...hehe..
ReplyDeleteSalam Kak Maz...Saya pernah sekali buat bingka labu..Memang sedappppp..Len kali nak cuba resipi CMG yang akak panjangkan nilah pula..
ReplyDeleteMaz kita pun suka resepi ni,dah try versi keledek dengan keladi macam-macam adooo hehe
ReplyDeletemaz~dear frinds..
ReplyDeletememang sdpp bingka labu ni kan...bwa utk mkn ramai2..smua sukee..