Assalamualaikum..mcm kebiasaan la klu membking ni pasti ada nk bwa kemana2..kek ni pun sma jgk..buat utk bawa kerumah seorang kakak utk mkn beramai2..sbnarnya kek pisang ni antara yg terawal kejadiannya berbnding dri mnu2 yg dah dipublish kat bawah tu..tkpe la ye mna yg kluar dlu pun..jnji tepek jgk kat sni sbgai rujukan dimsa akan dtg..dan terima kasih jgk pda pengunjung yg sdi singgah dpur yg tenggelam timbul ni..
Bahan-bahan
- 2 biji pisang ranum saiz besar - maz guna pisang montel - dilecek
- 160g gula halus
- 170g tepung naik sendiri
- 2 biji telur saiz besar (A)
- 110ml minyak masak - maz guna minyak sunflower
- 1 sudu kecil ovallate
- 1/2 sudu kecil garam
- 1/2 sudu kecil essen vanila
- hirisan badam secukupnya @ coklat rice dan sebagainya
1. Panaskan oven suhu 170 C.
2. Satukan tepung bersama garam. Ketepikan
3. Dalam bekas yang sesuai, satukan pisang dan gula, kacau sebati.
4. Kemudian masukkan telur, vanilla, minyak masak, ovallete dan tepung.
5. Putar sebati sehingga kembang dan adunan menjadi ringan dengan kelajuan tinggi selama 2-3 minit.
6. Masukkan adunan ke dalam cawan kertas (jgn penuh, dlm 3/4 saja) kemudian taburkan sedikit hirisan badam, buat sampai habis dan bakar dalam oven selama 18-20 minit atau sehingga perang (bergantung pada oven masing-masing).
semua ckp sedapp..lembuttt dan moist sangat..
Assalam Maaaaaaaazzzz....muaahhsss pipi comeyy mu...hehe.. Weee lawonya muffin ni, elok naik penuh tp x jatuh gitu....mmg betul2 gojes rupanya... Nak mintak dah habis eh..mcm akak punya entry jer, sume dah habis baru tayang...ekekekke
ReplyDeleteassalamualaikum kak maz..
ReplyDeletelawa nyer kek pisang ni. bila buat dlm bekas cup kecik2 ni nampak ala2 muffin ke cc gitu kan. lawa. saya pun gitu jugak, kengkadang suka bawak buah tangan kek gini. buat nyer pun senang. laku pun laku kan
alamak...rasa cam nk terkam je kek pisang tu...sy ni pminat kek pisang no 1..terbau2 wangi pisang!
ReplyDeletememang comel ler kek pisang tu.. tgk pun dah tau sedap...memang fav kalau kek pisang nie.. sedap!
ReplyDeleteAslmkm Kak Maz..apa khabar kak? sihat ya..saya pun sihat..hehehe..
ReplyDeletesedapnya nampak tp kalao menu gini saya je yg dok makan, tp harus gak prabihkn pisang setandan ada kat dapo, sibbaik masaknya tak serentak, kalo tak mau pagi petang siang mlm mkn pisang..huhu..
akn cuba rsp akkani InsyaAllah
maz~my dear friends..
ReplyDeletekek pisang ni memang sedapp..lembut dan moist..mksih ye sdi singah tgk kek yg kecik molek ni..
paper liner 2 pakai saiz ape ek? slalu paper liner pendek2 je.. :)
ReplyDelete