Assalamualaikum..asik tenggelam timbul je..biasa la klu dh tuannya xbrapa rajin tu kan..alamaknya asik dgn menu basi la dpur ni..jdi nk bgi smngat skit..tu yg buat pulut kuning ni..hahaaa..sbnarnya pulut ni buat lama bnar dh..tpi sbb malas betul nk update..jdi tu yg terperam berminggu2..apa2 pun mksih pada pengunjung yg sdi singgah dpur yg xsberapa ni..kli ni terajin plak nk taip rspi pulut ni..tkpe la bleh anak2 buat rjukkan dimsa akan dtg kan..
Pulut Kuning Kukus by ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 2 cawan beras pulut
- santan secukupnya (dlm 1 cwn)+garam secukup rasa
Cara
1. Rendam beras pulut 8 jam atau semalaman dengan sedikit serbuk kunyit (sebagai pewarna kuning) dan 2-3 keping asam keping (tujuannya agar pulut bersinar bila masak).
2. Sediakan pengukus dan toskan pulut kemudian masukkan dalam pengukus dan buat lubang-lubang kecil (agar masak sekata). Kemudian kukus sehingga pulut masak/lembut.
3. Angkat dan masukkan dalam bekas kemudian tuang santan dan gaul sekata. Kemudian kukus semula seketika lagi sehingga pulut lembut (dalam 5-6 minit) atau bergantung pada kuantiti pulut yang dikukus.
3. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
salam dek maz
ReplyDeletelama juga maz tenggelam seangkatan dgn kak ilah juga ni.. cuma kak ilah ni tak sihat..dah kuat sikit ni baru muncuiii...
salam cyg dari kak ilah..
Assalam Maaaazzz cayanggg...tu diaaa cantik langsir baru dapur Maz ni....pandai la org yg jahit tu...hehehe... K, pasni laju2 entry eh..byk yg basi kat luar xpa...letak kat sini, rasa baru jer sbb baru tgk...wakakkakaa, muaaahhh!
ReplyDeleteAssalam maz tak pe sekali sekali timbul juga hehehehh sihat ke?
ReplyDeleteslm maz..tak per maz...janji timbul he..he, sedapnyer pulut kuning..anak2 ida pantang tgk pulut...b;selera mkn
ReplyDeletemaz~dear friends..
ReplyDeletemksih ye msih sdi jenguk dpur kita ni wpun asik tngelam timbul je..tu yg buat plut kuning ni..nk bgi bersemangat skit..muahhh..tapi skli skala kena pulut kuning mkn berpinggan2..