Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Wednesday, June 4, 2014

Buttermilk Fried Chicken

Assalamualaikum w.b.t...sambil duk tnggu kain dlm mesin amik masa update blog la skjap...mood memang tengah merundum sngat2 ni...rspi asal dri recipe.com tpi dh ubah sikit2...ok la xde idea sngat nk tulis apa ni...mohon undur diri dulu la ye...mohon maaf atas segala kekurangan yg ada dan semoga jumpa lgi...Insyaa Allah...
 
Buttermilk Fried Chicken by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

  • 1kg kepak ayam saiz kecil - kerat 2
  • 1/2 cawan buttermilk @ susu segar+1 sudu kecil lemon
  • 1 sudu besar hot sauce
  • 1 sudu besar serbuk paprika
  • 1 sudu kecil onion powder
  • garam secukup rasa
  • allpurpose flour secukupnya
  • 3 sudu besar tepung beras
  • minyak secukupnya untuk mengoreng
 
Cara
 
1. Cuci bersih kepak ayam dan toskan biar betul-betul kering/lap dengan tisu dapur
 
2. Masukkan semua bahan kecuali 3 bahan terakhir dalam plastic bag yang sesuai dan sebatikan. Kemudian masukkan ayam dan goncang-goncang sikit biar bahan sebati dengan ayam dan perap dalam peti selama 2-3 jam.
 
3. Panaskan minyak secukupnya dan satukan 2 jenis tepung dalam plastic bag yang baru. Kemudian keluarkan ayam dari plastic perap tadi satu persatu dan masukkan dalam plastik tepung. Goncangkan biar tepung menyaluti ayam sepenuhnya.
 
4. Masukkan ayam satu persatu dalam minyak dan goreng hingga masak dalam 3-4 minit. Angkat dan toskan. Buat sampai habis. Siap...

klu ayam2 goreng mcm ni dpt sambutan la kat umah ni...tukang masak pun senang hatii...mudahh je nk buat...wak mkn nga nasi lemak pun sdpp ni...

6 comments:

  1. Salam kak maz.. tun suka makan ayam mcm nih.. tp tang goreng tu fail sket, dh guna api kecik pon still lagi hangus kt luar raw kat dlm.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam...ayam goreng memang slalu dpt smbutan...sdpp meratah...Tun kna gna kepak yg saiz kecik...bru masak elok...kat sni kepak2 ayam comel2 je...sbb ayam saiz kecik2...less than 1kg...

      Delete
  2. Salam maz. Mohon share. Suka2 aym cm ni. Ank2 lg suka. Tenkiu ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam...silakan ana...smga kena dgn slera ana sklrga...memang budak2 suka sngat ayam2 greng ni kan...

      Delete
  3. Assalam Maz,
    waduh memang confirm ayam ni kalau dihidangkan sekejap aje licin..
    budak2 serta bapak & mak budak ratah aje ayam ni..hehe..sedap!

    ps:-.resepi chef asma tu kena masak kejap sampai naik wap..kalau masak dulu kuihnya cepat masak maz..kalau tak masak dulu..kukus
    kena lebih dari satu jam..hehehe...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam kak...betul tu kak...berebut2 jgk bapak nga budak2 pun..hehe...kita tukang mask je...ok kak tqvm...Insyaa Allah klu ada msa leh cuba nti...

      Delete